ANNONSØRINNHOLD

Fra garasjedrøm til papirarbeid

Gode tips til deg som skal søke om byggetillatelse til garasje.

bygge bolig

Å bygge ny garasje er ikke alltid en rask og lettvint affære. Det må planlegges, søkes og godkjennes, noe Kristian og Christina har fått erfare.

Kristian og Christina er i full gang med garasjeprosessen hjemme i Asker. De har valgt garasjen Hushovd fra Igland Garasjen, som blir levert i ferdige elementer de skal sette opp selv. Men før byggingen kan starte, må det godkjennes av kommunen.

VEIEN TIL NY GARASJE: I Vi i Villa kan du følge familien gjennom garasjeprosessen fra start til slutt. Følg med her.

Snart garasjeeiere: Vi i Villa følger Kristian og Christina på veien til drømmegarasjen.

For Kristian og Christina var det en rekke punkter som måtte gjennomgås. De ville ha en fem meter høy garasje og måtte dermed søke om dispensasjon hos kommunen, naboene måtte varsles og godkjenne prosjektet, og en rekke skjemaer hos kommunen måtte fylles ut. De måtte også sette seg inn i nye søknadsregler.

Lite erfaring med papirmølla

– Vi fikk ingen svar fra kommunen før vi sendte inn papirene og fikk beskjed om at her var det flere mangler. Vi visste ikke hvor vi kunne finne disse nye skjemaene eller hvem av naboene som måtte varsles. Det å vite hva man skal samle inn var verst, forteller de to.

Et resultat av lite informasjon fra kommunen og erfaring med skjemaer og ukjente begreper, gjorde at det tok hele fem måneder før familien fikk byggingen godkjent. Kristian og Christina har likevel lært mye av prosessen og har noen gode tips og råd til andre som skal bygge garasje.

Tre gode tips når du søker om byggetillatelse

1. Lær av andre

Kristian og Christinas første tips er å lære av andre som har vært i samme situasjon. Sjekk ut hjemmesidene til din hjemkommune, du kan nemlig få innsyn i dokumenter fra de fleste andre byggesaker. Her kan du hente inspirasjon og tips til hva en søknad må inneholde, og herme etter fremgangsmåten.

2. Bruk leverandøren og fagfolk

– Hvis det er én ting vi ville gjort annerledes er det å sette bort papirarbeidet, smiler paret.

Ofte kan leverandørene hjelpe til med søknader og papirarbeid. Hos Igland Garasjen kan man få hjelp til hele prosessen, hvor de selv kontakter den aktuelle kommunen og fyller ut nødvendige skjema. Et annet tips er å søke råd hos fagfolk. Igland Garasjen har lang erfaring med byggesaker og vet alt om hvem som må kontaktes, reguleringsplaner og situasjonskart. Dette må man dog betale ekstra for.

– Men det hadde vært verdt det, for sånne ting er det verste jeg vet, konkluderer Christina.

3. Vær ute i god tid

Kristian og Christinas siste tips er å beregne god tid. Selv måtte de utsette byggingen et år på grunn av papirarbeid og behandlingstid.

– Kommunen har seks ukers behandlingstid, men det er etter at søknaden er komplett. Det som tok tid hos oss var å få avslag på søknaden, for så å gjøre et nytt forsøk på en komplett søknad og søke på nytt, forteller paret.

Selve søknadsprosessen kan fort ta opptil to til fire måneder, så hvis du planlegger å bygge garasje allerede til sommeren er det på tide å starte nå.

Veien til ny garasje

  • Vi i Villa følger Kristian og Christina som bygger garasje selv

  • Serie i fem deler som følger garasjebyggingen fra start til slutt

  • Leverandør: Igland Garasjen

  • Garasjemodell: Hushovd

  • Følg familien under “Veien til ny garasje”

Annonsørinnhold: Dette er en kommersiell artikkel skrevet av Bonnier Creative Studio for Igland Garasjen.