Vinter: Luft ut 5 minutter 2-3 ganger om dagen
Luft ut med gjennomtrekk hver dag – også om vinteren. 5 minutter av gangen er nok hvis du bare husker å åpne vinduene 2-3 ganger om dagen.
Det er nødvendig å lufte hele hjemmet flere ganger om dagen. En halvtime om morgenen eller kvelden holder ikke.
Luft ut når du lager mat og dusjer: både underveis og etterpå.
Det begrenser nemlig mengden fukt, mugg, støvmidd og skadelige stoffer i luften. Det er viktig at luften kan komme til fuktige rom, som kjøkken og bad, selv når dørene er lukket. Lag for eksempel et gap under dørene ved å fjerne et dørtrinn.
Sørg for at åpningene og ventilene er åpne og hold dem rene slik at luften har fri gjennomgang. Det kan også være nødvendig å sjekke ventilene på loftet, dersom du har det.
Under renovering forsvinner den naturlige ventilasjonen
Dersom du er i gang med å renovere et eldre hus så det blir bedre isolert, forsvinner også en stor del av den naturlige ventilasjonen. Derfor er det veldig viktig at du ventilerer ofte, eller at du installerer et ventilasjonssystem. Mange hus får mugg etter at de er fortettet, fordi inneklimaet ble glemt i prosessen.
Fuktighet kan forårsake muggsopp, som kan skade huset ditt. Det kan faktisk være vanskelig å merke om hjemmet ditt er for fuktig. Det er først når du merker mugglukten at du blir oppmerksom på det.
Derfor kan det være en god ide å måle fuktigheten med et hygrometer. De kan kjøpes i DIY-butikker og koster fra 70,- og oppover. Fuktigheten bør være rundt 30-60% – på de lave enden om vinteren, og den høye om sommeren.
Unngå kalde rom
Kjølerom trekker inn varm luft, og når den varme luften kommer inn i uoppvarmede rom, stiger den relative fuktigheten og det kan dannes kondens. Temperaturen i et rom skal ikke være under 17 °, og det skal ikke være mer enn 4-5 ° forskjell mellom varme og kalde rom.
- Les også: Tiltak mot fukt i kjeller
Skal radiatoren være på når du lufter ut?
Et ofte diskutert spørsmål i hjemmene er om radiatoren skal slås av når du lufter ut, og om det krever mer energi å slå den av og på.
Det finnes faktisk ingen entydige svar på spørsmålet. Videnskab.dk har rådført seg med National Building Research Institute ved Aalborg University om problemstillingen. Seniorforsker ved Institutt for energi og miljø, Kim Wittchen sier at det avhenger av plasseringen av radiatoren og hvilken type termostat den har.
Det sier seg selv at en radiator nær vinduet er mer følsom for kulde, og du bør sannsynligvis slå dem av, men igjen … en gammel radiator vil knapt ha tid til å reagerer på de 5 minuttene du lufter ut.
Sørg for god ventilasjon på vaskerommet
Vaskemaskinen og tørketrommelen gir alltid fuktighet, og derfor er det er viktig at det er god ventilasjon i rommene de står. Tøyet skal helst henges ute, eller plasseres i tørketrommelen, så det fuktigheten fra tøyet ikke havner i resten av huset. En typisk vask på 6 kg klær fordamper nemlig 2,25 liter vann mens den henger på klessnoren. Unngå også å tørke klærne dine på en radiator – det gir nemlig ekstra fuktighet i rommet.
En kondenstørketrommel kan være en dårlig idé
En kondenstørketrommel brukes ofte til å «gi litt varme i en kald og fuktig kjeller». Men vær oppmerksom på at noen kondenstørketromler frigjør overraskende mye fuktighet. Sjekk energimerkingen som kalles ‘kondenseringskapasitet’, som er et uttrykk for hvor mye fuktighet tørketrommelen sender ut i rommet. Hvis kondenseringsevnen er dårlig, sendes for mye fuktighet ut i rommet. Det kan føre til fuktproblemer eller økt ventilasjon og oppvarmingsbehov i løpet av vintersesongen.
Hvis en kondenstørketrommel skal oppbevares i en kjeller eller et annet rom som er følsomt for fuktighet og ikke har naturlig ventilasjon, anbefales det derfor at den har kondensklasse A.
Kondenseringskapasiteten merkes fra A til G
- A indikerer at minst 90% av fuktigheten trekkes ut av avtrekksluften fra tørketrommelen.
- B indikerer at mellom 80 og 90% av luftfuktigheten trekkes ut av avtrekksluften fra tørketrommelen.
- D indikerer at mellom 60 og 70% av luftfuktigheten trekkes ut av avtrekksluften fra tørketrommelen.
Tørketrommel med dårligere kondenseringskapasitet enn D kan ikke lenger markedsføres.
Husk å rengjøre filtrene
Du må alltid rengjøre lofilteret. Men, husk at også kondensatoren må rengjøres med en myk børste og vann med jevne mellomrom. Når filteret og / eller kondensatoren er tett, sendes ekstra fuktighet ut i rommet, og tørketrommelens energiforbruk øker.
Bruk en luftsolfanger for fuktighet i kjelleren
En luftsolfanger bruker solens energi til å blåse varm, frisk luft inn i kjelleren din. Et av de første tegnene på fuktighet i kjelleren er dårlig lukt. Fuktigheten vil raskt ødelegge det du lagrer her og potensielt føre til skadelig muggsopp.
- Les også: Slik oppdager du og fjerner muggsopp
Fuktige vegger er et resultat av gjennomtrengende fuktighet, samtidig med varmetap gjennom vegger og gulv. Selv med gode byggematerialer kan temperaturforskjellen mellom jorda rundt kjelleren og kjelleren føre til høy innendørs luftfuktighet.
Slik fungerer luftsolfangeren
For å gjøre rommene brukbare igjen, må de først varmes opp, så avluftes mekanisk, og ventileres regelmessig. Det er nemlig her solen kommer inn. Flere typer av luftsolfangere avfukter kjelleren. Utenfor huset – helst mot sør – bør luftsolfangeren settes opp. Luften varmes så opp og blåses ned i kjelleren. På motsatt side av kjelleren er det montert et utløp som også kjører på solenergi.
Solfangere etter oversvømmelser
Kombinasjonen av varm luft som blåses inn og fuktig luft som trekkes ut, sørger for en veldig effektiv avfukting av kjelleren. Hvis du har hatt vannskader eller flom i kjelleren din, vil det ofte være mye fuktighet og dårlig lukt, selv etter at kjelleren er avfuktet. Det kan luftsolfangeren effektivt fjerne.
En luftsolfanger:
- Består av tre deler – et panel som absorber, en solcelle og en vifte.
- Plassert på utsiden av huset – helst mot sør. Finnes i forskjellige størrelser.
- Det finnes solfangere som bruker solceller som produserer strøm til en vifte.
- I panelet blir også luften som viften pumpet inn i kjelleren, også oppvarmet.
- Viften – i motsatt ende av kjelleren – får også strøm fra solcellen i panelet.
- Luftsolfangeren finnes i modeller der viften for forsyning kan slås av – uten at solcellen og viften blir skadet.