Slik fjerner du fukt i huset

For høyt fuktighetsnivå er et problem i 6 av 10 hus. Dette skyldes dårlig luftutveksling i husene, og det kan ha ubehagelige konsekvenser som dugg på innsiden av vinduene, flekker av mugg og hodepine eller utmattelse hos de som bor i hjemmet. Her finner du en guide om hvordan du kan kontrollere fuktighetsnivået i hjemmet ditt, og tips til hvordan du kan løse problemene.

Vannet må stenges utenfor huset

Dagligdagse gjøremål og din egen svette får en familie på fire til å slippe 10 liter vann om dagen. Vannet må stenges utenfor huset, ellers vil veggene og interiøret suge det opp. Dette kan ha alvorlige konsekvenser, som for eksempel mugg.

En studie av 500 hus utført av DTU Byg i Danmark viser at nesten 6 av 10 hus har for lite luftutveksling og dermed for høyt fuktighetsnivå.

Unngå å tørke klær innendørs

Du må begrense fuktighetskilden så mye som mulig. For eksempel betyr det at du skal unngå å tørke klær innendørs i oppholdsrom og ventilere tilstrekkelig – også av hensyn til barna. Barn som vokser opp i hjem med høy luftfuktighet har økt risiko for å utvikle astma.

Snakk med en profesjonell for råd

Hvis fuktproblemene dine vedvarer til tross for bedre ventilasjon, bør du kontakte en profesjonell og få råd og veiledning. Årsaken kan nemlig være på grunn av stigende fuktighet i bakken og gjennomtrengende fuktighet – problemer som krever en mer omfattende løsning enn kun ventilasjon.

Ventiler ekstra godt når fyringssesongen begynner

Varm luft kan inneholde mer vann enn kald luft. Dette betyr at møbler, gulv og tepper absorberer fuktighet fra luften. Spesielt om sommeren er luftfuktigheten høy, noe som betyr at mye fuktighet kan bli absorbert. Når det da blir vinter, faller fuktigheten og for å komme i likevekt med luften, må materialene avgi mye fukt og vann, som du aller helt skal ha luftet ut.

Selv om du ikke oppfører deg annerledes i begynnelsen av fyringssesongen enn på slutten, er fuktproduksjonen større, rett og slett fordi materialene i huset tørker ut og dermed frigjør vann.


En familie på fire slipper ut 10 liter vann om dagen. Det legger seg lett i overflater og interiør.

Rom må ikke stå uoppvarmet

Ikke la det være rom i huset ditt uten oppvarming. Temperaturen må være minimum 17 grader hele året – også på gjestetoalettet og andre rom du ikke bruker så ofte. Kombinasjonen av mangel på ventilasjon og lav temperatur betyr fuktighet på kalde overflater. Fuktigheten kondenseres til vann som absorberes i tapetet og lignende, og deretter har du store flater som er sårbare mot mugg.

I tillegg er det lurt å gjøre ventilasjon til en vane. Bestem når du vil ventilere – for eksempel etter en dusj eller om morgenen på soverommet.

Mål fuktigheten i huset ditt ved hjelp av et hygrometer

  • Luftfuktighet måles som den relative fuktigheten (RH).
  • RF på 100% = duggpunktet der vanndampen endrer form til vanndråper.
  • Når RF er 75% eller mer på overflaten av et materiale, trives mugg veldig bra.
  • RF under 45% reduserer mengden husstøvmidd.
  • Innendørs skal den relative luftfuktigheten (RH) til romluften ikke overstige 40-45% om vinteren og ikke mer enn 65% om sommeren.
  • Luft ut litt oftere i perioder med høy luftfuktighet.
  • Bruk et hygrometer for å måle fuktigheten i huset ditt. Sjekk det gjerne tre ganger om dagen.