Velg riktig farge til huset

Det er ikke lett å velge farge til huset når man har hele regnbuen å velge fra, men her er noen tips og råd om fargevalg fra vår ekspert Heidi Sørensen.

Mange huseiere planlegger i disse dager å male huset – kanskje i en helt ny farge – og det er nettopp en liten nyanseforskjell som kan utgjøre hele forskjellen.

Vivilla.nos malingssekspert, Heidi Sørensen, mener at man bør være forsiktig med å male huset hvitt. Hvitt har de siste årene vært en av de mest populære husfargene i Norge.

Hvitt er ikke særlig nøytralt

– Mange tenker at hvitt er en nøytral farge, men det stemmer ikke. Mens hvitt nok kan passe ved kysten og i åpne landskap, er hvitt det som skiller seg mest ut og fremheves i naturen forøvrig. Glem heller ikke at de mørke vindusflatene vil stikke seg kraftig ut mot hvite vegger. Hvitt avslører også alt i forhold til skygger, struktur, rust og lignende, sier hun.

Det betyr likevel ikke at du for en hver pris bør unngå hvitt – du kan heller velge en mer dempet tone av hvitt.

Vær forsiktig med grønt og blått

Sørensen advarer også mot farger som grønt og blått.Velger du grønt eller blått bør du vite hva du driver med, fordi det skandinaviske lyset vil forsterke disse fargene.

En annen populær, men vanskelig, farge er rødt. I følge Sørensen er rødt den mest uegnede fargen å bruke ute. Grunnet høyt brekkfargeinnhold er dette, sammen med sterke gulfarger, den fargen som vil falme først. Et hus som er beiset rødt med dekkbeis, vil kunne falme innen tre–fire år.

– Derfor er det viktig å velge et egnet produkt når du skal ha en slik farge. En akrylbasert maling er stabil på farge og glans og derfor det rette valget, anbefaler Sørensen.

Vær nøye ved valg av nyanse

Et annet ankepunkt mot rødt er at det ikke er lett å skape de riktige nyansene. Vil du ha rødfargen litt lysere blir den fort rosa, og vil du ha den mørkere, går den over i burgunder eller brunt.

Husk også at når du skal male utvendig så krever det mer omtanke enn når du skal male innvendig. Det er også en større investering, et mer omfattende arbeide og er slett ikke noe man ønsker å gjøre om igjen hvis resultatet ikke blir som forventet.

Tenk på dette når du velger farge:

1. Lag store oppstrøksprøver

Kjøp noen bokser med utendørsmaling, mal to strøk enten direkte på fasaden eller på løse kledningsbord av samme type.  Se på fargene på ulike tider av døgnet, i solskinn og skygge, før du bestemmer deg.

2. Bruk fargekart

Malingsprodusentene plukker ut de fargene de mener fungerer best på norske hus og under norske forhold. De fleste fargekart gir også forslag til staffasjefarger.

3. Se på nabohusene

Bor du i et tettbygd strøk bør du ta hensyn til naboene dine. Husk at naboen ser huset oftere enn deg, og det er viktig at den ene fargen ikke slår i hjel den andre. Velg en farge med lignende lys/mørk-kontrast, ton-i-ton-farger eller nyanselike farger.

4. Tenk beliggenhet

Ligger huset omgitt av skog, vil begroing synes raskere på lysere fasader. Ligger huset nærme en trafikkert vei,  synes forurensninger og trafikkstøv godt på lyse vegger.  Når nabohusene ligger tett, er likhet i sorthet eller fargetone viktig for harmonien.

5. Lyset endres med årstiden

Om sommeren vil huset se annerledes ut enn i det blå og kalde vinterlyset.  Faktorer som hvor du bor i landet, på et sted med mye eller lite snø eller om du har mange gråværsdager, spiller en rolle for hvor vellykket fargevalget blir.

6. La dørfargen vise veien

Å male inngangsdøren er en forholdsvis liten jobb, og du kan gjerne være litt mer dristig i fargevalget. Ved å sette farge på døren gjør du det enkelt å finne riktig vei inn.

7. Detaljene skaper helheten

Du kan enkelt forandre karakter på huset ved å male om detaljene (staffasjen), slik som listverk, hjørnebord, vannbrett og utsmykninger. Brukes samme farge som på kledningen ellers kamufleres staffasjen, mens de fremheves med kontrast i lys/mørke eller med fargekontrast. Hus med mange detaljer tåler ofte flere staffasjefarger. La gjerne staffasjefargen gå igjen på utemøbler, hagegjerde, blomsterkasser, markiser og lignende.

8. Gluggevalg for vinduene

På avstand kan vinduene se ut som svarte hull i fasaden. Med hvit omramming fremheves de og ser større ut. Males karmer, ramtre og eventuelle sprosser derimot i samme farge som fasaden, ser vinduene mindre ut. Treverket som rammer inn vinduene bør ha samme farge som øvrig staffasje.

9. Ikke glem grunnmuren

Huset er ikke ferdig malt før grunnmuren har fått sitt. Men velg en annen farge grunnmuren enn til huset. Helt hvite grunnmurer markerer seg veldig og kan fort se for lette ut, mens en mørkere grunnmur kan gi huset god bakkekontakt.

10. Begrens antallet farger

Fasade, grunnmur, staffasje, vinduer og inngangsdør kan gjerne være i forskjellige farger. Men husk at omgivelsen også har farge slik at fargepaletten blir for stor. Ta opp staffasjefargen i stakittet og i blomsterkassene ved inngangsdøren. Velg en farge på markiser og parasoller som allerede finnes på huset.

11. Vær var med hvitt

Hvitt er ikke en nøytral husfarge. Siden hvitt reflekterer lys svært godt, vil husets arkitektur og detaljer fremheves ved hjelp av lys og skygge. Dempede hvittoner, med detaljfarger brukket med sort, får huset til å skli bedre inn i omgivelsene.

12. Studer husets stil

Trehus, murhus, tømmerhus og bygårder fargesettes ulikt ulike steder og til ulike tider, og ved å studere husets stilart kan man finne ut hvordan vi tradisjonelt har fargesatt lignende fasader. Det anbefales ikke å være slave av moten ved valg av fasadefarge, ta heller en tur der du bor og studer fargene på hus fra samme tidsperiode for å finne ut hva som ser bra ut og ikke.

Kilde: ifi.no

Et hus er sjelden et bygg i ensom majestet – som f.eks. på dette bildet fra Trondheim. Et hus er en del av et større hele, enten det står i et kulturlandskap eller ligger i et byggefelt. Det betyr at dette er forhold du må ta hensyn til når du velger farge på ditt eget hus. Foto: Colourbox