Få bedre luft inne

Hvordan står det til med ventilasjonen i huset ditt – er innelufta egentlig god nok? Dårlig inneklima kan skade både deg og huset – her er vår sjekkliste for bedre pusterom. 

– God ventilasjon er et spørsmål om hus og helse. Du tilfører fukt gjennom blant annet matlaging og dusjing, og dersom denne fukten blir værende i huset, kan det på sikt føre til både bygningsskader og allergier, sier Roar Hugnes, seniorrådgiver i Enova. 

– Symptomer på dårlig ventilasjon kan være at luften føles innestengt. Du kan bli tung i hodet, og hvis lufta er for fuktig, ser du gjerne at det dugger på innsiden av vinduene, forklarer Hugnes. Han påpeker at nå som vi har større krav til tette hus på grunn av strømforbruk, er det ekstra viktig å sørge for at innelufta blir byttet ut regelmessig.   

Hva slags ventilasjon?

I hus som er bygd før 1970, er ventilasjon via ventiler i vegg vanligst. Om vinteren trekker det gjerne kaldt fra disse ventilene, men lukker man dem, kan resultatet bli for lite tilførsel av ny luft – og problemer som fukt, mugg og midd kan oppstå i boligen. 

Pax Passad er enkel grunnmodell med av- og påbryter. Kr 1898 hos Comfort. 

Nyere hus kan ha mekanisk ventilasjon, hvor en vifte hjelper til med å regulere inn-/ut-luft fra boligen. Lufta blir friskere, men utelufta blir ikke renset, og innelufta som suges ut fører gjerne til at varmen også forsvinner. Det aller beste er et såkalt balansert ventilasjonssystem. Her leveres tilstrekkelig frisk, renset, forvarmet luft inn i boligen, mens en varmegjenvinner sørger for at du ikke fyrer for kråka. 

Fresh Intellivent har smart styring, er enkel å rengjøre og bråker lite (21 db). Koster 2598 hos bad.no

Nye bygg, nye vaner 

– Mange vet ikke om at de har dårlig ventilasjon. Vi var en gang i et pottetett hus. Da familien kom hjem fra ferie, hang det muggsopp fra tak og vegger, forteller Magne Åkvåk i Volution Norge AS, leverandør av Pax- og Fresh-produkter i Norge. De utvikler blant annet vifteløsninger som gjenbruker lufta og samtidig tar vare på varmen. 

Illustrasjonen viser hvordan Pax Eos-viften fjerner fra-luft (gult), suger inn frisk luft (blått), kvitter seg med forbrukt luft (brunt) og viderefører varmluft (rødt). 

– Balansert ventilasjon er viktig for å sørge for at det dyre huset ditt ikke råtner på rot. Og når det gjelder gamle hus, så er de ofte ikke bygget for den livsstilen vi har i dag, hvor folk gjerne dusjer to ganger daglig. Om ventilasjonen da er dårlig, oppstår det lett fuktskader, sier Åkvåg.