Verdensmestre i solskjerming

Nordmenn er verdensmestre i solskjerming, hevdes det i bransjen. Til tross for den korte sommeren kjøper ingen andre i Europa så mye solskjerming. Det hevdes at hele 80 prosent av husstandene har skjermet seg mot solen.

«

«

«

Styreformann i Norges Solskjermingsforbund, Frode Hjellset, bekrefter stor etterspørsel etter solskjerming. – Forklaringen ligger nok i at solen ofte står lavt her langt mot nord, og dermed fyller hele stuen med sol. Tidlig og sent på sommeren står solen lavt, og midtsommers har man lang solnedgang. Vi har levert mye markiser og utvendige persienner de siste årene, forteller Hjellset.

Billigmarkiser fra Østen
– Kjøperne bør alltid være oppmerksom på kvaliteten ved kjøp av markiser. Hver vår ser vi nye markisefirmaer uten registrert firma og uten kompetanse. Se heller etter lokale firmaer som kan gi deg oppfølging i ettertid. Er de medlem av Norges Solskjermingsforbund er det et kvalitetsstempel i seg selv, poengterer styreformannen. Nedover i Europa selges det i større grad standardiserte billigmarkiser.
– De siste årene har vi sett en del markiser fra Østen til veldig lav pris. Her bør man være oppmerksom på at kvaliteten også er tilsvarende lav, advarer Hjellset. Norges Solskjermingsforbund har etablert en tre års garantiordning overfor sluttkundene. Forbundet overtar garantien dersom firmaet du har handlet hos eksempelvis går konkurs. Er man i tvil om markisefirmaet, bør man spørre om de er med i garantiordningen. Ikke alle medlemmene er med i ordningen.

Velger lys, ensfarget duk
Fargen på markisen er et valg som skal taes for mange år fremover. Heldigvis, får man si, skifter ikke trendene på markiser så ofte som i andre bransjer. Norsol forteller at kolleksjonene er store og varer i fire år. Ny kolleksjon kom sist sommer, så nå er det enda tre år til neste kolleksjon slippes. Kolleksjonen er imidlertid stor, i mange ulike farger og mønstre. Mørk farge skjermer best for lyset og solens stråler, mens lyse farger lar lyset slippe igjennom. Sørover i Europa fokuseres det på mørke farger som skjermer for varme og UV-stråler. Her i Norge tar man vare på lyset og velger lyse farger, gjerne ensfarget og med rett kappe.

Bevar markiser lenger
Velger man først en markise av bra kvalitet, er det lite forskjell på de ulike leverandørene. Duken har veldig god kvalitet, og er i seg selv et ganske avansert produkt. Nye begrensninger i bruk av kjemiske impregneringsmidler har gjort at duken ikke impregneres på samme måte som før. Dette kan medføre kortere levetid på duken, og gjør jevnlig rengjøring desto viktigere. Rengjør duken to ganger pr. år, eksos og støv så vel som pollen legger seg på markisen. Dette sliter av impregneringen. Vent til forsommerens pollendryss har lagt seg og vask deretter markisen. Vask med lunkent vann og grønnsåpe, og bruk en myk børste på flekkene. Vær forsiktig med sømmene. Skyll godt etterpå, gjerne med hageslangen. Etter vask må duken tørke godt før den rulles inn igjen. En tilsvarende lett vask bør gjøres på høsten før markisen rulles inn for vinteren. Markiseduken kan holde seg bra i over 10 år ved jevnlig renhold, selvsagt avhengig av hvor mye markisen er i bruk. Ofte byttes imidlertid duken fordi den ikke er like pen å se på.

Smarte løsninger
Stativet på markisen har god kvalitet og antas å holde i 15-20 år eller lenger. Duken kan skiftes på stativet og gi en ”ny” markise til rundt det halve av prisen. Vil man dekke en større bredde med markiser, anbefales det to markiser i bredden. Her kan man få til en fleksibel bruk, og markisen er mer håndterlig. Velger man et stativ med knekk på midten, får man god høyde under markisen og likevel godt nedsenket front som skjermer for solen. En smart løsning er nedsenkbar front på markisen. Med den kan man senke fronten ettersom solen går ned, men dette må man grave dypere i lommen for å få.

Fjernstyring
Noen sverger enda til den manuelle sveiven for å styre markisen. En del mener det gir trim til overarmene, men kanskje gjør det at markisen ikke benyttes. En bryter på veggen eller fjernkontroll gjør det enklere å styre markisen. Større terrassemarkiser er tunge, og er kanskje avhengig av hjelp fra en motor. En av de større aktørene som leverer fjernstyring til markiser, er selskapet Somfy. De forteller at fjernkontroll til bruk på markiser kom for fire-fem år siden, og har tatt av de siste tre årene. Fjernkontroll er litt dyrere enn løsningen med bryter, men det er ikke usannsynlig at man sparer det inn allerede ved monteringen. En bryter krever kabler og ekstra montering – det slipper man med en fjernkontroll. Dessuten slipper man kabler inn i huset og langs veggen i stuen.

La markisen styre seg selv
I dag finnes gode systemer for automatisk styring av markisen i forhold til sol, vind – og hvilken tid på døgnet det er. Automatisk sol- og vindstyring er kanskje det mest praktiske. Markisen går ut og skjermer for solen både på terrassen og i stuen din når det er nødvendig. Du får en mer behagelig temperatur ute og inne, og skjermer møbler og blomster i stuen. Vindstyringen er overordnet solen og holder markisen inne ved sterk vind. Når solen titter frem ligger det en tidsforsinkelse inne, slik at markisen ikke suser ut og inn hver gang solen titter frem. Regnstyring finnes også, men denne koster mange tusen og er lite aktuell for huseiere. Kommer det en regnskur vil vanligvis solen forsvinne, og dermed går markisen inn.
Enkelte har investert i tidsstyring i tillegg, noe som gir mulighet til å slippe inn solen tidlig på dagen og skjerme for solen når den blir for varm. Løsningen koster imidlertid såpass mye at det er mest aktuelt for større næringsbygg som kan styre dette sammen med varme- og kjølesystemet innendørs.
Selv med automatisk styring har man mulighet til å overstyre dette ved hjelp av bryter, fjernkontroll eller sveiven som fortsatt kan gi deg muskler i overarmene.

Priser
En markise i god kvalitet koster en del, men vil også vare i mange år.
Terrassemarkise 5 x 3 meter, fra ca. kr 10 000.
Motor og fjernstyring, fra ca. kr 3500.
Sol og vindstyring, fra ca. kr 2500
Som en tommelfingerregel er det et prispåslag på ca. 10 prosent for montering av markisen.
I de aller fleste tilfellene leveres markisene ferdig montert hos kunden. Markisefirmaet kommer hjem til kunden og tar mål, lager markisen og tar seg av monteringen. Ofte er dette en forutsetning for at garantien skal gjelde.

Huskeliste markiser:

  1. Velg en kassett eller tak over markisen til beskyttelse mot vær og vind dersom den ikke er dekket av tak eller takskjegg.
  2. Velg et seriøst markisefirma. De gir deg markiser av bra kvalitet, og er tilgjengelig om du har en reklamasjon. Vær obs på veldig billige markiser, de er ofte laget av enkel kvalitet som ikke holder i vær og vind. En del medlemmer av Norges Solskjermingsforbund er med i en felles garantiordning overfor kundene.
  3. Bruk kompetansen til markisefirmaet. La dem hjelpe til med valg av plassering, oppmåling til markisen og med praktiske råd for hvilken type markise man bør velge. Da slipper man blemmer som at man ikke får opp terrassedøren eller at markisen ikke gir den beskyttelsen man hadde ønsket.
  4. En markise er tung og uhåndterlig å montere selv. Lar man markisefirmaet ta monteringen har man garantien intakt. Finnes det strømuttak ute, kan markisemontøren gjøre hele monteringen om man velger fjernstyring. Vil man ha bryter inne, monteres dette av en elektriker.
  5. Jevnlig rengjøring av markisen gjør at den holder lenger. Lett vask på markisen to ganger pr. år anbefales for å få vekk blomsterstøv, eksos og skitt. Rensemidler for markiser er sterke produkter som kan slite på duken. Vær forsiktig ved bruk av slike midler, kanskje kan de slite mer enn de gjør nytte for seg.
  6. Motor er ofte en nødvendighet på større markiser. Denne kan styres med bryter innvendig eller med fjernstyring. Siste alternativ koster litt mer, men sparer deg for ekstra montering. I tillegg slipper man kabler og ledninger trukket opp inne i stuen. Har man ikke automatisk styring av markisen, bør man alltid rulle den inn når man forlater huset for å unngå skader ved kraftig vind.
  7. Mørk farge på markisen skjermer bedre for solen, og velges ofte lenger sør i Europa. I Norge er ikke det så viktig, vi er mer opptatt av en lys farge som slipper gjennom mye lys. En lys farge gjør imidlertid at skitt og flekker er mer synlig.

Mer informasjon om markiser:
Fasadeprodukter AS, tlf. 71 25 02 00, www.fasadeprodukter.no
Hilmar Hammerhei AS, tlf. 64 97 69 90, www.hh.no
Kjells Markiser, tlf. 815 00570, www.kjellsmarkiser.no
Lady Persienne, tlf. 63 89 32 89, www.lady.no
Norges Solskjermingsforbund, tlf. 22 49 06 51, www.solskjerming.no
Norsol AS, tlf. 71 53 19 00, www.norsol.no
Somfy, tlf. 61 12 80 00, www.somfy.no

«

»

«

«