ANNONSØRINNHOLD

Ny lås i ytterdøren gir tryggere bolig

En gammel dørlås kan gi falsk trygghet og bør skiftes når du bytter bolig. Og det er en mindre omfattende jobb enn du kanskje tror.

– En vanlig norsk familie bør bytte låssylinder i ytterdøren hvert annet eller tredje år. Med barn i huset er det risiko for å miste oversikt over hvor alle nøklene er, sier salgs- og produktsjef for Verktøy og sikkerhet Stig Ekelund hos Jernia.

Et flertall av norske boligeiere oppgir at de ikke har byttet lås på boligen sin etter at de overtok den. Eller de er usikre på om de har byttet, viser en undersøkelse som YouGov tidligere har gjort for Jernia.

Hvem har nøkkel?

– Vi nordmenn er vant til å stole på hverandre. Derfor tar vi nok litt for lett på sikkerheten i egen bolig, sier kommunikasjons- og marketingsjef Morten Svensen hos Assa Abloy Opening Solutions Norway.

I undersøkelsen, som ble foretatt i 2014, hevder 9 av 10 at de med sikkerhet vet hvor mange som har nøkkel til boligen.

– Jeg tviler på at alle disse har tenkt seg godt nok om. Dersom du har overtatt en bolig uten å bytte lås, så kan du ikke vite hvor mange som har nøkkel til huset ditt. Mange går nok rundt med en falsk følelse av trygghet, sier Svensen.

Nøkler på avveie

Hvis du låner ut husnøkkel til for eksempel leieboere eller håndverkere, kan den bli kopiert. 

– Det har skjedd at tyver har tatt seg inn i boliger ved å bruke nøkkelkopier. En god regel er å bytte lås hver gang du bytter bolig, sier Svensen.

Bortkomne nøkler en kjent problemstilling for If Skadeforsikring.

– I flere tyverisaker finner vi ut at nøkler er eller kan være på avveie. Da er det mulig at en av disse nøklene er benyttet ved tyveriet, sier informasjonsdirektør Jon Berge i If Skadeforsikring. Særlig folk som leier ut bolig og som ikke har kontroll på antall nøkler, bør i mye større grad bli bevisst på problemet og sørge for utskifting av låser, mener han.

Nøkkelboks

For å hindre at nøklene kommer på avveie, bør du unngå å gjemme dem ute.

– Ikke legg nøkler under matter eller blomsterpotter. Det er det første stedet innbruddstyver vil lete. Det finnes bokser med kodelås som man kan oppbevare nøkler trygt i, sier Stig Ekelund i Jernia. 

Slik bytter du lås

Løsningen for et tryggere hjem er altså å bytte lås, og det er ingen omfattende jobb. Hvis selve låskassen fungerer som den skal, kan du nøye deg med å bytte ut låssylinderen.

– Det er bare to skruer som skal ut for å løsne den gamle låssylinderen. Trekk ut den gamle og sett inn den nye, sier Ekelund.

Er du usikker på egen kompetanse eller foretrekker å overlate det til andre, er låsesmeden et trygt alternativ.

Elektronisk dørlås

De tradisjonelle sylinderlåsene er i stadig utvikling. En ny lås er vanskeligere å dirke opp enn en som er 10 år gammel. Samtidig kommer flere nye låssystemer på markedet. Stadig flere velger å bytte til elektronisk dørlås med kode. Da slipper man å holde styr på nøkler og kan raskt endre kode ved behov.

Noen varianter kan betjenes med smarttelefonen.

– I årene som kommer vil den tradisjonelle nøkkelen gradvis forsvinne og bli erstattet av ny teknologi. Det er jeg bombesikker på, sier Ekelund. 

  • Vil en elektronisk dørlås gi deg en enklere hverdag? Ta testen.