10 ting å tenke på når du skal leie ut hytta

I disse tider er det mer populært enn noen gang å leie hytte. Har du en hytte som du ikke får brukt så mye? Dette må du huske på før du leier den ut!

Hvis du vil tjene penger og ha litt ekstra å rutte med, så er hytteutleie en smart løsning for deg. Om hytta ved fjellet eller kysten står mye tom, kan du få utbytte av den ved å leie den ut til andre som vil leve hyttedrømmen. Det kan også gi deg en god følelse å vite at hytta faktisk er i bruk – selv om det ikke er du som bruker den, og kjøpet vil ikke føles så bortkastet. Samtidig blir du også tvunget til å stelle hytta, og holde den vedlike når du leier den ut, noe som gir hytta større verdi.

Det er et par ting som er viktig å huske på i forbindelse med hytteutleien. Vi deler derfor noen gode råd og tips som kan være greit å huske på før du legger ut hytta for leie.

1. Analysér utleiemarkedet

Om du er usikker på hva du skal sette som utleiepris, bør du først analysere utleiemarkedet. En måte å gjøre dette på er å kontakte en megler som har kunnskap innenfor utleiemarkedet i lokalområdet. Megleren kan hjelpe deg finne en gunstig utleiepris. 

Du kan også selv gå inn å sjekke Finn.no eller Airbnb, for å se om det ligger mange hytter til utleie i området, samt hva de koster og hvor lenge de har ligget på markedet.

2. Informer forsikringsselskapet om hytteutleien

Din egen forsikring dekker også mest sannsynlig utleie, men det kan være lurt å fortelle forsikringsselskapet om at du leier ut hytta. Om det skulle oppstå en hendelse der leietaker ødelegger noe som er ditt, er du helt sikker på dine rettigheter om det skulle oppstå noe uforutsett.

3. Klargjør hytta for de som skal leie

Hvordan ville du selv at hytta skulle sett ut, om du var leietakeren? Om det er en stund siden du besøkte hytta sist, anbefales det å ta en tur dit og rengjøre for nye gjester, og for å sjekke om alt er i orden.

Er badet og kjøkkenet presentabelt? Er dyner og puter rene? Når du først har inngått en utleieavtale, forventes det at hytta skal være tiltalende. Lag gjerne en instruks med fremgangsmåte og sett frem vaskemidler til leietaker, så er du sikker på at det blir vasket på riktig måte. 

Foto: Getty Images

4. Ta en sjekk på brannsikkerheten

Du har et ansvar som eier av hytta. Dette ansvaret innebærer å utføre kontroller og sjekk på brannutstyret en gang i året, der du skal skifte batterier, kontrollere at håndslokkere er plassert riktig, og undersøke at det er rett trykk i apparatet. Det er også påbudt med godkjent røykvarsel og brannslukningsutstyr.    

Les her hvordan du sjekker holdbarheten på røykvarsler og brannslukker

5. Gjør hytta klar utendørs

Om du leier ut hytta på vinteren og det er masse snø, så pass på at det er mulig for leietakere å å komme seg frem til hytta. Dersom veien er snødd ned, er det viktig å passe på at det står klar en spade eller snøskuffe. 

Pass også på at verandaens møbler er fri for snø, eller gjør det helt klart at uteplassen ikke gjelder på vinteren. Om du leier ut hytta i løpet av sommeren, bør gresset være klippet, slik at hagen ser velstelt ut til gjestene kommer. 

Les også: Når og hvordan bør du måke taket

6. Rydd vekk private eiendeler

Før leietaker ankommer hytta, så pass på at private eiendeler er ryddet vekk. Med private eiendeler menes klær, vesker og sko i skuffer og skap, mat liggende i kjøleskap og fryser, og dyre eiendeler du er redd for. Eventuelt bør du låse eiendelene inn sånn at leietaker forstår at det er privat og ikke skal brukes. Dette gjør opplevelsen best for begge parter.

7. Fjern defekte installasjoner

Det er viktig å informere om at du har ulike installasjoner eller gjenstander på hytta, som ikke fungerer. Dette vil gjøre at leietakers forventninger ikke blir høyere enn hva du faktisk kan innfri. Fjern derfor defekte gjenstander som ikke fungerer lenger, som TV, radio, støvsuger, vaskemaskin, kaffemaskin eller mikrobølgeovn. Hvis det ikke har blitt reparert eller erstattet, så må du skrive dette i utleieannonsen. 

8. Lag en bruksanvisning som forenkler bruken av hytta

For å forenkle oppholdet for leietaker, og for å gjøre det lettere for deg som utleier, så lag en bruksanvisning med instruksjoner til hvordan ting fungerer i- og rundt hytta. Spesielt hvordan elektriske installasjoner og innretninger fungerer, men også hvor man kan finne alle mulige småting, som er viktige for å få hytta til å funke på best mulig måte. 

Forklar hvor man kan kaste søppel, hvor nærmeste matvarehandel ligger, og om det er noe annen praktisk informasjon om området de bør vite. Dette gjør det også hyggeligere for leietaker når de ankommer hytta.

Les også: Slik unngår du frostskader på hytta.   Foto: Getty Images

9. Kontroller feriestedet mellom hvert besøk

Etter hvert utleieforhold, så er det smart å kontrollere hytta. Sjekk om alt er som det skal være. Er alle gjenstander og møbler der fortsatt? Er standen på tingene i hytta den samme? Er det rent og ryddig til neste gjest? Meld inn om det forekommer forhold utover det som er forventet fra begge parter.

10. Gjør velkomsten hyggelig for leietakerne 

Gi leieforholdet “det lille ekstra”. Pass på at leietaker har all informasjon de trenger, og vet hva som forventes av dem på forhånd. Skriv gjerne et velkomstbrev, kanskje med noen anbefalinger til aktiviteter i området, og ønsk dem et godt opphold. Ligger det kanskje en liten snack til vedkommende ved ankomst? Slik settes pris på, og gjør at leietaker vil komme tilbake. Dette vil også gjøre hytta attraktiv for andre, ved at leietakere vil skrive gode anmeldelser på hytteutleie-nettsiden.