Solseil eller lameller – valget er fritt

Store deler av året lengter nordmenn etter solen. Når den først kommer og varmer, ønsker vi å skjerme oss mot de intense strålene som flommer inn gjennom vinduer og på terrassen.

<!– –>

I lang tid har solskjerming vært stor industri. For vel 100 år siden blomstret virksomheten i all sin prakt. Husfasader i fornemme strøk i Oslo og ikke minst i Paris var utstyrt med markiser i estetisk draperi foran vinduene. Markiselerret var ofte dekorert med striper i rause mengder. Dette ses tydelig på gamle sort/hvitt-fotografier fra paradegater i hovedsteder rundt 1900-tallet, da det var byggeboom i de fleste byer i verden.
På 1950-tallet svingte markedet seg kraftig oppover igjen. Nå kom også de første motoriserte markisene på markedet, en teknologi som stadig er i rivende utvikling.
– Siste nytt nå er fjernkontroller som kan styre utvendige markiser, persienner og lamellgardiner med flerbruksfunksjoner for blant annet styring av infrarød varme og stemningsbelysning på terrassen, sier Torgil Falck i Somfy AS.
Gjennom en enkel fjernkontroll med navnet ”Telis 4 Soliris rts” kan du dermed styre flere operasjoner på samme tid.
– Innvendig regulering av rullegardiner kan nå dessuten betjenes via små og stillegående motorer som går på batteri. Dermed trenger man ikke å tenke på ledninger og avanserte kabler for å installere solskjerming som driftes via motoriserte løsninger.
Den nye teknologien er svært enkel å installere, sier Falck.

Ny teknologi
Dersom du ønsker minst mulig betjening av utstyr for å hindre at solen slipper inn i huset gjennom vinduene, er det utviklet en effektiv teknologi som heter multifilm.
– Teknologien er ny i Norge, men velbrukt i en del andre land, sier Rolf Mørck i Eclipse AS.
Dette er en film som sitter i en kasse i vinduet, og fungerer som en rullegardin for å hindre at solen slipper uhemmet inn gjennom vinduene og bleker gardiner og inventar.
– Vi har levert teknologien til flere boligeiere i Oslo og omegn, som har oppført nye hus med store vindusflater, fremholder Mørck.

Du kan velge mellom mange solskjermingsmuligheter:

 •  Vindusmarkiser
 • Terrassemarkiser
 • Fasademarkiser
 • Kurvmarkiser
 • Baldakiner
 • Sidemarkiser
 • Solskjermer
 • Utvendige persienner
 • Innvendige ersienner
 • Fiberduk-gardiner
 • Lameller

Dette er en driftssikker solskjermingsløsning utviklet i Tyskland  og som varer i lang tid, hevder Rolf Mørck.
Multifilmen kan styres manuelt eller via et elektrisk system.
En annen variant er Vindusfilm, som er en lysere variant enn Multifilm. Dette er et belegg som limes direkte på vinduet for å hindre bleking av inventar og for å redusere sterk varme på vindusruten.

Anbudsrunde
Uansett om du velger ny eller tradisjonell solbeskytterløsning til vinduer eller terrasse, lønner det seg å innhente anbud skriftlig fra flere ulike leverandører, for å sikre deg et best mulig tilbud. Ta gjerne kontakt med Norges Solskjermingsforbund dersom du ønsker referanse på ulike leverandører. De har over 70 medlemsbedrifter som leverer solskjermingssystemer og kjenner markedet svært godt. Forbundet ønsker å sikre forbruker best mulig gjennom riktig montering av markiser og solbeskyttersystemer til huset, samt å tilby skikkelige garantier.

Forbrukerinformasjon  
Norsk Solskjermingsforbund, tlf. 22 49 06 51
Villamarkisen, tlf. 63 91 20 60
Solskjermingsgruppen, tlf. 22 07 86 75
Somfy, tlf. 415 76 639
Kjells Markiser, tlf. 815 00 570
Eclipse, tlf. 22 99 27 80