Slik legger du mikrosement

Mikrosement er et sterkt og lettpåført materiale som kan gi rommene dine et realt ansiktsløft. Her får du oppskrift til hvordan du legger på mikrosement hjemme.

mikrosement på gulv. Påføring og metode for hvordan man selv legger mikrosement.

De fleste velger fliser på vegger og gulv på baderommet. Men nå er det imidlertid kommet et nytt, spennende produkt på markedet, nemlig mikrosement.

Mikrosement er en ekstremt slitesterk og forholdsvis ny type sement som kan legges i et 1-3 millimeter tykt lag – og som gir en vannavvisende og slitesterk overflate. Mikrosement har blitt mer og mer populært den siste tiden og eksisterer nå i to varianter: en ferdigblandet utgave og en utgave du må balnde selv som kalles 2 komp. Ekspertene anbefaler at du bruker den ferdigblandende utgaven til baderommet. 

Dersom du trodde at mikrosementens farger kun begrenser seg til etfåtall grånyanser, tar du feil. Materialet kommer i opptil 3000 forskjellige farger og følger NCS-kodene. Mikrosement kan legges rett på eksisterende vegger, tak og gulv – også i dusjen. Og til sammenligning med fliser slipper du helt unna fugene.

Mikrosement – allsidig og solid

Mikrosement har meget gode heftegenskaper og kan brukes på de fleste underlag, som for eksempel glass, metall, mur, fliser, gips eller trefiberplater. Det egner seg derfor godt til rehabilitering av bad, for eksempel på eksisterende fliser eller våtromsplater, på gulv, benkeplater eller møbler. Det kan også brukes utendørs.

Her ser du en grunnleggende innføring i hvordan du legger mikrosement selv. Merk at metode og blandeforhold kan variere avhengig av leverandør og bruksområde. Husk å undersøke nøye på forhånd hvordan type mikrosement du skal bruke. 

Mikrosement på bad - både på vegger og gulv - glatt overflate

Mikrosement gir et tøft og originalt preg på baderommet. (Foto: Fokhus.no)

Slik legger du mikrosement – steg for steg

Underlaget må være tørt, slett og stabilt. Alle fliser må sitte godt fast. Flaten må være fri for støv, fett og annet smuss som kan hemme heft (primer) før du begynner arbeidet. Fugene må være helt frie fra silikon eller silikonimpregnering.   

Bruk primer før du legger på mikrosement, enten primer til sugende underlag (spon, betong, avrettingsmasse o.l) eller spesialprimer til ikkesugende underlag (fliser, laminat, glass, metall o.l). Påfør primer med kost (evt rulle). Tørketid ca 2-3 timer.

Du kan forsterke underlaget  med et lag fibernetting først på veggen. Dette anbefales på flis, underlag med skjøter eller på bavegelig materiale. Bland fibernettingbase med vann til en lett konsistens. Legg så hele fibernettingen i massen, renn av, fest nettingen på veggen og påfør et tynt lag base slik at fibernettingen dekkes/bakes inn. Tørketid ca 12 timer.

Velg farge du vil ha på mikrosementen. Bland sammen fargestoff, harpiks og mikrosement etter anvisningen.

Velg tekstur etter hva slags resultat du ønsker, fra fin til grov. Bland grundig ut mikrosement med farge etter anvisning, visp blandingen godt med en elektrisk visp til den er klumpfri og lett å jobbe med. Beregn ca 1 kilo sement pr m2 for et grovt resultat, 0,7 kilo sement pr m2 for medium til fint resultat og 0,5 kilo sement pr m2 for et fint resultat. (kan variere fra leverandør til leverandør). Ikke bland mer enn du klarer å bruke på ca 30 minutters arbeid. Massen tørker forholdsvis raskt i bøtten. Bruk et stålbrett når du påfører Mikrosementen. Tørketid er ca 6 timer, men du kan påføre lag nr 2 etter ca 3 timer.

Når mikrosementen er tørr kan den slipes med maskin eller for hånd for å fjerne nupper og lignende. Tørk av støv, gjenta prosessen og påfør lag nr 2 på samme måte. Tørketiden på lag nr 2 er også 6 timer. For å unngå sliping, glatt med et stålbrett når mikrosementen begynner å tørke/bli hard. Rens stålbrettet jevnlig med en fuktig klut når du glatter. 

Tørketid og behandling kan variere avhengig av produkt og ønsket resultat. Prat med din lokale forhandler og les bruksanvisninger nøye.  

Ta på sealer når resultatet er fint og alle lag er tørre og rengjort for støv. Påfør sealeren med kost ca 1m2 om gangen, og dra over med svamp i sirkler. Tørketiden her er 2-3 timer.

Til slutt forsegler du mikrosementen med 2-komponent herdelakk. Påfør med egnet rulle. Tørketiden mellom strøkene er 2-3 timer. Denne typen lakk er meget sterk, så her må du bruke vernemaske.

mikrosment på gulv og vegger i stue.

Se så flott denne stua med mikrosement på vegger og piper er! (Foto: Fokhus.no)  

8 gode råd når du legger mikrosement

  1. Bruk en vifte under tørketiden, det gir bedre sirkulasjon. Men unngå å bruk vifte direkte mot mikrosementen.
  2. Pass på å ikke legge altfor tykke lag med mikrosement. Dette vil øke tørketiden betraktelig og gjøre produktet unødvendig hardt. 
  3. Rengjør stålbrettet mellom hver påføring.
  4. Bruk kvalitetsverkttøy. 
  5. Mikrosmenten er tørr etter 24 timer, men ikke herdet. Så unngå å utsette den for vann.
  6. Herdeprosessen tar 7 dager.
  7. Skal du dekke en hel vegg med mikrosement, må du legge hele veggen på en gang. Kobls deg opp til en våt skjøt. Hvis ikke risikerer du at skjøten blir synlig når mikrosementen tørker. 
  8. Bruk verneutstyr, maske og briller når du arbeider med mikrosement   

Kilde: Fokhus.no og Rune Haraldsen

Forhandlere av mikrosement

Dekorhuset.no, Murdekor.no, Fokhus.no, Betoncire.no, Zenzorama.no og Decodesignas.no.

Har du erfaringer med mikrosement? Del gjerne dine opplevelser i kommentarfeltet under! 

 

Pinterest Instagram Print

Mest leste artikler