Vi er fortsatt i en periode med kulde og frost. Da hender det at rør fryser og sprekker hvis det står vann inne i rørene. Da kan vann renne inn hytta i store mengder, hvis man ikke oppdager det i tide.
Etter en langhelg eller et lenger besøk på hytta er det kun halvparten av nordmenn som skrur av vannet når de drar. Mange tenker sikkert at det ikke er lenge til turen tilbake, men vannlekkasjer og skader kan forekomme når som helst, spesielt når man har liten kontroll over hva som kan utvikle seg når du er borte.
Advarer mot å la vannet stå på
Ifølge en undersøkelse Norstat har gjennomført for Codan Forsikring, i en pressemelding, svarer bare 55 prosent av hytteeierne at de skrur av vannet når de forlater hytta. Forsikringsselskapet påpeker at dette er svært lave tall med tanke på alle vannskadene som blir meldt inn.
Dette kan du gjøre
Å skru av vannet er kanskje det enkleste du kan gjøre for å forhindre skader på hytta.
Ofte kommer vannskadene fra gamle rør og ødelagte varmtvannsberedere. Du bør derfor jevnlig sjekke om disse har sprekker eller lekkasjer.
Sjekk også at det ikke drypper fra dårlige pakninger. Hvis du har oppvaskmaskin og vaskemaskin på hytta bør du installere en lekkasjestopp.
Hvis skaden har skjedd
Det er viktig å reagere raskt når vannskaden først er ute. Det anbefales at det kobles til en vanndetektor på hytta slik at du blir varslet om ulykken skulle være ute, og man fortest mulig kan komme seg til stedet før skaden blir for stor.
Ifølge tidligere undersøkelser oppgir 20 prosent at de ikke vet hvor stoppekranen er. Å vite hvor stoppekranen er avgjørende for å stoppe vannlekkasjer.
– Dette er kunnskap som både kan forebygge skader og redde verdier, understreker forsikringsselskapet.
Dyrt å glemme
Finans Norge har klare tall som viser at vannskader som blir meldt inn til forsikringsselskapene skjer hvert åttende minutt. Antallet etter første halvår ligger på rundt 33 000 vannskader fra hytter, leiligheter og hus.
Vannskader er dyrt, og tallene fra Finans Norge viser at erstatningene ligger på hele 1,4 milliarder kroner, noe som er en økning på to prosent hvis man sammenlikner med samme periode i fjor.