Utedassens beste venn

I sommer har vi fått muligheten til å teste et bærbart solcelleanlegg. Denne lille kraftpakken har gitt oss mye strøm i løpet av ferien – og mye oppmerksomhet.

utedo

Selve produktet heter BSK150 og består av et sammenleggbart solcellepanel på 39 watt og en bærbar generator/batteripakke med kapasitet på 150 Wh.

Selve batteripakken veier 1,5 kilo og solcellepanelet nesten 1 kilo, så dette er ikke noe du går med i sekken på en vanlig fjelltur. Likevel hadde vi stor glede av pakken da vi teltet i fjellet.

Strøm på hytta

Har du en hytte uten strøm, kan dette være et enkelt solcelleanlegg for deg, selv om de fleste nok vil velge en litt større modell. Skal solcellepanelet være fastmontert på hytta, vil det også bli rimeligere med et tradisjonelt panel.

Vi brukte BSK150 på utedo, hvor vi endelig fikk elektrisk lys fra 230 volts stikkontakt. I tillegg kunne vi lade mobiltelefon og høre radio fra USB-kontakten. Nå har vi greid oss fint uten radio og mobiltelefon på utedo tidligere, men om vi hadde hatt et naust eller en fiskebu lenger unna, ville BSK150 vært uunnværlig.

– Har du en slikt solcelleanlegg liggende i naustet, har du alltid strøm når du trenger det, sier Harald
Kenneth Loe fra importøren Solei. – Batteripakken er allerede ladet med 150 Wh når du kommer, og normalt vil solcelle­panelet rekke å fullade batteriene hver dag.

Modellen vi testet var på 150 Wh, men det finnes også en 400 Wh-modell.

Strøm på tur

Vi ville ikke bære med oss 2,5 kilo med solcellekraftverk på fjelltur, men da vi skulle overnatte i telt, fikk BSK150 være med.

Mens vi gikk på lengre turer i området, hang solcellepanelet fra teltet. Dermed kunne vi lade både kamera og telefoner hver morgen, og var aldri redde for å gå tom for strøm.

Skal du ut på en lengre tur, for eksempel på jakt hvor du også er avhengig av strøm til jaktradio, vil et slikt produkt være uunnværlig.

Vi har også tenkt å ha med oss vår BSK150 på kajakktur i løpet av året. Da betyr ikke vekten så mye, men tilgang til strøm ved strandhugg og overnatting betyr mye for både komfort og trygghet!

Bare en kilo

I ettertid har vi tenkt på at vi lett kan halvere vekten på produktet. På en kortere tur, kan vi la selve solcellepanelet ligge hjemme og kun ta med oss batteripakken. Den kan forsyne mobilen med strøm i flere uker.

Et alternativ er å la batteripakken ligge, og kun ta med solcellene. Du kan nemlig lade telefon, kamera eller PC direkte fra solcellepanelets USB-kontakt.


Kjøpsinformasjon

Solcelleanlegget kan kjøpes på solei.no. Pakken koster 7 900 kroner.