God solskjerming med markiser og persienner

Markiser, utvendige persienner eller screens – hvilken type solskjerming passer best for deg? Hvordan vedlikeholde for lengst mulig levetid? Her får du tips om solskjerming.

Når sola steker er det godt å sette seg i den svalende skyggen under terrassemarkisen. Men når det regner er det også deilig og fortsatt kunne nyte et utemåltid eller en god bok og en kopp kaffe, tørt og godt under terrassemarkisen. 

For å bevare møbler og interiør best mulig er det både nødvendig og praktisk å sørge for god solskjerming.

Utvalget på det norske markedet er stort og man kan lett bli forvirret. Hva bør man tenke på ved valg av solskjerming?

Utvendige persienner er en effektiv måte å hindre solen å varme opp din bolig, kjøler om sommeren og isolerer på vinteren. Stort utvalg av farger og utformng. Lady Solskjerming.

Solskjerming og værforhold

Hvordan er værforholdet der solskjermingen skal installeres? Er det nær sjøen, høyt til fjells eller veldig vindutsatt? Ved mye vind vil ikke de tradisjonelle vindusmarkisene være det beste alternativet.

Stadig sterk vind vil slite ut dukene slik at de må skiftes. Isteden bør man da heller vurdere kraftige persienner (65 og 80 mm) med styreskinner på sidene.

Disse sitter bedre fast og blir dermed roligere og mer stabile. Her vil en solskjermingsprodusent gi gode råd og veiledning til hva du bør velge.

Cappano er et prisgunstig pergolasystem. Leveres opptil 550 cm bredde og utfall opptil 500cm. Kjells Markiser.

Stil

Hva slags stil har huset ditt? Er det gammelt, klassisk med rutete vinduer eller moderne med store vindusflater? Det er ofte penest og mest effektivt med utvendige rullgardiner/screens på hus med mange, store vindusflater.

Du kan velge duker i forskjellig tetthet. De tar bort sol og varme, men du beholder utsikten gjennom de ventilerte dukene.

Pergolino, terrassemarkise med frontduk rullet inn i frontprofilen på markisen. Kan rulles ned mot rekkverk eller gulv. Villamarkisen.

Motorstyrt solskjerming

Ønsker man motorstyring, eventuelt automatikk eller vanlig snoropptrekk? Ønsker du at solskjermingen skal kunne åpne og lukke seg når du ikke er hjemme?

Det kan være praktisk, slik at ikke solen ødelegger møblene og gulvet. Det kan også ha en preventiv virkning mot innbrudd – huset lever selv om du ikke er hjem-me.

Dersom du har et av de moderne, passive husene, bør man ikke få snorer boret inn gjennom hull i veggen. Da vil det skapes kuldebroer i veggene og virkningen med tette hus reduseres betraktelig. 

Man blir heller ikke sterkere i armene med årene, så tenk fremover.  Velger man motor kan flere solskjerminger betjenes med kun et tastetrykk.

Tundra leverer screen med minimum 20 års levetid, de er å regne som vedlikeholdsfrie.  Zip Screen har markedes mest kompakte sideskinne, et stormsikkert alternativ som kan tåle vind opp til 20 m/sek.  Tundra Sol.

Automatikk

Med automatikken kommer de riktig store fordelene med motoropptrekk. En vanlig funksjon er vindautomatikk som innebærer at en liten vindpropell monteres på fasaden i tilknytning til markisen som måler vindstyrken og gir et signal om når det blåser for mye, slik at markisen må kjøres inn. 

Solautomatikk betyr at en liten lyssensor, ofte bygd sammen med vindpropellen, settes på fasaden og registrerer hvor mye solskinn det er. Motoren får signal om å kjøre ut markisen til en forvalgt posisjon.

Tahoma  web boks  gjør at du kan styre solskjerming, belysning, oppvarming, ventilasjon, garasjeport etc. fra din datamaskin, nettbrett eller telefon som er koplet til internett.  Somfy.

Levetid

Levetid for markiser er ca. 10-15 år, da vil man nok trenge et dukskifte. For persienner og screens er levetiden ca. 20 år.  Med godt vedlikehold, noe lenger.

Ønsker man utsyn samtidig som man skjermer for sola? Skal man kun stoppe lys, eller skal man holde varmen ute samtidig? Hvor lang levetid har produktene man vurderer? 

Kontakt alltid en seriøs forhandler som kan gi gode fagmessige råd ut ifra forholdene på stedet og som også tilbyr måltaking, montasje og service.

Vedlikehold

Markiseduken bør vaskes ved å spyle duken med rent vann og mild såpe (f.eks. zalo), før den rulles inn for vinteren.

Hvis vanlig vask ikke er tilstrekkelig eller ved jordslag, kan et jordslagmiddel benyttes (kjøpes hos byggvareforhandler/fargehandler).

Følg bruksanvisningen på produktet, men bruk ikke høytrykksspyler. Etter vask bør duken impregneres.  Impregneringen, f. eks. teltimpregnering som kjøpes i byggvareforretninger, påføres med dusjflaske.

Bruk rikelig med impregneringsvæske, duken skal være gjennombløt.

Persienner og screens vaskes på samme måte, men her må man aldri bruke sterke vaskemidler som f. eks. husvask, da de vil etse lakken og dukene. 

Snorer og bånd vil også raskere tørke ut om du bruker sterke såper/løsemidler. La markiseduken stå ute å tørke før du kjører den inn.

Leverandørinformasjon:

Somfy AS – www.somfy.no
Kjells Markiser AS – www.kjellsmarkiser.no
Villa Markisen AS – www.villamarkisen.no
Tundra Sol AS – www.tundra.no
Lady Solskjerming – www.lady.no
Markisemannen AS – www.markisemannen.no
Norsol AS – www.norsol.no
Fasadeprodukter AS –  www.fasadeprodukter.no
Scandic Markiser AS – www.scandic.no