Tak: Taket er husets viktigste fasade

Taket er husets femte og kanskje viktigste fasade. Hva skal du velge og hvordan velikeholde taket.

Med utsikt mot Tyrifjorden og Norefjell ligger idylliske Knestang i Hønefoss. Ekteparet Svingheim trives mellom vann og fjell og bruker naturen flittig.

Huset – som de har bodd i siden 1960-tallet, ligger blendet inn i terrenget.

På taket lå flat sementstein fra 1960-tallet, samt shingel-stein på tilbygget fra 1970-tallet. Ekteparet følte at taket trengte et løft og bestemte seg for å legge nytt tak før problemer oppstod.

FØR: Slik så taket ut før det ble byttet. Foto: privat

Renoveringen startet en tidlig sommerdag i 2010. På takflatene var det behov for en del oppretting med kiler slik at taket kom tilbake til ny standard. Et gammelt hus opplever setninger på flere måter gjennom grunnforhold og snølaster, så også dette huset. På tilbygget kunne man benytte eksisterende shingel som undertak, mens taket som var tekket med betong fikk nytt undertak.

Det nye taket har gitt huset et nytt- og mer eksklusivt utseende

Huseier ønsket et tidløst og varig preg,  og valget falt på tegltaksteinen. Den finnes i mange ulike varianter. På dette taket ble det brukt Kdn Engobert Mørk Flammet  fra skråtaksleverandøren Monier – som er en klassisk, og eksklusiv Hollandsk tegltakstein.

ETTER: Huset med nytt tak. Foto: privat

Å velge rett tak handler både om estetikk og om sikkerthet. I dag finnes det dessuten flere takprodukter  som er lett å legge selv.

Et tak som legges av en profesjonell taklegger har normalt en levetid på minst 30 år avhengig av hvilket takmateriale man bruker. Taket er husets femte og absolutt viktigste fasade. Et godt tak er en forutsetning for et friskt hus.

Det er store forskjeller på hva slags takstein huseiere ønsker på tak i Norge. Noen vil ha glatt overflate, mens andre sverger til ru overflate for å holde eventuelt snø i ro på taket. Andre igjen vil gjøre mest mulig selv og velger takstein som er lett å legge.

 

Ståltak fra ArcelorMittal
Armat Galant er en tidløs og moderne taktekking produsert i stål. Armat Galant er enkel å montere. Den ene platesiden kan klikkes fast og den andre siden festes med en skrue som skjules av neste plate. Dermed blir det ingen synlige skruer.
ArcelorMittal, www.arcelormittal.no, tlf. 63 94 14 26

Betongtakstein fra Skarpnes
Betongtaksteinen inneholder UV-filter som bidrar til klart lengre varighet av farge og glans. Taksteinene lages i de samme formene som tidligere – og tilbys i både enkel- og dobbelkrum utførelse.

Det nye belegget er betydelig sterkere enn tidligere. Tester som er utført viser at varigheten er økt med minst 50 prosent i forhold til forgjengeren. At overflaten er blankere bidrar også til mindre groing på taket – mosen får rett og slett mindre mulighet for å feste seg. Betongtakstein er blant de rimeligste taktekkingene. De aller fleste kunder ønsker sort takstein – og Edelsort Dobbelkrum er bestselgeren. For de som vil ha noe annet har vi blanke varianter i rødt og grått.
Skarpnes, www.skarpnes.com, tlf. 37 25 88 00

Takplater fra Icopal

Icopal takplater Decra Classic er den ideelle kombinasjonen av svært god holdbarhet og elegant design. Decra er konstruert for å tåle alle slags påkjenninger – det er uknuselig, vedlikeholdsfritt og orkansikkert. Platenes struktur, form og dype profil gir taket sitt klassiske utseende.

Platene veier bare 6,7 kg per m², bare 1/6 så mye som takstein, noe som stiller lave krav til takkonstruksjonens bæreevne. Den lave vekten og det hendige formatet gjør platene lette å frakte både til byggeplassen og opp på taket.

Testresultat fra SINTEF Byggforsk viser at platen har styrke og stivhet til å tåle alle aktuelle snølaster, 2100 kg.

Decra legges på lekter og festes med skruer eller spiker/pistolspiker. Først lektes taket nedenfra og opp. Deretter legges platen ovenfra og ned, noe som gir en behagelig arbeidsstilling. Platene er lette å kappe og tilpasse under montering.Decra leveres med 30 års produktgaranti. Garantien dekker gjennomrusting og avskalling. Under normale forhold er Decra et tak som er konstruert for å vare livet ut.

Icopal, www.icopal.no, tlf. 67 97 90 00

Fasadeplater fra Til-Tak

TilTak AS fører tak og fasadeplater i stål fra den danske produsenten Profilmetal og er en komplett leverandør av stålprodukter for tekking av tak, fasader og terrassegolv.

Profilmetall’s ståltak er:
– estetisk overbevisende sammenlignet med et klassisk takstens tak.
– økonomisk overkommelig sammenlignet med langt dyrere takstens tak.
– lett å legge for «gjør det selv folket».
– kan legges direkte på gammelt tak, og kan leveres i lengder som passer på millimeteren.
– kan leveres med komplett tilbehør, direkte på døren,  inkl. en utførlig legge plan uten ekstra omkostninger.
markedets beste garanti på 40 år.

Til-Tak, www.til-tak.no, tlf. 32 83 03 00

Glassert takstein fra Randers tegl
Glasert takstein RT 850 og RT 883 fra Stavanger:
I over 100 år har Laumans levert glassert takstein av ypperste kvalitet. Bedriften som er et datterselskap av Randers Tegl forener generasjoners fokus på høy kvalitet, moderne design og vakre harmoniske farger i holdbare glasurer og engober.

Randers tegl, www.randerstegl.no,tlf. +45 98122844

Klikk på plass selv tak fra Lindab
Hvis du drømmer om å legge et tak som er lett og legge og som passer til den gamle villaen, hytta i skogen eller nyfunkishuset som du drømmer om å bygge kan du velge den nye klikk metoden som er hentet fra den tradisjonelle båndtekkingstradisjonen, som gjør monteringen enkel. Det er verken behov for spesialverktøy som falsemaskiner eller krevende kunnskaper om båndtekkingsfaget. På kort tid har du et elegant, tidløst tak, som leder tankene hen til solide håndverkstradisjoner.

Du kan velge mellom flere klassiske og moderne takfarger. Uansett hvilket bygg du legger båndtekkingsprofilen på, får du et vakkert, holdbart og vedlikeholdsfritt tak, som vil pryde bygget i mange år, som leveres av Lindab SRP Click.

Taket anbefales ned til 14 graders takhelling.

Lindab, www.lindab.no, tlf. 22 80 39 00

Lettmontert tak fra Plannja
Plannjas nye tak Trend er et pent og lettmontert tak i høyeste kvalitet. Fordi den ene platesiden klikkes fast og den andre siden festes med en skrue som skjules av neste plate, blir det ingen synlige skruer pa taket. Plannja Trendfinnes i fem forskjellige farger med belegget Plannja Hard Coat.

Etterspørselen etter denne typen tak har økt i det siste, ikke minst blant arkitekter og de som bygger eller renoverer funkishus. Men Trend er en takplate for alle typer hus. Den er like enkel å legge som takpannene og har lang holdbarhet.

Plannja, www.plannja.no, tlf. 23 28 85 05

Båndtekkingstak fra Ruuki
Bånntekking av tak har vært populært i mange år men har dessverre vært for kostbart i  mange tilfeller.Dette har flere plateprodusenter gjort noe med , b.l.a Ruukki med sin Classic plate. Modell Classic, med profiler som ligner tradisjonell falset taktekking, er et tak med høy kvalitet og unikt utseende. Det er et diskret, men like fullt stilfullt og tidløst alternativ. Taktypen passer til mange forskjellige arkitektoniske stilarter. Avansert festeteknologi gjør at det er raskt og enkelt å montere uten bruk av spesialverktøy.

Ruuki, www.ruuki.com, (har kun lokale forhandlere)

Holdbart tak fra Nortett 
Med BOND® tilbyr Nortett et av markedets mest gjennomtenkte og holdbare tak – med 40 års garanti. Lav vekt og høy styrke muliggjør en enklere konstruksjon, og gjør BOND® takpanner til et optimalt valg ved rehabilitering. Legges på tak med takfall ned til 10°.

BOND® kjennetegnes ved klassisk design og høy styrke. Samtidig gir det spesielle aluzinkbelegget en uovertruffen holdbarhet. Aluzink® er en spesiell blanding av sink og aluminium. Den gjør BOND® korrosjonsmessig 2-4 ganger sterkere enn normalt galvanisert stål.

Fargene er valgt ut fra nordiske byggetradisjoner. Takpannene er fremstilt av materialer som gjør de nesten 100 prosent resirkulerbare. Leveres med både blank og granulert overflate.

BOND® klarer alle værsituasjoner. Ekstrem kulde og varme, høy fuktighet, hagl og storm. Selv ved den norske vestkysten klarer BOND® seg bedre enn noe annet stålprodukt med vindtester på over 230 km/t.

BOND® Takpanner har 40 års garanti. Den høye kvaliteten er dokumentert gjennom tester og sertifiseringer fra en rekke land over hele verden.

Nortett, www.nortett.no, tlf. 69 83 34 40

Flere takleverandører:
Nor-dekk, www.nor-dekk.no, tlf. 92 69 01 26
Monier, www.monier.com, 66 79 97 03

På neste side finner du fem gode taktips.

Fem gode taktips:

1. Takstein
Kontroller at ingen takstein er skadet. Kikk etter sprekker eller frostsprengninger. Tilgroing er ikke et problem i seg selv, men mose- og algevekst kan føre til frostsprengning. Skrap forsiktig av mosen og kontroller taksteinens overflate.

2. Innfesting
Kjenn etter at all takstein ligger fast. Hvis noen er løse, kan det komme av skadet lekt. Løft på den løse taksteinen og kontroller. Se etter rustne eller ødelagte spiker. Ligger gavlstein eller plater riktig?

3. Tetting
Kontroller taket fra undersiden, gjerne med en fuktmåler. Kikk etter blåtre (sopp) eller fuktflekker. Kontroller spesielt nøye ved møne og vinkler. Kontroller tetningene utenfra ved møne, takvinkler og gjennomføringer. Inntørkede pakninger og tetningsmaterialer bør skiftes. Kontroller at trevirket under dårlige tetninger ikke er fuktskadet.

4. Sikkerhet
Det er naturligvis viktig at alt sikkerhetsutstyr, som stiger, broer og snøfangere er sikre. Kikk etter rust og sjekk at delene sitter ordentlig fast.

5. Ventilasjon
Utvendig rust på blikkdeler som luker eller skorsteiner kan fjernes ved å slipe ned og male om. Deler som er angrepet av rust kan ha en dårligere funksjon, så kontroller dem nøye.

Kilde: Monier