Verktøyguide: Verktøy du trenger når huset skal males

Med malerverktøy egnet for oppgaven går husmalingen raskere, og resultatet blir både penere og mer varig. Her er en guide til hva du trenger.

Du trenger…

Verktøy 1: Skrape

Å skrape er kjedelig, men nødvendig. Med godt verktøy går jobben bedre.

Du bør velge enten en skrape med herdet stål og reseverblader, eller en stålskrape som du setter opp da den blir sløv.  En rett malingsskrape med flatt stålblad kommer inntil i kantene. En mindre skrape med trekantblad eller rundet blad brukes til profilert treverk og detaljer.

Tohåndsskraper med vinklet skaft gir god kraftoverføring  og mindre bruk av ren muskelstyrke. Noen har hammerhode for å slå inn spiker, og enkelte modeller kan også brukes til å trekke ut spiker. 

Verktøy 2: Børste

Maling uten vedheft, død ved og fiberreisning fjernes med en stålbørste eller kardask med rem. Børster med flate tråder er verktøy som er skånsomme mot treverket.

Verktøy 3: Rull

Jevn påføring og god dekk er avgjørende for lang holdbarhet. Transporter malingen til veggen med en rull – og arbeid den inn ved å etterstryke med en fuktet pensel.

En langhåret rull kommer til innimellom bordene. Velg rullbredde etter kledningens utseende: en smal rull brukes til stående kledning, og den bredere som kan vinkles, til liggende kledning.

Denne kommer også fint til på endeveden. Stor rullediameter gjør at rullen går sakte og malingen spruter mindre.

4: Pensel

Det finnes mange forskjellige malepensler. Når du skal male et helt hus vil du trenge 2-3 forskjellige pensler. 

Etter rullpåføring strykes malingen ut med en pensel dyppet i maling. Her kan du velge mellom flate og ovale pensler i forskjellige størrelser. 

Et kjennetegn på en god pensel er at den transporterer mye maling, slik at du ikke trenger å dyppe så ofte. Jo bredere pensel, jo raskere går jobben – til gjengjeld kan den bli tung å arbeide med lenge.

Ovale skaft ligger godt i handen og sikrer godt grep. En vinklet pensel gir riktig vinkel mot underlaget.

En mindre pensel er god til detaljer og vinduer. Langpensel med svanehals sikrer god vinkel ved påføring og gir ekstra rekkevidde.

Med en oval pensel kan du male både bredt og smalt uten å bytte verktøy.

5: Bøtte

Slå malingen over i en rullebøtte. Den står stødig på bakken og kan henges på stigen. Den har også rullemønster på innsiden for å trekke av. Dette er et verktøy som gjør hele prosessen enklere, renere og mer effektiv.

6: Malerfilt

For å unngå mest mulig malesøl på terrassen, fliser og lignende bør du legge ut malingsfilt. Et tips å dusje den med vann, så blir den også liggende på en vindfull dag. 

7: Forlengerskaft

Ved å montere verktøy på et forlengerskaft får du en god arbeidsstilling med fin kraftoverføring og større rekkevidde. Du sparer også ryggen. 

Ved påføring brukes gjerne to skaft – et til rullen og et til den flate eller ovale penselen. Husk at skrapen og børsten også kan monteres på skaft. 

Her kan du sjekke ut og kjøpe de diverse verktøyene du trenger!