Velg riktig solskjerming ute

Vi går inn i en tid hvor solskjerming er et hett tema for mange boligeiere.  Her får du hjelp til å velge løsningen som passer for ditt hjem!  

Slik bygger du pergola i hagen

Er du plaget med mye sol og høy varme innendørs i sommerhalvåret, gjelder det å stoppe varmen fra å komme inn.

Har varmen først kommet inn, er det nemlig lite å gjøre. 

– Utvendig solskjerming er langt mer effektivt enn innvendig skjerming når det kommer til varme. Både utvendige persienner og screens gjør at man både kan slippe lys inn og se ut samtidig, men 90% av varmen fra solen vil holdes ute. Unntaket er enkelte Duette-tekstiler, som er et innvendig produkt med dobbel plissé-tekstil som reflekterer 35 prosent av varmestrålene tilbake gjennom vinduet. Det samme gjelder rullegardiner med tett vev og hvit bakside, forklarer Frode Syvertsen, markedssjef i Kjells markiser. 

– Screens tar markedsandeler både på grunn av funksjon, design og enkelt vedlikehold. Arkitektene er også glade i dette produktet som fint kan gli inn i fasadens øvrige uttrykk. I mange tilfeller er også moderne vindusfilm en god løsning. Her er det kommet produkter med svært gode spesifikasjoner på lys, varme og utsyn, tilføyer Arne Eidal, daglig leder i Solskjermingsforbundet.  

Vindusfilm kommer i dag med avanserte tekniske egenskaper.

I vind og ruskevær 

Bor du på et værutsatt sted med mye vind, bør du gå for en solid solskjerming av høy kvalitet som tåler mye vær.

Zip-screen tåler vind godt og er ofte et foretrukket valg hos arkitekter. Denne er fra Kjells Markiser.

Ifølge Frode Syvertsen i Kjells markiser er zip-screens og 80 mm utvendige persienner to gode alternativer som tåler store vindbelastninger. 

– Undersøkelser viser at man får best effekt av produktene når de monteres med motor, regn- og vindsensor for automatisk styring. Automatikken vil sørge for at solskjermingen til enhver tid står i riktig posisjon, og med de skiftende værforholdene vi har på våre breddegrader, vil man i praksis justere skjermen altfor sjelden om man har manuell betjening. I dag leverer bransjen moderne styringsenheter som kan betjenes trådløs med fjernkontroll eller mobiltelefon, sier Eidal.

Pergola gir en definert uteplass. Her kan man nyte lange sommerkvelder.