Utvendig fargesetting

At folk boltrer seg med farger innendørs er helt klart moro. Men det er ikke alltid like gøy med kreativ fargesetting utvendig - det er tross alt ikke bare du som må leve med fargen du velger til ditt hus.

Når du skal velge farge til huset bør du tenke litt på arkitektur og stil på huset, og ikke minst på hva naboen har, eller har planer om å gjøre med sitt hus. Når alt kommer til alt så er det stort sett de rundt deg som skal leve med din husfarge det meste av tiden.

Heidi S. Sørensen eier og driver A/S Maleriet Fargehandel på Hønefoss. Hun har 15 års erfaring med maling og interiør, og har gode tips til deg som går med maleplaner i ferien.
– Nå som vi ofte velger malingstyper som står i godt over 10 år er det ikke minst viktig at fargen fungerer. Det er derfor ikke det rette stedet å bruke typiske motefarger, sier Sørensen.

Vurder nøye
Husk også å vurdere fargene ute og ikke inne i en fargehandel. Det skjer mye med farger når de kommer ut i dagslys, og det er stort sett best å velge farger med mye sorthet.
– Kjøp gjerne en fargeprøve for du bestemmer deg for farge. Vurder den både på solrike og skyggefulle dager, sier eksperten.

Nøytralt hvitt?
Mange går med en tro om at hvite hus er det mest nøytrale en kan bruke på hus utvendig. Dette er ikke helt riktig.
– Hvitt reflekterer lys best, og er derfor den fargen som vil fremheve mest i forholdt til omgivelsene. Denne egenskapen er derimot en fordel hvis du ønsker å fremheve pene detaljer eller hus.

Mørkt kamuflerer
Fra gammelt av var hvitmalingen dyrere enn andre farger. Denne ble derfor brukt på fremsiden av store herregårdshus, mens de ofte valgte mørkere, billigere malinger på baksiden av bygningene.
– På motsatt måte vil mørke farger kamuflere, fordi lys og skygge ikke blir fremtredende på en slik flate. Hvis en skal fargesette hus mot natur er det ofte farger med mye sorthet mot liten mengde farge som fungerer best, og ikke minst i naturens egne fargetoner.

Et lite tips fra eksperten er hvite hus i åpne områder, sort og grått eller rødt mot grønn vegetasjon, og ikke minst harmoni i kulører i byggefelt. Enten ved bruk av sorthetslike farger eller tonelike farger.

Vær varsom!
– Ønsker du å bruke blått som eksteriørfarge skal du være meget forsiktig. Dette er en farge som lett fungerer dårlig ute. Husk også at hus eldre enn 1950 aldri var blåmalt.

Gult er også en farge en skal være varsom med. Den kan fort eksplodere når den brukes på en stor veggflate. Samtidig kan den bli ganske så håpløs mot vinterens snø og det blåaktige lyset vi da har.
– Hvis du ønsker å bruke disse fargene så husk å velge farger som ikke er for fargesterke, sier Sørensen.

Detaljtips
* Mørke vindusdetaljer mot lys vegg = vinduene virker større.
* Mørke vindusdetaljer mot mørk vegg = reduserer kontrast og kamuflerer siden en vindusflate står frem som sorte.
*Lyse vindusdetaljer mot lys vegg = får vinduene til å virke mindre.
*Lyse vindusdetaljer mot mørk vegg=Markerer og fremhever vindusflaten og dens detaljer.