Nymalt familielykke

Kjernefamilien i Ski hadde alltid tenkt de skulle ha et rødmalt hus i det grønne, men endte med noe helt annet. Lys fasade med blågrå kanter ble det lykkelige valget.

 

Huset er malt med oljedekkbeis, demihvit med blågrå karmer.

 Huset er malt med oljedekkbeis, demihvit med blågrå karmer. 10 tips for et godt fargevalg. Vi svinger oss nedover den smale veien i Ski, og legger merke til hvite, brune og gule klassiske hus med ruvende eplehager. Området ble bebygget den gang det var flere mål tomt til hver, husene var nøkterne og hagene svulmende. Vi nyter synet et øyeblikk og funderer på om disse deilige eplehagene vil være historie om noen tiår.

Passer i nabolaget

Mellom to eplehager finner vi en barnefamilie med nymalt hus i tradisjonell stil.

– Vi hadde egentlig en helt annen idé til farge på huset, sier Karin Ten Hoopen. De hadde bygget nytt hus og sto fritt til å velge farge.

– Det vi hadde sett for oss var et koselig rødt hus med hvite karmer. Blomsterkasser under vinduene og frodige blomster.

– Ja, nikker mannen Chris, og vesle Emilie på fire år nikker også bekreftende.

 

 

Karin og datteren Emilie koser seg på terrasen i det nybygde huset.
Karin og datteren Emilie koser seg på terrassen i det nybygde huset.

Men slik gikk det altså ikke.

– Vi fikk høre at rødt hus var upraktisk, at det ville bli bleket av solen og måtte males oftere. Huset er stort i forhold til husene rundt, og ville dessuten ruve mye dersom det var rødt, forklarer hun.

 – Dermed begynte vi å vurdere en lys farge, men ikke kritthvitt, for det tror jeg hadde blitt litt voldsomt i sola. Vi fant en demihvit farge som har en anelse varmgrått i seg og hadde dermed hovedfargen på huset, forteller hun.

Så var det vinduskarmer og kanter rundt huset, hva skulle det bli?

– Vi så litt på hva som kunne passe i nabolaget. Noen av husene hadde grønt, noen hadde grått. De var inne på tanken om blå kanter, men var ikke fristet av lys blå og heller ikke mørk blå. Så kom de over en huskatalog med et hus som lignet deres eget. Nydelig hvitt med blågrå kanter, akkurat hva de ville ha! Dermed var valget enkelt, de ringte husleverandøren og fikk fargekodene på malingen.

Nå er huset malt, og alle er veldig fornøyd med fargevalget. De forteller om positiv respons fra både naboer og kjente.

– Fargen tåler faktisk å bli litt falmet, skyter Karin inn, hvitt og blågrått er farger som holder seg fine selv om de skulle bli litt blekere av solen.

Den blågrå kontrasten går igjen på karmer, kanter og gjerdestolper. Fargen ble valgt for å passe inn i nabolaget, her var det flere hvite hus med kontrast på karmer og kanter.
Den blågrå kontrasten går igjen på karmer, kanter og gjerdestolper. Fargen ble valgt for å passe inn i nabolaget, her var det flere hvite hus med kontrast på karmer og kanter.

Valgte oljedekkbeis

– Vi ville ha en dekkende farge, så beis utelukket vi vel egentlig ganske raskt. Maling tror jeg krever mer når man skal male igjen senere, ved at man må skrape før man kan male igjen. Har man først valgt maling, kan man heller ikke endre det igjen senere, begrunner Chris. 

– Vi fikk også et inntrykk av at oljedekkbeis var mest holdbart, faktisk fikk vi anbefalt det siden vi har trykkimpregnert hus. At det ble Butinox var vel kanskje litt mer tilfeldig, de hadde en tilbudskampanje akkurat når vi skulle kjøpe inn til huset vårt, smiler Chris fornøyd.

 

Forbrukerinfo: