Slik unngår du at hytta blir mosegrodd

Mose kan være riktig så dekorativt, både i naturen og som pynt. Men mose har ingen ting på hytteveggen å gjøre!

Har du hytte i lavlandet eller i et skogrikt område, bør du være på vakt for mose på ville veier. Mose trives særlig godt på skyggefulle steder, og fester seg gjerne på hytteveggen hvis den får anledning.

– Men dette er ikke noe problem hvis du er påpasselig med å fjerne mosen. Derfor bør du vaske hytta utvendig annethvert år, sier Per Lund Nielsen, malermester og teknisk sjef for Tyrilin hos Scanox, og spesialist på behandling av hytter.

På særlig utsatt steder kan det i tillegg lønne seg å ta et tak med vaskemiddel og høytrykksspyler hvert år, skriver Ifi.no.

Vær varsom med trykket

Forøvrig er ikke Nielsen blant dem som hever pekefingeren mot bruk av høytrykksspyler, men alt med måte.

– Høytrykksspyleren med brukes med forstand på hytteveggen, påpeker han.

Malermesteren har nemlig sett mange eksempler på skadet treverk på hytter der folk har vært litt ivrige med trykket.

– Det er skitt og begroing som skal vekk, da er det såpe og mengde vann som er avgjørende. Noen tak med en skurekost er bedre enn fullt trykk på vannet. Mange uffer og ser for seg at dette er mye jobb, men det er bare før de har prøvd, forsikrer han.

Mose gror lett på utsatte steder (Foto: Bjørg Owren)

Små oppgaver, stor oversikt

Og man trenger ikke all verdens utstyr eller rigg for å vedlikeholde hytteveggen. Med en skurekost på langt skaft rekker man det meste fra bakken. I tillegg har arbeidet flere andre positive bieffekter.

– Det er jo trivelig å ha noe å pusle. Og når en vasker hytta regelmessig, så er det lett å ha oversikt over den generelle tilstanden til bygningen, sier Nielsen.

Hans råd til alle hytteeiere er å ta vedlikeholdet etter hvert som behovet melder seg. På denne måten blir det langt mellom de store jobbene.

– Når panelet begynner å sprekke opp og du må ta en stor skrapejobb før hytta males eller beises, da har du ventet litt for lenge, og jobben blir unødvendig stor, forklarer han.

Han minner også om å ta en runde i takrennene og fjerne løv og barnåler. Dette forebygger fulle takrenner og råtne vindskier.

Kilde: Ifi.no