Treverket ute bør males på sensommeren

Er du klar for å male treverk ute? Sørg for å gjøre det på riktig tidspunkt. På den måten unngår du at arbeidet blir bortkastet. 

Som utgangspunkt er det best å male treverket med trebeskyttelse når været byr på temperaturer mellom 10 og 25 grader. 

Dessuten er det en god tommelfingerregel å ikke male treverket før det har gått minst en uke uten regnvær. Så selv om du du ivrer etter å komme i gang med malejobben, er det viktig at du er helt sikker på at treets fuktighetsinnhold er maks 15 prosent. 

Følg med på værmeldingen. Du bør ha 3-5 arbeidsdager uten at det er meldt regnvær. 

Når på året er det best å male? 

Det er absolutt best å male på sensommeren. På den måten, er du sikker på at treverket har hatt god tid til å tørke gjennom hele våren og sommeren. 

Start når solen er borte

Alt etter hvor det du skal male er plassert, bør du starte malejobben på det tidspunktet hvor det ikke lenger er direkte sol. Det beste maleværet er skygge eller lett overskyet.

Hvis du begynner å male treverket mens solen skinner direkte på, kan du risikere at trebeskyttelsen ikke trekker ordentlig inn i treverket fordi den tørker så raskt. 

Du bør også være obs på vind og male når det er vindstille eller bare lett vind. Grunnen er at vind betyr støv fra for eksempel bjørkepollen på sensommeren. Alt dette setter seg i malingen før den rekker å bli støvtørr.