Når kan man begynne med utendørsarbeidet?

Verker det i kroppen etter å komme i gang med utvendig husvask, terrasserens og utvendig malearbeid? Noe kan du starte med nå, og noe bør du vente litt med. 

male tre og huset på våren

Her er det du kan sette i gang med nå, og dette bør du vente med av utendørsarbeid:

Utendørsarbeid | Husvask i plussgrader

Huset bør vaskes utvendig med jevne mellomrom, helst hvert år, og minimum hver tredje år. Det trenger ikke være strålende sol for å gjøre jobben.

Tvert imot, både hus, terrasse og hagemøbler kan med fordel rengjøres på regnfulle dager.

Gjør du det på solrike dager, kan du risikere at rengjøringsmiddelet tørker før du får skylt det av. Du er heller ikke særlig avhengig av varmt vær for å male.

– Vasking av husveggene kan man helt fint gjøre nå, så fremst det ikke er nattefrost. Det er egentlig flott å gjøre vaskingen nå slik at treverket får god tid til å tørke igjen før man eventuelt skal male eller beise, sier Enrico Bastiani, hos Nordsjö til ifi.no.

vaske fasaden
Utendørsarbeid – Det er ingenting i veien for å vaske husveggene nå. Foto: Kristian Owren/ifi.no

Hvis du går med planer om å male huset må du rengjøre veggene før du setter i gang. Dette for å gi god heft til malingen.

Da bruker man et kraftigere rengjøringsmiddel som i tillegg til å rengjøre veggene også matter ned malingen.

Men ikke vask nå dersom du skal bruke sommerferien til å male, det bør helst males innen en måned etter rengjøring.

Utendørsarbeid | Du kan vaske terrassen nå

Ser terrassen stygg ut etter vinteren? Da er det bare å sette i gang med å vaske nå. Men på de aller fleste steder i landet, er det en fordel å holde igjen litt med beisingen/oljingen.

vaske terrassen - utendørsarbeide
Utendørsarbeid – Det er ingen grunn til å utsette terrassevaskingen, med mindre du planlegger å vaske huset etterpå. Huset bør vaskes før terrassen. Foto: Kristian Owren/ifi.no

– Jeg forstår at mange er fristet til å beise terrassen før 17. mai, men her vil jeg råde folk til å være mer tålmodige. Det tar litt tid før man blir kvitt all restfukt fra terrassebordene, og jeg ville ventet med å påføre ny beis til etter vi har hatt noen flere gode solskinnsdager. Men å starte sesongen med en grundig rengjøring av terrassegulvet er derimot en god idé, råder Bastiani.

Er du i tvil om treverket er tørt nok til å beises eller oljes, bør du bruke en fuktmåler som gir en god indikasjon på treverkets fuktforhold.

Når kan man male utendørs?

Det ideelle maleværet er 16 grader og overskyet, men det går helt fint å male eller beise i både varmere og kjøligere temperaturer.

– Huset er ikke like utsatt for restfukt enn de liggende terrassebordene, så her kan man sannsynligvis starte med maling eller beis på et tidligere tidspunkt, men også her er det viktig å forvisse seg om at treet er tørt nok, sier Bastiani om dette.

Så selv om man ifølge gradestokken kanskje kan male eller beise, er det lurt å la solen jobbe enda litt mer før du setter i gang. Også her er fuktmåleren et nyttig verktøy.

male huset - fasaden
Utendørsarbeid – Maling av husveggen kan gjøres så fort gradestokken tilsier det, og det ikke er nattefrost eller høy fukt om natten etterpå. Foto: Nordsjö

Temperaturkravene til maling- og beisprodukter avhenger stort sett av om de er tynnet med vann eller olje. Følg produsentens anbefalinger.

Vær også oppmerksom på at selv om treverket er tørt nok, kan fuktigheten i luften også være skadelig for den nymalte malingsfilmen.

– Vanntynnede produkter kan man bruke helt ned til fem grader. Men vær obs på temperaturen om natten, det er ikke heldig om temperaturen synker ned til to-tre grader første natt etter at det er malt.

– Oljebaserte utendørsprodukter kan man bruke i enda kaldere vær enn vanntynnede, det vil jo uansett ikke fryse. Men hvis det er nattefrost eller –fukt, er det lett å få duggskjolder, sier malingeksperten, og råder til å vente til du er sikker på at fukt og temperatur holder seg stabil gjennom hele døgnet etter at jobben blir gjort.

Kilde: Ifi.no

Hvordan male over gammelt terrassegulv?

Flere sliter med terrasser der forrige huseier har malt gulvet med noe som blir veldig flisete og nedslitt etter noen år. Hva gjør man så da? Viivilla lesere har kommet med sine anbefalinger:

Beis og båndslipere

En leser foreslår å slipe ned hele gulvet som første steg med slipepapir i to ulike styrker. Deretter tok vedkommende å vasket ned med terrasse rens og besiet over. Mal så maks et par bord omgangen og tørk forsiktig av overskytende beis. Dette vil hindre at du får dannet er lag med beis og/eller skjolder på terrassegulvet.

Videre anbefalte han at hvis man først skal gjøre noe, så gjør det ordentlig fra første stund – ellers kan det bli mye arbeid. Man kan få leid båndslipere hos industrielle utleiere. Dette gjør arbeidet mye mer effektivt og resultatet ble et fantastisk uteområdet. 

Billigst er lettest

En annen leser foreslår å først spyle med høytrykksspyler. Vedkommende anbefaler deretter å kjøpe den billigste malingen i butikken, da ingenting vil holde for evig uansett. Vanlig maling vil fort bli stygt igjen, men du kan lett og effektivt å føre på, spesielt med rulle. 

Vi vil gjerne gi deg flere smarte tips – meld deg på nyhetsbrevet vårt