Ekspertene advarer: Nå er det kritisk å måke taket for snø

Flere steder i landet er preget av store snømengder om dagen. Derfor er det nå kritisk viktig å måke snø av hustaket.   

Det har vært en snørik vinter, særlig på sør- og østlandet. Men selv om skientusiastene jubler, fører snøen mange komplikasjoner med seg. En av disse er tonnevis med pakket snø på hus- og hyttetak.

Og nå advarerer flere eksperter om at det er kritisk å få måkt snømassene bort fra taket. 

– De neste ukene kan bli kritiske for hustak som har samlet opp våt og tung snø i flere nedbørsperioder i løpet av vinteren, sier Øystein Løset, ekspert i bygningskonstruksjoner i Rådgivende Ingeniørers Forening, til Aftenposten.

Se også: Geirs snømåking av hustaket tar internett med storm  

Christine Molland Karlsen i Direktoratet for byggkvalitet stemmer i, bekymret for gamle hustak som knaker i sammenføyningene under vekten av all snøen;   

– Det verste som kan skje er at taket ikke tåler snøen og bryter sammen. Kommer det nå mildvær og våt snø, blir det enda tyngre, sier avdelingsdirektøren.

Og som om det ikke er ille nok at taket risikerer å bli alvorlig skadet, kan du også miste eventuelle forsikringsutbetalinger hvis du ikke har sørget for å måke taket. 

– Personer som på grunn av helse eller store avstander til bygningen ikke er i stand til å rydde unna snøen selv, må få andre til å gjøre jobben. Skaff deg informasjon om snøforholdene på stedet via lokalkjente eller værvarslingen, lyder oppfordringen fra kommunikasjonssjef i Gjensidige, Arne Voll.

Hvis hus- eller hyttetaket ditt er nedsnødd, er det lurt å måke det nå. Særlig hvis bygget er gammelt (Foto: Getty Images).

 

Hvor mye snø tåler taket?

Hvis du vet når huset ditt er bygget, kan du også finne ut når det er smart å måke vekk snøen så du unngår skader. Bygningsåret gjør det mulig å anslå hvor mye snø taket tåler.

– Hus som er oppført mellom 1950 og 1979, vil vanligvis være konstruert slik at det tåler inntil 50 cm tørr, gammel snø eller 40 cm våt snø på taket, sier avdelingsdirektør Christine Molland Karlsen i Direktoratet for byggkvalitet (DIBK).

Bygninger som er oppført etter 1980 tåler vesentlig mer snø enn eldre bygninger. Dette kan du se i beregningsgrunnlaget fra da huset ble oppført, sjekk eventuelt med kommunen din.

– Dersom taket skal tåle 250 kg per kvadratmeter, betyr det at taket tåler 80 cm tørr, gammel snø eller 60 cm våt snø. En vekt på 350 kg per kvadratmeter tilsvarer 120 cm tørr, gammel snø eller 90 cm våt snø, forklarer Karlsen.

Det er lurt å måke taket i god tid før tålegrensen er nådd og det er lurt å måke før snøen blir tung og våt. Vær spesielt oppmerksom på synlige nedbøyninger eller andre endringer i bygningen.

– Endringer i bygningen er gjerne et varsel om stor belastning av snø på taket, for eksempel kan dører og vinduer begynner å gå tregt. I noen situasjoner kan man også høre knirk og smell i konstruksjonen. Da kan det være fare på ferde, og større bygninger må eventuelt evakueres, sier avdelingsdirektør Christine Molland Karlsen.

Bygninger hvor mange mennesker kan oppholde seg, og som har lette tak med store spennvidder, bør få størst oppmerksomhet ved store snømengder.

Gode tips når du skal måke taket

  • Sørg for å ivareta din egen sikkerhet under måkingen.
  • Taket bør måkes jevnt. Skjevbelastninger kan være mer kritisk enn en større, jevnt fordelt belastning.
  • Ikke fjern all snøen – det er lett å skade papp-, plate- og takstein. La det være igjen 10-20 cm snø på taket.
  • Vurder hvor snøen havner – det kan være at tilstøtende tak- og veggkonstruksjoner ikke tåler den ekstra belastningen.
  • Dersom snøen langs husveggene har fonnet seg helt opp til taket, må en være forsiktig med å bruke maskiner til å fjerne snøen, fordi snøen på taket kan bli ustabil og settes i bevegelse.
  • Unngå at store snømengder kommer i bevegelse samtidig. En wire som føres gjennom snølaget kan fjerne mye snø, men en rask avlastning kan sette huskonstruksjonen i svingninger som den ikke tåler.

Kilde: DIBK.no
Meld deg på Vi i Villas nyhetsbrev her!