Miljøvennlig utemaling

Nye EU-direktiver har fått malingprodusentene til å tenke nytt på nteriørfronten. Nå kommer også utendørsmalingen i fornyet drakt.

Dagens miljøvennlige utemaling er nå like holdbare som tradisjonell maling.

Dagens miljøvennlige utemaling er nå like holdbar som tradisjonell maling. Foto: Gjøco.

Vannløselig utendørsmaling kan virke som et paradoks. Men det er faktisk en realitet. De nye EU-direktivene setter standard for avgassutslipp og mengden løsemidler i maling. Dette vil bety at de tradisjonelle oljemalingvariantene på sikt vil forbys. De første restriksjonene iverksettes allerede fra 2007, og programmet skal være fullstendig gjennomført i løpet av 2010. Dette har fått malingleverandørenes forskerteam til å svinge penselen for utvikle nye malinger tilpasset de nye kravene.

– Vi har utviklet nye varianter utendørsmaling som skal tilfredsstille de nye kravene, forteller Geir Breivik, distriktssjef i Gjøco AS. Malingfabrikken med tilhørighet på Nord-Vestlandet, som i løpet av de siste årene har vokst til å bli en av landets største.

– Om det blir et totalforbud mot oljemalinger til utendørsbruk er foreløpig ikke helt klart. Men at det blir krav om reduksjon av avgasser vet vi. Derfor har vi utarbeidet to nye varianter. En som er helt vannløselig og en silikonalkydvariant, informerer Breivik.

Tid er penger
De nye malingene har vært utprøvd i lang tid allerede, og alt tyder på at de har en kvalitet som ikke står noe tilbake for de variantene vi har benyttet så langt. De danner en hard, glatt overflate som er motstandsdyktig mot ytre påvirkninger. Dette gir lengre vedlikeholdsintervaller. Innholdsdeklarasjonen forteller også om nye og bedre ingredienser. Noe som gir malingen bedre dekkevne og flyt, i tillegg til å gjøre den mer farge- og lysekte og bestandig mot svartsopp.

– Jeg vil gå så langt som å si at levetiden til de nye malingene gjør at vedlikeholdsintervallene kan tilnærmet dobles. Det er selvsagt en stor besparelse. Jobben med å påføre dem går lettere. Legger du på et strøk på morgenen, kan strøk nummer to påføres før kvelden kommer. Du slipper unna både med mindre kostnader og mindre jobb, mener Breivik.

Noen har allerede forsøkt de nye malingtypene og er godt fornøyd.

– Jeg må si jeg ble positivt overrasket. Arbeidet gikk veldig lett, og ikke minst var det deilig å slippe å vaske både seg selv og alt utstyr med white spirit. En fille fuktet med vann løste alle problemer da jeg malte sommerhuset mitt i Sverige, forteller Helge Korneliussen i Hjem & Hobby-kjeden. Men selv om noen har positive erfaringer, er det fortsatt en del skepsis blant nordmenn om holdbarheten til den nyutviklede utendørsmalingen.

– Vi i bransjen har en stor oppgave foran oss med å formidle de nye malingenes positive egenskaper, forteller Breivik.

Husk forarbeidet
Forarbeidet er viktig for at de nye miljøvennlige malingene skal fylle alle forutsetninger. Er det et nytt, ubehandlet hus, må det først grunnes med en oljegrunning. Underlaget må være rent og tørt og ikke for glatt. Alt må rengjøres skikkelig før malingen påføres. En omgang med husvask tilsatt soppdreper og rikelige mengder vann. Det samme gjelder hus som er behandlet fra tidligere. De trenger ikke å grunnes, men må rengjøres grundig. Tørt vær er også en forutsetning.

– Men når malingen først er tørr, ligger det en beskyttende og værbestandig hinne tilbake, vannet har fordampet, og i tillegg til høyere mot sol og nedmatting dermed er den like holdbar mot regn og uvær som en hvilken som helst annen maling, forteller Breivik.