Levelig med parasoller

Parasoller gjør utelivet levelig nå i sommervarmen. Og det er mye spennende å velge mellom.

<!– –>
Foto: Royal Botania

– En god parasoll er en god investering, sier interiørdesigner Tove Meldgaard. Som interiørdesigner er hun opptatt av at også uterommet skal fungere optimalt, og en god parasoll er en del av totalopplevelsen ute.

– Når du skal velge parasoll, gå for en som står i stil med resten av hagemøblene, anbefaler Meldgaard. Er for eksempel hagemøblene i metall, velger du en parasoll med detaljer i metall. Slik får du en helhet også i utestuen.

Kreative utførsler
Utvalget i parasoller er stort. Den tradisjonelle formen, med stang i midten og sekskantet duk, har fått konkurranse fra mer kreative utførsler. I blant er det for eksempel ikke praktisk å ha stanga midt under duken. Det har leverandører som blant annet Royal Botania løst ved å designe et stativ som holder parasollen ovenifra, ikke ulikt en klassisk bordlampe i design. Også Belveder har en modell med sidemaststativ, men her går stativet inn under duken, som ved tradisjonelle parasoller.

Eller hva med en asymetrisk modell?
– Her i Norge har vi ikke sola midt på himmelen slik de har i sydligere strøk. Dermed trenger vi heller ikke parasoller som dekker for sollys rett ovenifra. Velger du i stedet en skråstilt parasoll, som Ocean Master Razor fra Tuuci, vil den kaste mye lengre skygger, sier Meldgaard.

Kanskje har du opplevd at noen alltid havner i sola uansett hvordan du plasserer parasollen. Løsningen kan være å velge en modell som følger spisebordet.
– Rektangulære parasoller kan passe godt om du har et avlangt spisebord, sier Meldgaard.

Giganter
Du får i dag parasoller så små at de kun er ment å beskytte et spedbarn, og parasoller som med en diameter på 3.5 til 4 meter dekker hele sittegruppen og vel så det. Sistnevnte byr på utfordringer.

– Når parasollen har en diameter på fire meter, betyr det at duken dekker spisebordet når du slår den ned. Men Tuuci har tatt hensyn til dette og designet modellen Ocean Master Auto Scope, som automatisk hever seg en halv meter før den berører bordkanten, forteller Meldgaard, som forhandler produktene fra Tuuci og Royal Botania.

Slike parasoller koster mer, men har også lengre levetid. Kjøper du en billig parasoll i dårlig kvalitet, må du kanskje bytte den ut etter en sesong eller to. Det kan bli feilslått sparsommelighet. Velger du i stedet en parasoll i god kvalitet, har du den i mange år.
– Parasoller i god kvalitet er virkelig noe å ta med seg, avslutter Meldgaard.

Mer informasjon:
Tove Meldgaard tlf: 22 14 81 82
Royal Botania
Tuuci
Solskjermingsgruppen, tlf: 22 07 86 75
IPP, tlf: 22 72 40 00