Hvilken farge vi velger å male huset i, er i endring. Vi beveger oss bort nå bort fra hvitt. I følge malingsprodusentene velger vi nå dypere og mørkere farger når vi skal male huset.
– De varme, rene gråtonene faller i smak hos de fleste, nesten uansett stil på huset. Farger som Varm Grå, Lys Antikkgrå og Antikkgrå er blant de mest populære, ofte med staffasjen malt i Egghvit eller Frostrøyk, sier Nina Klæboe, fargedesigner hos Jotun.
– Nå beveger fargene seg imidlertid mot dypere og kraftigere gråtoner, og interessen for sort er økende. Mørk brun, brunsort og nesten sort er ofte populære førstevalg på moderne arkitektur, som nyfunkis, fortsetter Klæboe.
Hos malingsprodusenten Nordsjö ser de samme tendens. Tale Henningsen, interiørarkitekt og fargedesigner, mener dette er en internasjonal trend.
– Den uro som preger verdensøkonomien medfører mer veloverveide investeringer og trygge valg – også i vår private sfære. Det er bakgrunnen til at vi nå lanserer et fargekart kalt Classic Grey Colours, som viser fire fargeserier satt sammen av grånyanser. Fargene er lett anvendelige og egnet til ulike miljøer og arkitektur. Gråtoner generelt er høyaktuelt, og de er gjerne mørkere enn tidligere. Fargene i vår Steel Collection, som for eksempel Steel Mountain er fine alternativer her. Fargene i Silver Collection er mer rene gråfarger, sier Tale Henningsen.
Dette huset er malt i Jotun Stengrå. Foto: Jotun
Ifølge Klæboe hos Jotun beveger de litt mer fargevågale seg mot den grå-blå-fargepaletten, fordi disse fargene oppleves litt kjølige og røffe. De står også flott til materialer som stein og betong. Eksempel på slike fargetoner er Sink, Byge og Stengrå.
Tips når du skal male huset
- Det er ugunstig å male huset når det er for varmt. Mal aldri midt i solsteken. Maling som påføres en skikkelig varm vegg kan blære seg. I tillegg blir malingen tynnere når den blir varm.
- Overskyet vær med 15-16 grader er godt malevær! Du kan male i temperaturer over 20 grader, men hold deg i skyggen.
- Norske sommernetter kan være fuktige. Avslutt derfor malingen tidlig på ettermiddagen slik at det ikke legger seg dugg på malingen før den tørker. Fuktigheten i treverket bør ikke være mer enn 15-17 prosent.
Foto: Jotun
10 tips til fargevalg:
1. Lag store oppstrøksprøver
Mal opp prøver og studer fargene til ulike tider på døgnet. Husk at fargene gjerne virker lysere og sterkere når de males på en hel vegg.
2. Bruk fargekartene
Fargekartene er fulle av hus- og staffasjefarger som god utprøvd og som vi vet fungerer i norske forhold.
3. Ta hensyn til nabohuset
I tettbygde strøk er fargeharmoni viktig. Dette oppnår man ved å velge farger omtrent samme sted på en lys-/mørkskala, ton-i-ton-farger eller nyanselike farger.
4. Husk beliggenheten
Hus ved skogen er mer utsatt for begroing, og hus ved veggen mer utsatt for forurensning og trafikkstøv og det kan kanskje lønne seg å velge en mørkere husfarge som ikke vil fremheve dette.
5. Tenk på lyset og årstidene
Her i Norge forandrer lyset seg med årstidene. En farge kan se helt annerledes ut i sommerens lyse måneder enn i det blå, kalde vinterlyset.
6. Kontraster fremhever detaljer
Skal detaljene fremheves, velg en staffasjefarge i kontrast med husfargen. Ønsker man ikke å fremheve dem, kan de males i samme farge som huset.
7. Døren kan få egen farge
På inngangsdøren kan man gjerne være litt mer dristig. Slik finner man enkelt riktig vei inn, samtidig som man kan vise litt av personligheten sin ved inngangspartiet.
8. Husk grunnmuren
Velg en annen farge til grunnmuren som til huset. Helt hvite grunnmurer kan ofte gjøre at huset «svever litt», mens mørkere toner gir mer bakkekontakt.
9. Begrens antall farger
Husk at alt rundt huset også har farger. Velger du mange farger på ulike bygningsdeler kan det fort bli for mye av det gode. Ta derfor gjerne igjen fargen på staffasjen på markiser eller stakittfjerde, eller dørfargen i en blomsterkasse.
10. Studer stilen
Husets tidsepoke bør spille en rolle for fargevalget. Ta en tur i nabolaget og studer fargene på hus fra samme tidsperiode, så får du et inntrykk av hva slags farger som fungerer.
Kilde: ifi.no