Male huset: Mal huset med ny og bedre maling

Frisk opp husfasaden når du skal male huset med ny maling, beis eller en grundig husvask i år. Her får du siste nytt om husmaling og inspirasjon til nye farger.

Klimaforandringer og maling

Når du skal male huset er fuktig klima et av dagens hovedproblemer. Byggebransjen har over lengre tid kartlagt problemstillingen og det vil i fremtiden bli krevet at snekkere er mer bevisste på å sikre boligene i forhold til fukt.

 • Sats på tettere samarbeidet mellom snekkeren og maleren. I dag kommer maleren oftest inn når bygget står nesten ferdig.
 • Typisk feil er at endevenden ikke da har blitt behandlet og suger opp fukt, for eksempel vannbrettet ned mot vindu. Dette er slike ting ikke en maler klarer å komme til skikkelig etterpå.
 • Maleren må inn på et tidligere tidspunkt og overflatebehandle kritiske punkter. Om ikke må snekkeren selv påta seg dette arbeidet. Valg av maling er også blitt viktigere.
 • Dersom man bruker maling som har dårlig værbestandighet og varighet på 4-5 år, flyr tusenlappene fort bort på malertjenester. For de som tar malerjobben selv, så bør de tenke over hvor ofte man ønsker å gjøre jobben. Det er selvfølgelig flere faktorer i tillegg til klima som spiller inn når det kommer til hvor lenge en maling vil holde; underlag, konstruksjon, grunnarbeid og påføring.
 • Når man skal male huset velg maling etter hva som finnes på markedet. Hvilket land er det i Europa er det som har lang erfaring med relativt høy luftfuktighet i alle årstidene og med regelmessige byger og tåke?

Alle kan male. Drywood er en malingsleverandør som først og fremst har levert maling til proffmarkedet. Nå satser de også mot privatmarkedet.

 • Nederland har fostret frem flere av vår tids mest berømte malere, men de har også en fantastisk kunnskap på maling og fuktig klima. Drywood Coatings er en av disse produsentene og har en historie helt tilbake til 1893.
 • Drywood har levert hybridmaling i Norge i over 30 år uten å forandret på resepten. I hovedsak har de levert maling til industri og malerfirmaer, og det står tusenvis av referansebygg rundt i Norge. I 2010 åpnet de også for salg av maling til privatmarkedet og har hatt en utrolig vekst.
 • Den avgjørende forskjellen med Drywood maling er at den inneholder fete alkydharpikser som er løst opp i vann. Når du skal male huset og bruker Drywood maling får du en  unik inntrenging i treverket, selv med høyt fuktinnhold (opp til 21%).Når malingen trenger inn, erstatter alkydharpiksen vannet som fordamper. Dette fører til meget bra vedheft, treverket stabiliseres og risiko for sprekkdannelser reduseres kraftig, nærmest lik null.

  Mens alkyddelen trekker inntil 6 mikrometer inn i treverket, legger akryldelens større partikler seg på overflaten. Etter herdig er malingsfilmen 100% vannavisende og tillater kontrollert uttørking av treverket.

  Den er også motstandsdyktig mot det økende problemet svertesopp, noe som selvfølgelig er en nødvendig kvalitet i malingen grunnet det fuktige klima i Nederland.

Mer informasjon: www.drywood.no

Svertesopp.

Fakta om  svertesopp

Svertesopp er en fellesbetegnelse for muggsopparter med mørkfargede hyfer og sporer, og som danner blå til svart misfarging i overflaten av malingen. I første omgang er svertesopp et estetisk problem som vil være spesielt skjemmende på lyse overflater.

Soppene i seg selv svekker ikke trevirkets styrkeegenskaper. Det er imidlertid dokumentert at enkelte svertesopparter kan penetrere malingsfilmen og etablere seg i overgangen mellom ved og maling.

Svertesopp kan dermed gå fra å være en ren estetisk utfordring til faktisk å redusere kledningens levetid betraktelig ved at råtesopper får mulighet til å etablere seg i trematerialet.

Det er mange mulige årsaker til den økte svertesoppveksten: restriksjoner på type og mengde soppdreper tilsatt malingen, endringer i selve malingsformuleringen, luftforurensning, endringer i klimatiske forhold og trekvalitet, Den endelige årsaken er trolig en kombinasjon av disse.