Slik tar du best vare på taket

Et velstelt og sikkert tak gjør huset ditt mer attraktivt.
    – Sjekk referanser på bedriften som skal reparere taket ditt, det er mitt beste råd, sier takekspert Kjetil Eggen, leder for Takentreprenørenes forening i Norge.

Hvis du oppdager råteskader på taket, har dårlig takkonstruksjon eller feil ved etterisoleringen på taket må du ta tak i problemet raskt og helst få hjelp av fagfolk.  

– Du skal aldri inngå en avtale uten å være nøye med å sjekke referanser først, sier Kjetil Eggen som er leder i Takentreprenørenes forening i Norge.

De aller fleste tak i Norge består av betongtakstein eller teglstein. I 90 prosent av tilfellene holder det å bytte ut deler av taket som er ødelagt.

Det kan koste alt fra noen hundrelapper til store summer å fikse taket avhengig av hvilken taktype og hvilken takstørrelse du har, men det finnes uansett noen grunnregler som gjelder for alle som har lyst til å gjøre noe med taket sitt.

10 råd for et tett og sikkert tak

1. Dersom takskaden er omfattende og du selv ikke er har kompetanse på tak bør du bruke god tid på finne en seriøs takleverandør som har godkjenningsordning og som er medlem av en bransjeorganisasjon.

2. Når du har bestemt deg for leverandør be om skriftlig tilbud.

3. Hvis du er i tvil om takproduktets holdbarhet bør du sjekke med SINTEF om de har testet produktet. SINTEF-testede produkter har gjennomgått strenge kvalitetskontroller.

4. Dersom du har et kompakt flatt tak som består av ett eller flere lag, der lagene ligger så tett sammen som praktisk mulig, forutsetter en ny taktekking at at det ikke er fuktømfintlige eller råtefarlige materialer mellom de to damptette sjiktene; dampsperra og taktekningen. All erfaring tilsier at flate, kompakte tak er robuste takkonstruksjoner, når de er utført riktig.

5. Sjekk selv hvilke tak som finnes på markedet ved å se utstilte tak hos ulike leverandører. Flere har store utstillinger av takprodukter der du har muligheten til og finne ut hva du ønsker på tak før en omtekking starter.

6. Vær klar over at en blikkenslager er en beskyttet tittel. For å kunne kalle seg blikkenslager i dag er man nødt til å ha bestått svenneprøve i kobber og -blikkenslager faget. Det er kun en blikkenslager som har utdanning/kunnskap i å legge alt fra takstein, takplater, skifer, båndtekking, takrenner/nedløp m.m. I dag utføres disse arbeidene ofte av rene snekkerfirmaer, problemet med dette er at disse ikke alltid har utstyr eller kompetanse til å løse alle utfordringene som måtte oppstå og det er da problemer/lekkasjer fort kan bli utfallet. De største problemområdene når det legges nye tak er følgende: Korrekt utlegging av underlagspapp, inntekking av gjennomføringer som piper, luftehatter, soiler, gradrenner, skottrenner, pipebeslag, overgang tak-takrenne og vindski.

7. Sjekk taket regelmessig. Et tøft klima og stor påkjenning fra fire årstider gjør at norske tak er utsatt for stor slitasje. Er du tidlig ute med å avdekke skader og mangler, kan du spare mye penger ved å utbedre disse i tide.

8. Inngå serviceavtale med et taktekkerfirma for regelmessig servicearbeider på for eksempel å tette lekkasjer, bytte beslag, rense takrenner, montere snøfangere, montere takstiger, skifte ut enkelte takstein.

9. Taket utsettes for slitasje fra vann, vind, snø, is, sur nedbør, alger og mose, som fører til slitasje på taket. Vekst av alger og mose gjør at taket holder på fukt, og taksteinen kan gjennom vinteren bli utsatt for frostsprenging. Taksteinen blir tynnere med årene. Ved skader eller slitasje er det vanlig at å skifte hele taket, men mange er ikke klar over at en fagmessig utført takfornying med taksteinmaling kan øke takets levetid med så mye som 10 år eller mer.

10. Dersom du har gammel takstein av tegl og betong kan de tas av taket, og vaskes og renses fri for alger osv, for så å legge de pent på plass igjen på taket. Har du takplater på taket som er blitt stygge er det straks verre å reparere disse på egenhånd, de må da i hovedsak erstattes med nye.