Når skal huset males?

Det gjelder å ha været på sin side når tiden er kommet for å svinge penselen ute.

Malingen er innkjøpt, penslene nye og malebuksa på. Nå avhenger alt av været. For husmaling krever riktige forhold både i vær og temperatur.

– De nye akrylbaserte langtidsmalingene er avhengig av frostfrie netter. De nye løsemiddelkravene på oljebaserte typer vil også gjøre at malingen ikke lenger er like stabil mot kuldegrader, sier Vi i Villas malingsekspert Heidi S. Sørensen.
Du bør derfor ikke sette i gang med malingsjobben før godt ut i april. Oktober er siste frist, men mange steder i Norge er sesongen enda kortere.

Unngå sol
– Det er ikke gunstig med for varmt vær, og man skal aldri male i sola, sier Sørensen.
Hvis malingen blir påført på en vegg som er skikkelig oppvarmet av solen, kan man oppleve at malingen blærer seg. I tillegg blir malingen tynnere når den blir varm, og du vil få et tynnere slitesjikt på solveggen enn de andre veggene.

Rett temperatur
Du kan male med temperaturer opp mot 22-23 grader så lenge du holder deg i skyggen. På den varmeste perioden på sommeren er det derfor morgen og kveld som er mest egnet, forteller malingseksperten.
– 15-16 grader i overskyvet vær er egentlig det perfekte malerværet. Høy luftfuktighet eller tåke er ikke gunstig når en skal male.

Fuktighet
Vær også oppmerksom på at det kan være langt fuktigere om natten enn om dagen. Prøv i størst mulig grad å avslutte arbeidet tidlig på ettermiddagen slik at det ikke legger seg dugg på malingen før den tørker. Da kan nemlig overflaten bli matt og skjoldet.  
– Du er også avhengig av at godt vær har tørket opp veggene dine etter vask før du maler. Fuktigheten i treverket ikke gå over 15-17%. Det kan enkelt måles med en fuktmåler.

Sørensen minner også om å ta hensyn til kraftig pollenslipp fra busker og trær. Pollenstøv i malingsfilmen er ikke kjekt.

Før du maler
– Klimaet i Norge har vært ekstremt vått og kaldt de siste årene, og dette i tillegg til økt forurensning, gjør at vi oftere enn før ser sopp og alger på husveggene, sier malereksperten.
For å forebygge dette anbefaler hun at du vasker huset ditt– helst en gang i året. Dette vil gjøre at malingsfilmen får lenger levetid. Noen ganger er det ikke ny maling, men kun en vask som er nødvendig for å igjen få en pen fasade.

– Når du skal male er vask en nødvendighet. Bare tenk på hvordan utemøblene blir av skitt i lufta. Det samme skjer med husveggene. Eksos, gasser, sopp, alger, pollen og støv må vekk før ny maling påføres.
En slik vask matter også ned veggen, slik at den nye malingen får best mulig feste til underlaget. Spray gjerne også på en sopp- og algedreper før du maler. Denne skal ikke skylles av, men få trekke inn på overflaten.