Våt vegg gjør vondt verre

Våt vegg gjør vondt verre når du maler. Vent på tørt og varmt vær før du maler huset, råder ekspertene.

<!–
Foto: Nordsjö. Skal du male huset? Ikke mal når veggen er våt.

–>

Foto: Colourbox. – I Norge bør man bare beise eller male utvendig mellom april og oktober, sier malermester Eirik Milsem.

– I Norge bør man bare beise eller male utvendig mellom april og oktober. Mange steder i landet er sesongen enda kortere, sier malermester Eirik Milsem i malingprodusenten Nordsjö.

Hans inntrykk er at flere enn før prøver å strekke sesongen i begge ender og at en del huseiere heller ikke tar nok hensyn til været underveis.
– Blant dem som tar på seg malerjobber for andre, er det nok også en del ufaglærte som ikke er så nøye med dette, sier Milsem.

Farlig fukt
Malerjobben bør vente hvis fuktigheten i treverket overstiger 15 vektprosent, mener ekspertene. I motsatt fall vil fukten kunne bli stengt inne i panelet. Resultatet blir skader og avflaking.

– Om våren og høsten må man være oppmerksom på at det er fuktig om natten selv om det er tørt midt på dagen. Hvis det legger seg dugg på et strøk som ikke har tørket skikkelig, blir overflaten matt og skjoldet, sier malermester Ole-Andreas Klaveness i Klaveness Maler- og Byggmesterforretning AS i Oslo.

Han råder folk til å være særlig påpasselige når de skal male vinduene.
– Spesielt viktig er det at treverket i gamle vinduer er helt tørt. Her kan fuktigheten sitte dypt i sprekkene og under en dårlig kittfals. Vinduene bør males mellom mai og august, sier Klaveness.

Vask og forarbeid
Forarbeidet kan imidlertid gjerne begynne straks påsken er over.
– Da er det bare å sette i gang med husvask, fjerning av svertesopp, preparering og montering av stillaser, sier Klaveness.

Han mener forsommeren har vært den beste tiden for utendørsmaling de siste årene.
– Vi har hatt mye varme og tørt vær før sankthans, så de som har startet tidlig har hatt de beste forholdene, sier Klaveness.