Takrenner i mange materialer

Valg av takrenner er både et estetisk og praktisk valg. Men snart er vi inne i sesongen hvor tak og takrenner får gjennomgå som mest, og da er det viktig at takrennene klarer jobbe.

– Det finnes flere ulike takrenner både av materialer, farger og eventuelt størrelser. Men funksjonen er den samme, nemlig at de skal lede vannet så fort som mulig vekk fra bygninger, sier blikkenslagermester Øivind Nielsen i Øivind Nielsen Blikkenslagerverksted AS.

For å beregne størrelsen på takrenna, må arealet av taket måles. I tillegg skal man ta standpunkt til valg av både farge og material.

– Det mest vanlige er lakkerte stålrenner, som fåes i flere farger. Denne har en god holdbarhet, og passer særlig til nyere hus og næringsbygg, sier Nielsen.

Med fargede takrenner kan du velge om du for eksempel ønsker at takrennen skal gli diskret inn i bildet eller om du vil skape en spennende kontrast til fargen på veggene.

Sink med gammel patina

Mens lakkerte stålrenner passer godt til moderne hus, er sink et materialvalg som kler særlig eldre boliger.

– Sinktakrenna er den takrenna som tidligere har vært mest benyttet på de fleste eldre bygninger. Sink er et naturprodukt som tåler å eldes. Da får den en flott patina. Den kan anbefales på de fleste steder, men bør særlig benyttes på eldre bygninger for at fasaden skal være mest mulig tidsriktig.

I følge Nielsen er sink blitt mer og mer populært, og det brukes nå på nye boliger så vel som eldre bygg.

– Vi ser nå at sink har kommet inn på markedet igjen for fullt. Sinktakrenner kan fåes i blank sink og ferdig patinert, og de kan også males.

Velg takrenner etter klimaet

Også kobber er et produkt som benyttes i takrenner. Det kan gi et eksklusivt preg til fasaden.

– Kobbertakrenner har gode egenskaper. Som sink er kobber et naturprodukt som tåler å eldes, og kobbertakrenner passer i de fleste klima.

Klima er nemlig noe å tenke over når man velger takrenner, spesielt om du bor langs kysten. Til boliger i kyststrøkene er det viktig å velge takrenner som tåler den salte sjøluften.

– Aluminium er et alternativ her. Dette er et utrolig bra produkt som også tåler sjøklimaet. Aluminiumtakrenner kan du få både som naturfarget og i flere lakkerte farger, sier Nielsen.

Du kan også bruke plast i kystnære strøk. Takrenner i plast blir ofte benyttet av selvbyggere, og skal du bruke disse er det viktig å passe på å montere riktig siden plast har stor ekspansjon.

Få hjelp av fagmann

Du kan også få takrenner i tre. Disse benyttes gjerne på hytter eller tømmerbygg med torvtak. Vær imidlertid klar over at takrenner i tre gjerne har noe mindre kapasitet enn metallrenner. De bør derfor ha et større fall en andre renner.

Blikkenslageren kan også fortelle deg om tilhørende beslag og materialvalg og hjelpe deg å tilpasse takrennene til bygningen.