Dette bør du vite om parkett på hytta

Parkett på hyttegulv er pent, men krever forholdsregler dersom det skal holde seg slik. Her er tingene du bør tenke på, enten du vil ha parkett på hytta ved sjøen eller på fjellet.

Er det noe vi nordmenn er opptatt av, så er der oppussing og hytteliv. Et resultat av dette er at mange oppdaterer interiøret på hyttene sine, og da er det et spørsmål som ofte presser seg frem, nemlig “kan jeg ha parkett på på hyttegulvet”?

Svaret på det er som regel “ja”. Men en hytte – enten den ligger ved sjøen eller på fjellet – er gjerne mye mer utsatt for vær, temperatursvingninger og luftfuktighet enn en bolig i mer sentrale strøk. Og dette bør du ta hensyn til før du velger gulv, skriver Ifi.no.

– Sett opp et hygrometer, så du kan følge med på om luftfuktigheten er innenfor det som er anbefalt for legging av parkett. Den relative luftfuktigheten skal ligge på 30-60 prosent i rommet for at parkettgulvet skal trives, sier Tom Gravdal, teknisk konsulent hos gulvleverandøren Tarkett.

Parkett på hytte på fjellet:

Hytter som ligger på fjellet er utsatt for både svært lave temperaturer, hurtig oppvarming og varme og fuktige sommerdager.

– Tenk deg at du kommer opp til en kald hytte en vinterdag, og sprengfyrer for å få den varm. Dette vil påvirke alt levende materiale, og få et tregulv til å bevege seg ettersom temperaturen og luftfuktigheten forandres, sier Ingeborg Borgen hos Tarkett.

Senere, når du forlater hytta og setter ned temperaturen inne, vil den tørre luften få treverket til å tørke og trekke seg sammen. Når du kommer tilbake og fyrer opp igjen, vil luftfuktigheten stige og treverket utvides igjen.

– Slike raske temperatursvingninger vil gjøre at et løstlagt parkettgulv kan sprekke opp. Vi anbefaler derfor helliming av parkett som skal brukes i en hytte der det er store svingninger i temperaturen. Da vil muligheten til å bevege seg være mindre, og sprekker kan reduseres, forklarer Gravdal

Holder hytta jevn innetemperatur året gjennom, er problemet ikke like stort. Men den tørre vinterluften vil fortsatt kunne påvirke trematerialet i gulvet.

Parkett som hyttegulv er flott, men det bør legges så det tåler hytteklima. (Foto Kristian Owren)

 

Parkett på hytte ved sjøen:

Ved sjøen kan luften være veldig fuktig, hele året gjennom. Dette vil gjøre at treverk utvides, og derfor vil et parkettgulv trenge ekstra god plass.
 
– Her er det også viktig å begrense gulvets muligheter for bevegelse. Og da er et godt tips å hellime det til underlaget, sier Tom Gravdal.
 
Både ved flytende legging og helliming trengs en avstand på 8-10 millimeter mellom gulv og vegger rundt hele rommet. Mellomrommet skjuler du med en list eller sokkel.
 
Ved flytende legging gjelder dette også ved fast innredning slik som trapper, peiser og terskler. Det er også viktig å ikke legge for store gulvflater sammenhengende ved flytende legging. Parketten må legges rom for rom ved flytende legging. Dette er ikke et krav ved helliming av parketten.

Kilde: Ifi.no