Tenk husfarge i påsken

Påsken er en fin tid til å planlegge vedlikehold av huset. Om det trenger ny overflatebehandling i år, kan en finne mye inspirasjon til fargevalget ved å ta en rusletur i nabolaget.

hus

Husfarge til omgivelsene

Løft blikket opp fra hestehov og krokus, og se hvilke farger som fungerer i nærmiljøet. Husfargen har nemlig mye å si!

– Se på husets omgivelser. Det er det viktigste og sterkeste elementet ved valg av farge. Mange har gjort et fargevalg før deg, se på husene rundt og tenk helhet, anbefaler Lisbeth Larsen, fargesjef hos Jotun til ifi.no.

Tale Henningsen, interiørarkitekt og fargedesigner hos Nordsjö, fremhever også viktigheten av å ta naboens husfarge i betraktning.

 – Det er viktig å tenke på omgivelsene. Har naboen en dempet hvitfarge, og du maler gulhvitt, vil naboens hus se skittent ut. Har du ikke naboer, bør huset gå i ett med omgivelsen; skog, fjell, sjø eller åpent terreng, sier hun.

Vegetasjon er viktig

– I skogen og ved kraftig vegetasjon passer en varm fargeskala godt. I åpne landskap og ved sjøen tåler huset en kjøligere fargeskala, sier Larsen.

Det er også noen praktiske faktorer en bør ha i bakhodet ved valg av farge. Ligger huset omgitt av skog, vil begroing synes raskere på lyse fasader. Og om huset er nabo med en trafikkert vei, vil forurensninger og trafikkstøv synes godt på lyse vegger. Når nabohusene står tett på, er likhet i sorthet eller fargetone viktig for harmonien.

gult hus
Foto: Getty Images

Test husfargene

Ikke sitt inne og planlegg fargesettingen. Fargen du ser i fargekartet vil ikke se lik ut på veggen. Det er lurt å velge en farge som er mørkere og mer dempet enn den man vil at huset skal få. Når fargen kommer på husveggen, oppfattes den nemlig som lysere, og ofte sterkere og mer intensiv enn på fargeprøven. Gjør derfor alltid store prøveoppstrøk før du maler hele huset. Mal enten rett på veggen eller på store plater som du kan flytte rundt på flere av husets vegger.

Flere malingprodusenter har også nyttige fargevelgerverktøy på nettsidene sine. Her kan du laste inn bilde av huset ditt og se det i forskjellige farger.

Nye fargekart

Noen malingprodusenter har allerede presentert sine nye fargekart for sesongen. Ta dem i bruk! Kartene er ikke en vilkårlig samling av farger. Det ligger mye arbeid bak fargeutvelgelsen, og de fargene som kommer gjennom nåløyet vet malingprodusentene at fungerer på norske hus og under norske forhold. I år er det Jotun og Nordsjö som står for nyhetene på fargekartfronten.

Det nye utendørskartet til Jotun inneholder 34 gode utendørsfarger til fasader, stafferinger og dører. Hele 18 av dem er nye farger.

Nordsjö har også satset stort på utendørsfarger denne sesongen, og har presentert ikke mindre enn seks nye utendørskart. Kartene er delt inn etter type farge og egnet bruk: Warm Colours, Cold Colours, Cottage, Structure, Transparent og Terrece.

Bli inspirert til husfarge med fargevelgere på nettet:

www.jotun.no

www.beckers.no

www.flugger.no