ANNONSØRINNHOLD

Sink er byggematerialet med uante egenskaper

Visste du at du kan bruke sink til det meste av utvendig fasadekledning; fra taktekking, til hele fasader, takrenner og beslag? Vanligvis og under normale forhold vil sink ha en levetid på over 100 år, er tilnærmet vedlikeholdsfritt og 100% resirkulerbart.

VMZINC er et fransk/belgisk firma som har levert sink til hus og bolig siden 1837. De har jobbet med det norske markedet i 30 år, og har ikke bare levert sink til klassiske konstruksjoner som Eiffeltårnet og Notre-Dame, de står også bak sink levert til Loen Skylift/Hoven Restaurant i Loen og Britannia Hotel i Trondheim, for å nevne noe. For ikke å snakke om alle de private boligene og hyttene de har forsynt med ulike arkitektoniske sinkløsninger.

Naturmateriale

Sink er et naturmateriale, et av knapt 100 grunnstoffer med den kjemiske betegnelsen Zn. Sink finnes naturlig i jordsmonn og i menneskekroppen, og er et 100% resirkulerbart materiale.

Varighet

Antatt teknisk levetid for sink er minimum 100 år. VMZINC leveres med ”Breeam Nord” Eco sertifikat. De fleste bygg som bygges i dag, bygges etter Breeam Nord Eco forskriftene. Det inngår i en bygnings miljøregnskap, hvor mye Co2 hver kvadratmeter av et bygg slipper ut; fra byggeprosess, til antatt fremtidig levetid. Den store suksessen med gjenbruk skyldes et velorganisert gjenbruksmarked. Sink kan gjenbrukes utallige ganger uten at det ødelegges. Det krever lite varme i fremstillingsprosessen og har ingen lakk eller maling.

Selvbeskyttende

Sink og kobber er de to eneste naturlige materialene som beskytter seg selv ved å patinere. Sink danner sinkkarbonat når det kommer i kontakt med vann og luft. Det gjør at det blir lysegrått. På samme måte som kobber blir grønt.

Det er mulig å forbehandle sinken for å gi den ulike uttrykk. Dette gjør at du kan få alt fra ulike grånyanser, til helt mørke sinkoverflater, og en hel fargevifte med ulike farger.

  • QUARTZ-ZINC: Det er vanlig blank sink som har gått igjennom en kjemisk prosess i produksjonen, en forpatinering. Resultatet er en matt grå overflate som ligner vanlig sink etter år med patinering. Denne sinktypen vil ikke endre utseende særlig over tid.
  • ANTHRA-ZINC: Denne sinktypen har også gått igjennom en forpatineringsprosess som har gitt den en mørk grå farge. Anthra-Zinc vil lysne ørlite over tid, men beholde sin mørke farge.
  • PIGMENTO OG ZINC STRAT: Her er det lagt en transparent lakk med mineralske pigmenter over materialet som gjør at man kan få fargede overflater på bygningen. Den unike overflatebehandlingen gir en særdeles farvestabil overflate som gjør at sinken vil beholde sitt utseende over tid.
  • AZENGAR: Det er en nytenkning av blank sink, den har en ujevn mattstrukturert overflate som forsterker følelsen av det rå sinkmaterialet, lyst og raffinert.

Vedlikehold

Sink er tilnærmet vedlikeholdsfritt. Det er særdeles motstandsdyktig mot klimatiske forhold. Det er likevel viktig å sjekke materialet, cirka en gang i året, for å passe på at ikke det har skjedd skade på sinkelementene i deres omgivelser (trær, snø, is etc). Det er også viktig å sjekke at takrenner ikke er blitt ødelagt eller tettet igjen. Støv fra bygningsmaterialer, røyk fra skorstein og lignende, kan gjøre det nødvendig med en rengjøring.

Enkel rengjøring av sinkoverflater gjøres kun med vann.

Bruksvennlig

Det er bare fantasien som setter begrensninger på utformingen. Materialet kan leveres i alt fra båndtekking, til shingles, paneler, kassetter og plater. Den kan brukes til alt fra taktekking, til fasader, takrenner, beslag og ornamenter (utsmykninger, værhaner, mønstrede motiver etc).

Materialet legges av blikkenslagere som sikrer topp kvalitet.

Se her oversikt over blikkenslagere.

Passer alle stilarter

Materialet egner seg like godt til restaurering som nybygging. Det spesielle med sinkmaterialet er at det kan brukes til bygninger uavhengig av arkitektonisk stil. En 1800-talls klassisk murvilla kan få et løft med et moderne sinktak som vil utgjøre en vakker kontrast. På samme måte som en ny trevilla kan stå frem med en avrundet takkonstruksjon i sink, eller benytte sink som shingles istedenfor vanlig taksten eller takpapp. Friheten og mulighetene er uendelige, og er grunnen til at arkitekter i generasjoner har elsket å jobbe med sink.

VMZINC materiale distribueres via Ventistål AS som er den ledende ventilasjons- og blikkenslagergrossisten i Norge, med mer enn 210 ansatte og 18 avdelinger over hele landet.

Se her oversikt over blikkenslagere.