Slik velger du riktig farge til huset ditt

Bestemt deg for å skifte farge på huset i sommer, eller så snart første vårtegn kommer? Da er det mye forskjellig du skal tenke på. I denne artikkelen veileder vi deg til å gjøre fargevalget lettere.

Staverngul er en flott gul husfarge

Fargevalgene vi har tatt når vi skal male husene våre, har alltid vært preget av mote og trender. Historisk sett kan man se et tydelig mønster med at lyse fargeperioder etterfølges av mørke farger. Det betyr med andre ord at det å satse på trendfarger, verken er mer trygt eller utrygt. Det lureste er derfor å gå for en husfarge du selv liker, som samtidig kler huset, omgivelsene og står i stil med nabolaget. 

Artikkelens innhold:

Hva slags farge er riktig til huset?

Første fase i å velge riktig husfarge er å stille seg selv noen spørsmål. 

  1. Finn ut hva fargens hensikt skal være. 
  2. Skal huset skille seg ut fra de andre, stikke frem, eller skal det harmonere og blende inn i nabolaget?
  3. Skal detaljer ved huset dempes eller fremheves? 
  4. Passer huset i seg selv best med mørke, kulørsterke eller lyse farger? 
  5. Har de andre husene i nabolaget lite farger eller mange forskjellige farger?
  6. Hvilken farge vil du ha? 
Nabolag i forskjellige husfarger
Se hva slags farge husene rundt deg har. Foto: Getty Images

Få inspirasjon fra andre hus

For å finne ut hva du selv synes er fint, er det en god ide å se på hus i omgivelsene. Ikke bare i nabolaget, men også lengre vekk. Boligmagasiner eller bildeplattformer kan også være en god kilde til inspirasjon.

Før du lar ideene løpe løpsk, er det også en god ide å sjekke om det allerede finnes en fargeplan for området ditt.  

Test fargen før du kjøper

For å sikre at du får riktig nyanse på fargen du har bestemt deg for å gå for, er det viktig å teste fargen på huset. Ikke hopp over dette steget. Husfarger blir nesten alltid annerledes fra slik de ser ut på den lille fargeprøven. 

Et eksperttips fra ifi.no er å velge en husfarge som er mørkere og mer skitten enn den du egentlig ønsker på huset. Dette fordi farger som regel opptrer lysere og sterkere på huset, enn på fargeprøven.

Det beste er hvis du får malt fargen direkte på huset, så du virkelig får sett hvordan fargen passer med omgivelsene. Dersom fargen ikke ble helt som du først tenkte, er ingen større skade skjedd enn at man justerer malingen før hele huset males. 

Vær obs på lysforhold og årstid

Husk at farger kan se forskjellig ut i forskjellig lys, samt i forskjellig årstider. 

Blir for eksempel huset ditt eksponert for mye sollys eller er det godt plassert i et skyggefullt strøk? Dette er faktorer som bør vurderes i forhold til valg av kulør, lys eller mørk farge etc.

I tillegg kan en farge se helt annerledes ut om sommeren enn den gjør på vinteren. Pass derfor på at du velger en husfarge som er like fin hele året.

Forskjellige husfarger

Hvitt hus

Hvit er en husfarge som er veldig interessant, til tross for at den kanskje forbindes som en trygg og “vanlig” husfarge. Et hvitt hus kan nesten virke selvlysende i solskinn dersom det er valgt en ren hvit farge. Hvit kan også fremheve form og størrelse ved at den tydelig markerer forskjeller mellom skygge og lys. 

Dersom du ikke ønsker en ren hvit farge, anbefales det å tilsette litt gult til blandingen. 

Fargetips:
Jotun 1001 Egghvit: Egghvit er fargen for deg som ønsker en helt hvit fasade. Denne fargen er dempet og har en gulaktig hvit tone, og dermed ikke “skrikende” hvit. Den vil likevel oppleves som helt hvit utendørs. 

Egghvit er en populær hudfarge
Jotun 1001 Egghvit. Foto: Jotun

Rødt hus

Rød er en farge vi forbinder med det klassiske huset rundt om i Norges land, og dette til tross for at det stadig kommer flere grå, brune og sorte hus. Rødt passer til de fleste hustyper. 

Har du en rød fasade, vil huset ditt se innbydende og hyggelig ut vinter som sommer. Rødt passer fint til mange forskjellige omgivelser, bakgrunner og vegetasjon. Pass imidlertid på at fargen ikke blir for sterk. 

Fargetips:

Nordsjö Stuerød/334 Red: Har du lyst på en rødfarge som likner den tradisjonelle stuerød-fargen, bør du velge en tone som har gult i seg. Nordsjös 334 red er en slik farge.

Jotun 2006 Husmannsrød: Dette er en dyp rødfarge, men fremstår likevel frisk. Husmannsrød fungerer godt til beige, grå og hvite staffasje-, mur- og terrassefarger.

Rød er en tradisjonell husfarge
Jotun 2006 Husmannsrød. Foto: Per Erik Jæger

Gult hus

Gult er faktisk en farge som har blitt mer og mer populær de siste årene, og beveger seg raskt oppover listen av de mest foretrukne husfargene. 

Fargetips:

Jotun 0152 Staverngul: Dette er en av Norges mest populære gulfarger. Staverngul har en tradisjonell okertone. Slike toner passer godt i blant annet landlige omgivelser med skog og tett vegetasjon. Skal du male huset i denne fargen, passer det veldig godt med hvite og/eller mørkegrønne farger inntil. 

staverngul er en populær husfarge
Jotun 0152 Staverngul. Foto: Jotun

Blått hus 

Blå er tradisjonelt sett ikke en vanlig husfarge, men fler og fler ønsker å male huset sitt blått. Dempede blåfarger fungerer utmerket som utendørsfarger. Vær imidlertid oppmerksom på at blå er en av de fargene som endrer seg veldig mye fra fargeprøve til husvegg. Vær derfor helt sikker på fargevalget før du maler hele huset. Det er også stor forskjell på det uttrykket en dempet blåfarge gir, sammenlignet med en kraftig nyanse. 

Fargetips:

Fargerike Midnattsblå FR5085: Dette en en fin dempet blåfarge som også fungerer godt sammen med hvit staffasjefarge.

midnattsblå er en fin blåfarge til hus
Fargerike Midnattsblå FR5085. Foto: Per Erik Jæger

Nordsjö Embracing blue: Dersom du ønsker en mer mellomblå farge, kan Embracing Blue fra Nordsjö være noe for deg.

grå/blå husfarge
Nordsjö Embracing blue. Foto: Nordsjö

Grått hus

Grå er en av de mest brukte husfargene de seneste årene. Mange velger grått av flere årsaker. For eksempel fordi det føles som en trygg farge å velge og kan kombineres med mange forskjellige staffasjefarger, eller fordi det gir gressplenen og blomstene den oppmerksomheten de fortjener. 

Grå kommer i mange forskjellige nyanser. Alt bra lys til mørk, og blåaktig til gulaktig. Pass på å velge riktig. Er fargen for lys kan huset ende opp med å se hvitt ut. 

Fargetips: 

Jotun 1434 Labrador: Labrador er en mørk gulaktig gråfarge som gir huset et moderne og stilfult uttrykk. Det oppleves som lun og gyllen. 

Nordsjö Kleber: Ønsker du en lysere gråfarge til huset ditt, bør denne også likevel være en varm grå nyanse som trekker mot gult. Kleber er en balansert lysere gråfarge.

Lysgrå hudfarge
Nordsjö Kleber. Foto: Nordsjö

Brunt og sort hus

Brune og sorte hus er moderne igjen og de fleste hus kler disse fargene. Sorte og brune hus er som regel beisede, og transparente i overflaten. Mørke hus har en tendens til å gi et mer moderne uttrykk enn lyse farger.

Fargetips:

Jotun 0734 Brunsvart: Den fremstår som en helt mørk tone, og oppleves nærmest svart. Dette er en farge som passer til det meste, men de fleste går for å kombinere den med lyse lister. 

Norges mest attraktive farge
Jotun 0734 Brunsvart. Foto: Jotun

Grønt hus

Grønn er også en farge som har blitt enda mer populær som husfarge de siste årene. Husk at hvis du ønsker en grønnfarge som skal gå i ett med naturen, er det viktig at denne har nok gult i seg. Det er fort gjort å bomme på dette og ende opp med en farge som er mer blågrønn. 

Fargetips:

Jotun 8413 Herregårdsgrønn: Dette er en veldig behagelig dempet grønnfarge. Herregårdsgrønn har en gyllen undertone, noe som gjør at den sklir godt inn i vegetasjon og naturen. Den går veldig godt til hvite og beige farger, men fungerer også veldig bra med okertoner, som for eksempel staverngul nevnt ovenfor.

Nordsjö My Garden: Denne grønnfargen er for deg som ønsker et lysere uttrykk enn ovenstående, men samtidig en grønnfarge som er behagelig og som harmonerer med omgivelsene.

Grønn husfarge
Nordsjö My Garden. Foto: Nordsjö