Tak – velg riktig taktekke

Et tak skal beskytte huset mot vær og vind, samtidig som det representerer husets glemte fasade. Vi vet at et dårlig tak raskt kan føre til omfattende skader på store deler av huset. Det finnes et stort utvalg taktekker, som alle representerer en funksjonell og estetisk god takløsning.

Norge har et tøft klima med sterkt skiftende årstider.  Vi har sett nærmere på det som tilbys på markedet av taktekker, men husk at et tak er en komplett løsning som skal fungerer godt i alle detaljer.

Det hjelper lite å legge nye takstein på et tak, hvis ikke beslaget rundt pipa holder tett.

Det finnes et stort utvalg taktekker til forskjellig bruk, kvalitet og pris. Nå kostnadene vurderes, bør også vedlikeholdskostnader tas med i beregningen. Et annet poeng er lokale forhold. Noen steder i landet er ekstra værharde, eller har mye sur nedbør, og den grunn kan et tak være ekstra utsatt.

Lette tak
Takbelegg er en enkel ett-lags løsning for nye tak, eller ved omlegging av gamle. Det anbefales et takfall på minimum 3 grader for sikkert resultat.

Underlaget må være fast, men underlagsbelegg er ikke nødvendig. Takshingel er et alternativ som bygger på gamle tradisjoner og gjennomprøvde materialer.

Prinsippet med overlapping, farger og mønstre er en videreføring av gamle, norske byggetradisjoner.

Ståltak består av profilerte plater (takpanner) som gir svært god beskyttelse. Platene overflatebehandles nøye på begge sider for å gi en sterk og holdbar overflate.

Ståltak passer godt til fornyelse på alle typer hus og takformer.

Aluminiumstak er et godt alternativ mot de skader som forårsakes av sur nedbør. Aluminium gir god sikring mot syre, salt og andre stoffer som kommer med luft og regn. Dessuten er aluminium svært lett, og stiller mindre krav til bærekonstruksjonen enn en del andre typer tak.

Naturlig på taket
Torvtak er en gammel tradisjon tilpasset moderne takkonstruksjon. Never var det opprinnelige underlaget for torven. Men selv om neveren er et materiale med lang holdbarhet, varer moderne hjelpemidler enda lenger.

Et torvtak er praktisk talt vedlikeholdsfritt, men etter at torven har satt seg kan det imidlertid være nødvendig å etterfylle med jord eller veksttorv langs mønet, vindskier og ved pipa.

Takstein av tegl er også et naturprodukt med tradisjon gjennom generasjoner. I Norge brukes i dag hovedsakelig enkeltkrum vinge eller falstegl. Takstein av tegl kan overflatebehandles med glassering. Tegl er praktisk talt vedlikeholdsfritt.

Tunge tak
Tunge tak har klare fordeler i nærheten av sterke støykilder som veier, jernbane, flyplasser etc. Takstein gir et generelt sterkt og trygt tak med et minimum av vedlikehold.

Glassert takstein er enkelkrum og representerer en eksklusiv kvalitet samtidig som den beholder sin opprinnelige farge og form gjennom husets levetid. Betongtakstein er sterk og frostsikker, og leveres i både enkelkrum og dobbelkrum.

Enkelkrom har blitt mer og mer populært de siste årene, og representerer en tradisjonell form. Prisen for betongtakstein er lavere enn for takstein-etterligninger.

Taket skal være tett
Som vi skjønner er mulighetene mange og tilbudet stor og variert. Det viktigste er imidlertid at taket er tett.

Ta derfor øyeblikkelig kontakt med din lokale taktekker dersom du merker at taket ditt lekker.

Husk at besparelsene kan være store ved å komme eventuelle problemer i forkjøpet.