Formfin elementhytte

På Norefjell har arkitekt Anette Albjerk tegnet en moderne elementhytte, som er luftig,  lys og praktisk i bruk for familien på fire og deres gjester.

Da drømmetomten på Norefjell var siktet inn, med nydelig utsikt i et gammelt hytteområde, hadde den bare et minus, sier arkitekt Anette Albjerk. På tomten måtte det oppføres en ferdighytte, som tomteselger hadde utviklet, som ikke var ideell verken innholdsmessig eller estetisk.

Gjennom god dialog med utbygger fikk Albjerk heldigvis mulighet til å legge frem egne tegninger, som de til slutt aksepterte. Dermed er hytta blitt en brukervennlig og moderne fritidsbolig for to voksne og to barn.

– Mange kvier seg for å gå i gang med å endre en element som utbygger ønsker å selge, men det er fullt mulig å oppnå individuelle løsninger gjennom dialog med utbygger/entreprenør, sier arkitekt Albjerk.

Hvis du satser på å holde deg innenfor noen vedtatte prinsipper, som gjør at hytta ikke stikker seg for mye ut fra øvrige hytter i området, er det også store muligheter for å få gjennomslag for endringer.

I dette tilfellet var arealet gitt på forhånd, ca 100 kvadratmeter. Hytta måtte ha en klassisk form for å gli inn det gamle hytteområdet, helst med saltak. Budsjettet var også begrenset innenfor ferdigfirmaets kalkyler, og i den forbindelse var det viktig å ikke velge materialer som kunne fordyre det ferdige resultatet.

Med dette i minne tegnet jeg et nytt utkast som jeg la frem for entreprenøren, og som ble godtatt.

Klassisk form – moderne uttrykk. Hytta ble dessuten tilpasset til et terreng med flere gamle hytter fra 1960-tallet rett i nærheten. Derfor valgte arkitekt Anette Albjerk en klassisk stil og rektangulær form på hytta med saltak.

I dette fjellområdet er det mye snø om vinteren, saltak er derfor smart for å hindre at store snømengder gjør skade på taket. Snøen fester seg ikke like godt på et skrått tak.  For å fange inn mest mulig utsikt og lys er frontpartiet løftet opp med en hel gavlvegg, der store vinduer rammer inn panoramautsikten.

Innvendig er det høyt under tak i oppholdsrommet med hems.

I deler av allrommet på 44 kvadratmeter er det fire meter under taket, for å skape ekstra god romfølelse. Over de tre soverommene er takhøyden utnyttet til hems på 49 kvadratmeter.

På hemsen er det ekstra plass blant annet til overnattingsgjester. I tillegg til allrom og tre soverom inneholder hytta et stort garderoberom, to bad, badstue og bod.

Utvending er det to terrasser. Hytta er oppført i furu. Innvendig er veggene satt inn med panellut for å hindre at furuveggene gulner. Gulvene er beiset i en mørkere nyanse og lakkert med matt lakk for å gjøre dem eksta enklere å holde rene.

Ved å velge enkle løsninger som krever lite vedlikehold, frigjøres mer tid til å nyte livet både inne og ute på hytta.

Arkitektens råd

  • 1. Plasser hytta godt i terrenget slik at dagslys og utsikt får tre inn i rommene. Sørg for at hytta blir tilpasset dine behov, har  praktisk funksjon og er oppført  i en stil du kan leve lenge med.
  • Tenk ut enkle og vedlikeholdsfrie løsninger, for å unngå for mye pliktarbeid på hytta.
  • Sats på gode oppbevaringsløsninger, ha garderobeskap på soverom og gjerne en sittebenk i  entreen med oppbevaringsplass i.
  • Møbler med solide møbler som gjør at de tåler å stå på hytta i mange år.

For mer info:
Siv. Ark MNAL Anette Albjerk, aalbjerk@broadpark.no, tlf. 93 66 28 28.

Saltdalshytta – Aurora 994

Inneholder tre soverom, sauna og stue/kjøkkenløsning. I tillegg er den utstyrt med sovehems som har ståhøyde langs midten. Hytta passer like bra på fjellet som ved sjøen.

www.saltdalshytta.no

Røroshytta – R210 Aursund

Består av to deler med ulik bredde. Inneholder soverom, bad og vindfang/boder en romslig hems som også kan innredes med soveplasser.

www.roroshytta.no

Hytte fra Nordbohus – Corner

Hytte med panoramavinduer. Stort oppholdsrom med åpen himling og vinduer fra gulv til tak. Egen utgang til terreng fra kjøkkenet, og utgang til delvis overbygd terrasse fra stua.

www.nordbohus.no

Hedda Hytter – LH Modellen

LH modellen har et oppløftet midtparti som løfter romfølelsen i interiøret. Basisløsninger som skreddersys hver enkelt kunde.

www.hedda.no

Isolaft – Robot lafting

Høsten 1995 utviklet oppfinneren Bjarne Nordli et helt nytt lafteprinsipp for tømmerstokker. Isolaft AS ble etablert i 2003. En ny robotlinje står i disse dager ferdig.

www.isolaft.no

Ranahytta – PanoRana 15

Store glassflater gir mye lys inn og god utsikt ut til naturen rundt. God planløsning på lite areal, overbygd inngangsparti og to lune kroker på terrassen i fronten.

www.ranahytta.no

Hytte fra Norgeshus – Rypeskaret

Hytta har en god og funksjonell planløsning med alle fasiliteter. Den er på ett plan, har tre soverom, kjøkken og stor stue med mulighet for å ha spise-stue i tilknytning til kjøkkenet.

www.norgeshus.no

Tinde Hus og hytter – Brennhø

Moderne Trend hytte med god plassutnyttelse. Bad m/badstue, et eget toalett , tre romslige soverom, kjøkken/stuedel med store vindusflater og en romslig hems.

www.tindehytter.no

Drammens Hus & Hytter – Hisøy

Moderne hytte med 2 hytte-kropper som kan plasseres fritt i forhold til hverandre gir en maksimal utnyttelse av terrenget.

www.dhh.no