Dette er hyttetrendene i 2021

Vi har lenge sett sort, brunt og grått som viktige trendfarger i norsk hyttestil. I 2021 er vi mer åpne for stiler med personlighet og særpreg, spesielt på sommerhyttene.

Fargetrendene for 2021 preges av at vi nordmenn har åpnet sinnet vårt for sterkere farger. Og på sommerhyttene er vi i full gang med friske farger både innvendig og utvendig. På fjellhyttene har vi fortsatt en noe ensartet stil, men det er nye trender som utmerker seg her også. Daglig leder og interiørarkitekt i Paradis Interiørarkitekter, Kristin Bjørkavåg, sier i en pressemelding fra Ifi.no:

– Vi ser jevnt over at svart, brunt og grått har gått igjen på fjellhyttene. Jeg synes jo det er litt kjedelig når det er så mange fine farger på fjellet. 

Selv om nordmenn har ulike preferanser, er det visse trender som kommer i årets hyttestil 2021.

Vil bringe naturen inn

Felles for oss alle er at årets hyttestil 2021 skal inspireres av nærliggende natur. På fjellhyttene vil vi ha det lunt og koselig, og derfor går mange for mørke farger. Vi beveger oss vekk fra rutete stoff, og foretrekker heller tyngre stoff som velour. Som tilleggsfarger i fjellhytteinteriøret har mørkebrun og burgunder blitt populært.

Stilen på hytter ved sjøen er gjerne lysere

– Her peker trendene mot lyst treverk og en palett av blått, turkis og pastellfarger. Mange tør å bruke litt mer farger og være litt kulere i stilen. Den tidligere populære båtlook’en er på vei ut, og de fleste vil heller ha en nordisk sydenstil, forteller Bjørkavåg.

Vi ser nå mange sære, litt syrlige pasteller, som surgul og korall. Fargene må synes – de skal ikke fremstå blasse mot himmel og hav. Nå har vi også blitt flinkere til å bruke flere forskjellige stoffer, ikke bare liftgardiner slik det gjerne var før.

På sommerhyttene peker trendene mot lyst treverk og en palett av blått, turkis og pastellfarger. Foto: Paradis Interiørarkitekter.

Evigvarende trematerialer med farget beis eller olje

Hyttas rolle som tilflukts- og fristed gjenspeiles i de vedvarende trepreferansene. Vi bruker trestrukturen som et viktig virkemiddel for å oppnå den lune og koselige følelsen. Nytt for tiden er at vi liker de gode, gamle treslagene i nye farger. Rene furuhytter er ikke lenger særlig populært. 

– Nordmenn foretrekker stort sett den klassiske brunfargen på tradisjonelle hytter utvendig, men nå skal den være mørkere. Det sorte i brunfargen skal dominere, og fargen skal være avdempet og rolig, sier Gunn Nielsen fra Tyrilin i pressemeldingen.

På fjellhyttene vil vi ha det lunt og koselig, og derfor går mange for mørke farger. Foto: Tyrilin.

Ton i ton fargepalett

Inne i hytta går de fleste nå for samme farge i tak som på vegger.

– Folk vil gjerne at fargepaletten skal være sømløs og at fargene går ton i ton. For tiden er brune toner mest populære. Vi har også begynt å bruke mørke farger på innramminger som virkemiddel, forteller Nielsen.

Store vindusflater med mørke innramminger får nemlig uterommet og innerommet til å harmonere, og er en fin måte å ta naturen med inn.

Vi beveger oss vekk fra rutete stoff på hytta, og foretrekker heller tyngre stoff som velour. Foto: Paradis Interiørarkitekter.

Verdt å merke seg:

Reguleringsplanen kan sette føringer for hvilke farger som er tillatt i ditt hyttefelt. Ifølge Byggstart.no kan vanlige krav være at utvendig farge på hytta skal være naturtilpasset, slik at fargen harmonerer med nærliggende natur og andre hytter.

Kilde: Ifi.no