Hurtigveiledning for utendørs maling

Når og hvordan bør du male treverk utendørs for å få det beste og mest holdbare resultatet? Få svarene her.

For mange klør det nok i fingrene etter å komme i gang ved prosjekter og arbeid med hus og hage, men hvordan skal forholdene egentlig være før man kan starte med utendørs maling?

Når kan du starte med utendørs maling?

Når: Fra april til september – som regel bør det ikke ha regnet på minst 3-5 dager før treverket er tørt nok. Sjekk værmeldingen for å forsikre deg om at du har nok tørre dager til å jobbe.

Fuktighet i treverket: under 15 prosent. Sjekk med en fuktighetsmåler, tilgjengelig i de fleste byggevarehus for rundt 100 euro.

Temperatur: Mellom 10 og 25 grader. Ved høyere temperaturer tørker malingen/trebeskyttelsen for raskt til å trenge ordentlig inn i treverket.

Luftfuktighet: Mellom 40 og 80 % Den perfekte relative luftfuktigheten er 60 %.

Lysforhold: Mal aldri i direkte sollys, da malingen/trebeskyttelsesmiddelet tørker for raskt til å trenge ordentlig inn i treverket.

Hyppighet: Vinduer bør inspiseres hvert år, mens annet utvendig treverk kan overflatebehandles hvert femte år.

3 tips for å utendørs maling

1. Gjør et grundig forarbeid

Rengjør overflaten og skrap av eventuelle løse malingsrester. Et godt tips er å feste litt sterk tape godt fast på treverket og deretter trekke den av. Dette vil vise deg hvor grundig du må være med slipemaskin og skrape. La treverket tørke i 24 timer etter at du har rengjort det.

2. Velg riktig beskyttelse

Hvis treverket er ubehandlet, bruk grunning først. La det tørke i en til to dager før du fortsetter. Når du maler treverket, bruk enten en gjennomsiktig eller dekkende utendørsmaling. Det er stor forskjell på kvaliteten og holdbarheten til trebeskyttelsesmidler, så spør en fagperson om råd.

3. Mal med tynne strøk

Det kan være fristende å bruke mye maling om gangen, slik at den dekker mer og får jobben gjort raskere. Men å male i tynne strøk gir et mye jevnere resultat. Begynn på toppen og arbeid deg nedover.

Kilder: idenyt.dk, Bolius, Biltema, Biltema.