Velg rett markise

Markisen gir skjønn skygge på solvarme dager og hindrer at lyssterke stråler får strømme fritt inn gjennom vinduene. Du slipper å få solen i øynene og møbler og inventar unngår å bli falmet av sterke solstråler. Her får du tipsene – som gjør det lettere å velge markisen som passer best for deg.

<!–bildetekst–>  Nå kan du få fjernstyrte markiser, som gjør det enkelt å regulere markisene uten å måtte legge kabler i huset.

Det stilles store krav til en terrassemarkise – blant annet at må den tåle store endringer i vær og vind. Markisen må også takle sterke solstråler, regn, luftforurensning og mugg.

Selve duken må være av førsteklasses kvalitet for å oppfylle alle disse kravene. Finmotorikk og heise-mekanisme må også kunne tåle en støt.

Hvis du er usikker på produsentens kvalitetskrav bør du ta kontakt med Norges Solskjermingsforbund. Deres medlems-bedrifter, i alt 70 foretak, tilbyr garantier og montering av markiser, for å sikre forbrukernes interesser best mulig.

 

Siste nytt i markisestyring

Et nytt styringssystem utviklet av Somfy, med navnet ”Inteo” kan styre både utvendig og innvendig solskjerming og har en prisbelønnet design som passer bra i hjemmet. Med bryter og fjernkontroll som styres ved hjelp av radioteknikk slipper man å dra kabler i huset. Bryteren på veggen er batteridrevet og sender styringssignaler til motoren inne i markiseanlegget. Den innvendige sol-skjermingen styres av 24 volts–motorer.

Om lag 70 prosent av terrassemarkiser som selges har motordrevene systemer. Forklaringen på dette er at merkostnadene for motoriserte markiser ikke er så stor på en terrassemarkise. Dessuten er disse er tyngre å styre manuelt.

Fordelen med fjernstyrte produkter er at man kan styre flere solskjermer samtidig og det blir enklere å justere markisens posisjoner. Dessuten slipper man snorer og sveiver på innsiden av vinduet. Når man er på jobb eller på ferie kan solstyring og tidsstyring manøvrere markisen og beskytte innredning og blomster. Dessuten ser boligen bebodd ut og da reduseres risikoen for innbrudd. Og når man kommer hjem fra arbeid har boligen en behagelig temperatur selv midt på sommeren.

Ensfarget duk mest populært

Selv om det har vært en rivende utvikling innen markisemønstre og farger de senere år foretrekker de fleste ensfarget duk på markisene. Vi er ganske konservative når det gjelder farger og mønstre i Norden. Sterke mønstre og fargekombinasjoner er det ikke mange som våger seg på.

De mest vågale velger ulike mønstre i markisen og kappen, eller avvikende kantebånd på kappen. De som velger en lys, mønstrete markise velger kanskje en mørkere, ensfarget kappe og plukker opp noe av fargen i markisen på kantebåndet.

Den som drister seg til et mønster på markisen ser ofte terrassen som en forlengelse av rommet innenfor. Markiseduken ligner da på stuens tekstiler, for å gi harmoni til ute og innerommet.

bildetekst

Mange velger forstsatt enfarget markise til husets ulike vinduer.

Prøv et databilde

Flere markisefirmaer kan tilby å vise huset ditt iført ulike markiseløsninger, på en dataskjerm. Dermed er det lettere for deg å se hva som passer til nettopp ditt hus.

Priser

  •  Manuell vindusmarkise, 140 x 70 cm koster ca 2 500 kr.
  •  Terrassemarkise, 5 x 3 meter, koster ca 12.000 kr.
  •  Elektrisk motor koster ca 3 000 kr.
  •  For fjernstyring må du legge til ca 1 000 kr.
  •  Sol og vindautomatikk til motoren koster ca 3 000 kr.
  •  Enkelt platetak koster ca 2 000 kr.
  •  Aluminiumstak koster ca 4 000 kr.
  •  Montering av markisen koster ca 1 500 kr, eventuelt pluss reisekostnader.

Garanti og forsikring

Forbrukerkjøpsloven gir deg rett til å reklamere på markisen. Det er opp til deg å påvise feil og mangler. Hvis du derimot har fått en skriftlig garanti fra markisefirmaet gjelder omvendt bevisførsel. Da må firmaet utbedre feilen eller gi deg pengene tilbake, dersom de ikke kan bevise at feilen skyldes deg som kjøper.

Et markisefirma som er medlem av Norges Solskjermingsforbund gir 3 års skriftlig garanti. Denne garantien tas over av forbundet dersom firmaet skulle gå konkurs og ikke kan gjøre opp sine forpliktelser. Forbundet garanterer for ordrer inntil 50 000 kroner. 

 

Her får du mer markiseinformasjon

  • Kjells Markiser, www.kjellsmarkiser.no , tlf: 81500570
  • Norsol AS, www.norsol.no, tlf: 71531900