Kobber – varig og vedlikeholdsfritt

Eiendommen ligger utsatt til for vær og vind. Derfor var det å få et solid takbelegg spesielt viktig for Cornelia og Odd Hansen etter at de tok i bruk sitt tidligere ferieparadis som helårsbolig. Valget falt på kobbertak.

Boligen, bygget i 1966, har en sjelden flott beliggenhet mellom blankskurte knauser og lune groper nær Verdens Ende på Tjøme. Fra stuen praktfull utsikt over havet, fra Færder fyr og helt til Svenner. Like betagende enten havet ligger blankt og stille eller frådende vinterbølger velter inn over holmer og skjær. Da takbelegget i 2001 skulle skiftes ut, ville paret prøve noe nytt. Mest mulig vedlikeholdsfritt og et takbelegg vinden ikke kunne herje med, var blant de viktigste kriteriene. Liten takvinkel gjorde takstein dårlig egnet. Opprinnelig var boligen utstyrt med shingeltak. Gjennom årene er shingelen skiftet flere ganger. Deretter ble det lagt stålplater, noe som medførte en irriterende orgeleffekt innendørs når vinden sto på.

GODT VALG: Cornelia og Odd Hansen er svært fornøyde med kobber på taket.

Vedlikeholdsfritt
Kobber ble derfor valget. Et vedlikeholdsfritt takbelegg som skal holde minst like lenget som huset står. Lagt i hele lengder opp til mønet. Falset etter gammel, velprøvd metode. Tett, stille og vedlikeholdsfritt. Samtidig fikk huset også takrenner, nedløpsrør, luftepiper og pipebeslag i kobber.

– Blant alternativene vi har forsøkt er kobbertaket absolutt det beste og kan anbefales på det sterkeste, smiler ekteparet fornøyd.

Vakte interesse
Da taket var nylagt, skinte det som gull i solen og vakte stor interesse blant forbipasserende. I dag har kobberet antatt en mer dempet brunfarge. Cornelia Hansen er litt skuffet over at taket ennå ikke har oppnådd den grønne patinaen gammelt kobber ofte får. Noe blikkenslagmesteren forklarer skyldes mindre forurensning i dag enn enn tidligere. Irringen kan imidlertid fremskyndes ved hjelp av kjemiske stoffer.

LYNAVLEDER: Med kobberkabel fra taket og ned til en jernstang i jorden skal boligen være sikret mot lynnedslag.

GAMMELT HÅNDVERK: Taket er håndlaget og materialvalget det samme som har vært brukt i tusenvis av år.

LANGE TRADISJONER: Blikkenslagermester Svein Freitag er stolt av faget sitt og ivrer for å føre gamle håndverkstradisjoner videre.

Brenner for kobbertak

Flere velger metalltak på boligene sine enn tidligere. De fleste går for sink, lakkert stål eller aluminium.
– Altfor få velger kobbertak, mener blikkenslagermester Svein Freitag, daglig leder i blikkenslagerfirmaet Erling Freitag as i Tønsberg og formann i Vestfold Ventilasjonsog Blikkenslagerbedriftenes Landsforbund.

– Kobber er det vi aller helst anbefaler, sier Freitag, og forteller at et kobbertak er absolutt vedlikeholdsfritt og varer så lenge huset står. Under leggingen av familien Hansens tak ble bedriftens fabrikkmaskinen bragt ut til Tjøme. Kobberplatene matet inn og ferdig falsede plater lagt rett på det rundt 140 kvadratmeter store taket.

– Vi tok kun vekk stålplatene, la så et lag med 13 mm russisk finér for å få et slett underlag på hele taket. Det er viktig at underlaget er jevnt og disse fiberplatene absorberer også lyd veldig godt, forklarer Freitag. Ferdig lagt koster kobbertak i dag rundt 1000 kroner per kvadratmeter, avhengig av kobberprisen. Undertak kommer i tillegg.

– Det folk bør tenke på er at de kun betaler for differansen mellom annet takbelegg og kobber, i tillegg at et kobbertak er vedlikeholdsfritt og vil vare hele husets levetid, understreker Freitag.