Slik maler du huset om høsten

Du kan male huset om høsten, men du må ta flere hensyn enn i de tidlige sommermånedene.

Selv det er er høst i lufta, kan du fremdeles få malt eller beiset ferdig huset. Men du bør være ekstra obs når man skal male sent i sesongen. Klimaet i august og september kan være ganske ulikt mai og juni, selv om temperaturene er nokså like.

Derfor bør du være ekstra påpasselig og ta bestemte forholdsregler hvis du skal male huset på høsten.

Ubehandlet tre bør behandles uansett

Men selvom det er mer krevende å male om høsten og vinteren, er det faktisk noen malejobber du ikke bør utsette: Helt ubehandlet treverk skal ikke stå bart til våren kommer!

– Da er det bedre å få på et sjikt oljebeis som beskytter treverket frem til våren. Da kan du male over med det du egentlig ønsker å bruke. Oljebeisen vil spare deg for mye arbeid, da du slipper å skrape vekk gråved i overflaten. Etter vask kan den fint overmales med andre produkter når været tillater det, sier Thor Ingar Røneid hos Butinox.

– Du kan også gå over fasaden og flekkgrunne steder som har fått skader. Men husk at skal du male, må det være rent under, sier Rustan.

Her er flere råd til å male hus om høsten, enten det gjelder ubehandlet eller behandlet treverk.

Hvis det dannes dugg på en nymalt flate, vil det oppstå matte skjolder. Disse forsvinner ikke av seg selv, og må males over. (Foto: Butinox)

Temperatur

 1. Malingen fungerer best i døgntemperaturer over 10 grader. Noen malingsprodusenter har satt 5-7 grader som nedre grense.
 2. Med vannfortynnede malinger er produsentens nedre grense spesielt viktig å overholde. I verste fall kan man oppleve at malingen fryser før den er tørr. Om du skal male et murhus er det viktig at du bruker riktig type maling.
 3. Oljemalinger og beiser kan generelt benyttes i kaldere temperaturer enn vanntynnede malinger, og vil ofte kunne fungere helt ned mot null grader. Vær imidlertid obs på at malingen kan få en litt tykkere og vanskeligere konsistens å jobbe med når været er kaldt.

Temperaturesvingninger

 1. Store temperaturforskjeller mellom natt og dag fører til dugg ute. Dugg på nymalt vegg vil gjøre veggen matt, og denne duggmattingen får man ikke bort med mindre man maler over på nytt.
 2. Om temperaturen svinger mye, kan det lønne seg å male om formiddagen. Da rekker malingen å tørke mest mulig før kvelden kommer.
 3. Du bør heller ikke starte for tidlig på dagen. La veggen få litt varme i seg og bli kvitt morgenduggen.

Tørr luft og tørt treverk

 1. Vent på regnfrie dager.
 2. Det bør være oppholdsvær når malingen skal tørke, sjekk hvordan været er meldt et par dager framover.
 3. Om det er vanskelig å finne flere oppholdsdager på rad, kan det lønne seg å bruke en hurtigtørkende, vanntynnet maling.
 4. Sjekk at treverket er tørt nok! Det finnes fuktmålere å få kjøpt for noen hundrelapper, eller du kan leie dem hos en fargehandler eller byggvarehus.

Er det sterk sol?

 1. Som en hovedregel bør en aldri male midt i solsteiken – sola kan fortsatt være sterk om høsten. Det varme sollyset gjør at malingen tørker for fort, blir såkalt skinntørr, mens det fortsatt er fuktig under. Dette kan igjen føre til skjemmende blærer i malingen.
 2. Følg med på solen, og hold deg alltid i skyggeveggen når du maler.

Kilde: Ifi.no