Fjellhyttetrender

Kombinasjonen av nostalgi og høy komfort preger mange av dagens nye hyttefelt på fjellet. Noen foretrekker en laftehytte midt på vidda, andre vil helst ha en lettstelt fjellhytteleilighet med tilgang til spa-opplevelser.

På Bøanedsetra Hyttegrend nær Stryn har Isolaft satt opp en moderne laftehytte.

−Vi ser er en klar trend der mange hyttebyggere foretrekker moderne løsninger, og laftehytter med store vinduer.  Mindre rustikke hytter er også populært, sier Oddbjørn Hatløy,  daglig leder i Isolaft AS.  

−Isolaft er en unik konstruksjon,  bygget på et patentert byggeprinsipp, der laftestokkene leveres med en kjerne av isolerende materiale, og hvor kjente ulemper som krymp og setning er helt fraværende. Dette gjør at Isolaft ofte omtales som fremtidens laft, fordi den er energibesparende og et byggverk som bedre svarer til strenge byggeforskrifter enn tradisjonell laft, mener Hatløy.

Luftig og lunt hytteinteriør med moderne løsninger og store vinduer.

Isolaft produserer laft ved en automatisert fabrikk i Eidsvika like utenfor Ålesund.

Selskapet leverer til hus- og hytteleverandører og andre entreprenører over hele Norge. Isolaft byggesystem består av tre hovedkomponeneter; Laftestokk, Lafteknute og Novhode.

Laftestokken er kjernen i byggesystemet, og består av heltre furu med en kjerne av isolerende MX300 fra Sundolitt. Laftestokkene og Novhodene i heltre furu monteres sammen med selvlåsende lafteknuter i formstøpt plast. De patenterte lafte–knutene sikrer kvalitet med millimeterpresisjon.

For mer info: www.isolaft.no

Komfortabel nostalgi i Hallingdal

Hytter i laftestil med tykke tømmervegger

Hytter i laftestil med tykke tømmervegger, som er klassiske og tidløse er populære i området på Hol i Hallingdalen. Moderne tømmerhytter som oppføres i dag er ofte svært godt utstyrt med moderne teknikk og varme i alle gulv.

− Hyttemarkedet er litt roligere enn før, men de som velger å bygge hytte nå er opptatt av at den skal vare i mange generasjoner, sier Tore Fjordheim, som er daglig leder i Hol Bygg.

– Foreløpig har vi nok å gjøre med hyttebygging i nærområdet. Vi bruker både norsk og utenlandsk tømmer. Vi er sertifisert mester innen byggfaget, noe som forplikter oss til å levere slik våre kunder forventer det.

Hol Bygg AS samarbeider dessuten med fellesportalen fjellhytter.no, som er en fjellhytteportal for håndverkere i Østre Hol Kommune som gjør det lettere for folk i området å finne frem til riktig hjelp til riktig tid.

For mer info: www.holbygg.no

Urbanisme på Norefjell midt på vidda


Grovt treverk, Kebonytre, skifer og glass preger fasaden til det moderne resortlegget på Norefjell.

I åpent landskap 800 meter over havet ligger Quality Spa & Resort på Norefjell, som åpnet for et par år siden. Arkitektene Petter Yran og Bjørn Storbraaten har spilt på lag med naturen og lagt hovedbygningen på skrånet tomt, slik at bygget glir mest mulig naturlig inn i terrenget.

Utstrakt bruk av norsk skifer, grovt treverk og miljøvennlig kebonytre preger byggets eksteriør, som i alt rommer 40 000 kvadratmeter. Interiøret med spesialdesignede møbler, lamper, tekstiler og servise er skapt av interiørarkitektene Vigdis A. Bergh og Gina Rosa.

Til tross for den imponerende størrelsen er anlegget intimt og lunt.

−Vi har 284 leilighetenheter og ca. halvparten er solgt. Hytteleilighetene ligger midt ute på vidda med nær tilgang på spa og andre fasiliteter, som restauranter og cafeer ved hovedanlegget, sier Anne Rustbergaard Varden, adm. direktør ved Quality Spa & Resort på Norefjell.

−Det 18 meter lange svømmebassenget, boblebad og diverse badekulper både med kaldt og vamt vann gjør godt for kropp og sjel etter en lang dag i skibakken eller i skiløypen, mener Rustbergaard Varden.

Med sin unike beliggenhet, er dette blitt en populært og lettvint fjellhytteeventyr for mange, som liker å ha kort vei til skibakker, langrennsløyper og turterreng både vinter, vår, sommer og høst.

For mer info: www.qualityspaogresort.no og www.estatiaresort.no

Tradisjonsrikt på Sunnmøre

I naturskjønne omgivelser på Nord-Vestlandet er det nylig oppført hytter i tradisjonsrik stil nær alpinbakken på Strandafjellet.

Høy standard i materialvalget og ypperlig finish på håndverk preger de nyoppførte hyttene i Sunnmørsalpene. Innvendig er det lagt heltre eikegulv, og skiferfliser med gulvvarme. Her er integrerte hvitevarer på kjøkkenet, og fin peisovn. Utvendig er hytta utstyrt med tømmerpanel og torvtak. Stranda Fjellgrend er et nytt hyttefelt som vil ta form de nærmeste årene med hytter på mellom 50 og 80 kvadratmeter. Alle enhetene ligger sentralt til i forhold til heiser og løypenett.

−Fjellhytter i nostalgisk stil med tømmervegger og torv på taket er populært for mange som drømmer om ny hytte på fjellet, mener Frode Mork i Stranda Fjellgrend.

−Vi tror også det har mye å si for området at Stranda Skisenter har blitt kraftig utbygget de senere år, med ny ekspress stolheis, gondolbane og serveringssteder på toppstasjonene. Nye lokale investorer overtok anlegget i desember 2012, så nå skjer det mye positivt her, slår Mork fast.

For mer info: www.morelaft.no

Komfortabelt på Sjusjøen

En ny storsatsning for BoligPartner som fyller 20 år i 2013 er hyttemarkedet.  De tilbyr nå et komplett hyttekonsept bestående av både sjø- og fjellhytter. Nå lanseres to nye fjellhyttemodeller – Koia og Skogro – dette er typiske ”folkehytter” med et bruksareal på henholdsvis 55 og 79 kvadratmeter.

– Nytt av året er vår nye hyttekatalog der vi tilbyr hytter for fjell og sjø –  som byggesett eller ferdig oppført, sier Wedvik.

– I disse dager bygger vi ut Birkebeinertunet – et helt nytt demohyttetun på Sjusjøen bestående av de fire forskjellige fjellhyttene Storstuggu, Bukkespranget, Bamsebo og Skogro.

For mer info: www.boligpartner.no

Smart sjekkliste:

1. Kan tegningen/deler av tegningen speilvendes?

2. Er utvendige og innvendige sviller ferdig kappet?

3. Leveres takrenner med oppheng og nedløp?

4. Er takstoler dimensjonert for tungt tak av for eksempel torv og minimum 650 kg snølast?

5. Er terrasser tegnet sammenhengende med hytta?

6.Terrassegulv må ha minimum 28 x 120 trykkimpregnerte gulvbord.

7. Sørg for trapp med rekkverk langs både trapp og på hemsen.

8. Uttrekt tak bør vurderes på terrasse eller i solvegg.

9. Uttrekt tak på hems bør også vurderes og kan trekkes ut med taket.

10. Vakuumimpregnerte vinduer med vannbrett under og over.

11. Vinduer med energikrav på U-verdi på 1,6.

12. Riktig dimensjonering på peis.

13. Elektrisk oppvarming med blant annet varmefolie under tregulv eller parkett.

14. Vurder alarm, for eksempel: GSM Comlink oppringerenhet, som du kan styre med mobiltelefonen din.

15. Vurder temperaturovervåkning, for eksempel, GSM Comlink oppringerenhet.

16. Vurder frostsikring, selvbegrensende varmekabel i eller på vannrøret koplet til GSM.

17. Vurder termostat, koplet til GSM som kan ringes opp for igangsetting.

Kilder på sjekklisten: Hytteliv, Familiehytta, Gran Tre og Varmecomfort.