ANNONSØRINNHOLD

Restaurerte 1940-talls hus med hjelp av ozon

"Vi ble endelig kvitt den ekle lukten"

Et drømmehus på landet omgitt av epletrær, men den ekle lukten i huset forstyrret. Besøkende kjente det og det satte seg i klærne.

Huset fra 1940-tallet hadde alt – bortsett fra en frisk god lukt. Den muggene lukten kunne de ikke bli kvitt, den satt seg i klær, møbler og innredning.

– Vi testet Ozoneair og huset lukter som det er nytt, sier Irene Lindkvist og Gunnar Lundgren.

Les mer her om Ozoneair og finn modellen som passer deg

Ekteparet Irene Lundkvist og Gunnar Lundgren bor i Drammen, men Irene har også et hus fra 1940-tallet like utenfor Haugesund.

– Jeg kjøpte huset for 12 år siden, og har pyntet det i gammeldags stil som harmonerer med husets karakter. Mange møbler er eldre, noen har jeg arvet fra foreldrene mine, sier hun.

Huset er en permanent bolig med alle fasiliteter. Irene og Gunnar bor der i perioder, men noen ganger er den tom og sperret i flere måneder.

– Hver gang vi kom til huset, ble vi møtt av en muggen lukt – en sterk lukt som satte seg i klær og hår, men som også kunne få fotfeste i dingser, møbler, tekstiler og annen innredning, sier Gunnar.

De har fått huset inspisert, men det har ingen muggskader. Imidlertid har huset et betongfundament, som har en tendens til å frigjøre fuktighet og lukt som setter seg i bygninger.

– Vi prøvde «alt» for å bli kvitt lukten. Vaskemidler, luftrensere, vifter i kjelleren. Men ingenting hjalp.

Ozon fjerner lukt og muggsporer

Göran fikk tips om at du kan deodorisere lukt med ozon, en gass som også kalles «aktivt oksygen». Bak innovasjonen står Ozoneair, et teknologiselskap i Luleå.

Ozoneair-maskinen omdanner oksygen i luften til ozon som angriper og nøytraliserer luftmolekylene. Dårlig lukt forsvinner i tillegg til muggsporer, bakterier, virus og andre skadelige mikroorganismer, sier Johan Lundberg, grunnlegger av Ozoneair.

Eliminerer lukt permanent

Gassen kommer inn i og dekontaminerer kriker og kroker samt tekstiler, møbler, gulv og vegger. Midd og allergener blir også gjort ufarlige.

Ozon har blitt brukt av dekontamineringsfirmaer siden 1970-tallet for å dekontaminere hjem og lokaler fra lukt brannlukt, mugglukt og all annen lukt.

– Det helt nye med Ozoneair er at du kan rydde opp med ozon hjemme alene, uten noen forkunnskap – for en brøkdel av hva det vil koste å ansette et rengjøringsfirma, forklarer Johan Lundberg.

En maskin som er enkel å håndtere, den veier bare noen få kilo og er helautomatisk," sier Gunnar og Irene

En maskin som er enkel å håndtere, den veier bare noen få kilo og er helautomatisk,» sier Gunnar og Irene.

Bare trykk på en knapp

Å bruke Ozoneair er veldig enkelt, bekrefter Irene og Gunnar:

– Bruksanvisningen er tydelig og tilgjengelig på norsk. Du plasserer maskinen midt i rommet, kobler den til en stikkontakt og starter den med et trykk på en knapp. Så forlater du huset og lar maskinen fungere mens du gjør andre ting. Den er helautomatisk, enkel å håndtere og veier bare noen få kilo.

«Pure frame magic»

Paret startet med å plassere Ozoneair i kjelleren der den fikk lov til å operere i åtte timer. Så satt de den i første etasje midt i huset i ytterligere åtte timer.

Noen uker senere gjentok de behandlingen.

Irene og Gunnar ryddet kjelleren i to omganger. "Ozoneair fikk stå i åtte timer."

Irene og Gunnar ryddet kjelleren i to omganger. «Ozoneair fikk stå i åtte timer.»

– Lukten og luften føles helt annerledes etterpå: frisk, skarp og klar! Når vi nå kommer hit, er det som å gå inn i et nytt hus, det lukter som det var nybygd. Det er ren magi, sier Gunnar.

De åpnet skap, garderober og skuffer før oppryddingen, slik at ozonet kunne friske opp klær og tekstiler.

– De luktet som nyvasket etterpå.

«Alle tekstiler luktet friske etter dekontaminering.»

Gunnar åpnet skap og skuffer før oppryddingen med Ozoneair.

Ditt tips til folk som er nysgjerrige på å dekontaminere med ozon?

– Ozon er en etablert metode for å kvitte seg med alvorlig lukt, og vi kan anbefale Ozoneair på det varmeste. Vi er ikke så tekniske, men vi har knapt opplevd en enklere maskin. Du kan også bruke den til omtrent 1000 behandlinger.

– Et annet tips er å rydde opp med Ozoneair før et eventuelt salg hvis du skal selge huset, bilen eller båten din. Et hus som er fritt for dårlig lukt, kan øke  verdien med mange hundre tusen.

Trenger du å bli kvitt dårlig lukt hjemme?

Les mer her eller ring Ozoneair på +46 38 26 21 70

Fakta: Derfor lukter det muggent i huset

Den muggene lukten er et vanlig problem, årsaken kan være muggsopp, men huset trenger ikke å bli muggskadet. Sommerhus som blir sperret igjen og avkjølt om vinteren begynner å lukte lukket. Ventilasjonen er begrenset og fuktigheten stiger i alle materialer samtidig som bakterier kan trives. Den muggene og fangede lukten sprer seg ofte og «legger seg» i vegger, gulv og interiør.

Lukten kan også komme fra eldre materialer, som veggpaneler og korktepper. Impregnering i husets konstruksjon (spesielt fra 1960- og 1970-tallet) lukter litt som mugg, men mer skarp. I et linoleumteppe med et skadet overflatelag kan fukt trenge inn og linoljen kan bli harsk; så oppstår det en «oppkastlignende» lukt når du har skrubbet teppet og det tørker. Fuktskadet teppelim kan også lukte muggent

Mot alle disse luktene fungerer Ozoneair effektivt.

Her kan du rydde opp med Ozoneair

  • Kjelleren – ventilasjonen er ofte dårlig og det er stor risiko for at det dannes mugg og fuktighet.
  • Kryperom – lukten av fuktighet kan spre seg og legge seg i vegger og interiør.
  • Hjemme hos deg – lukt ligger ofte i møbler, tekstiler og møbler.
  • Vindfang og bod – her lukter det ofte tett som følge av fuktighet og dårlig ventilasjon.
  • Badet og vaskerommet – avløp, fuktighet og dårlig ventilasjon kan forårsake lukt.
  • Bilen – fuktighet, matrester, kjæledyr, reisesyke; en bil begynner ofte å lukte dårlig.
  • Feriehuset, campingvognen, bobilen, båten – står ofte tomt i lange perioder og lukter derfor tett og ofte muggent.

 Les mer her om Ozoneair og finn modellen som passer deg

Bruk ozon trygt. Les alltid bruksanvisningen og produktinformasjonen før bruk.