Fargevalg på staffasje

Fargevalget på staffasjen har mye å si for helhetsinntrykket av boligen. Bestem deg for hvilken effekt du vil ha før du velger farge.

– For oss er det veldig viktig å vite noe om stilen på huset før vi anbefaler kunder farge til staffasjen. Det er ikke alltid det er like lurt å fremheve staffasjen, derfor bør det første spørsmålet være om man vil fremheve eller kamuflere staffasjen, sier Vi i villas malingsekspert, Heidi Sørensen. Hun driver Maleriet Fargehandel AS på Hønefoss.

Hvis du vil kamuflere staffasjen, kan du velge samme farge på vegg og staffasje.
– Vil du derimot fremheve staffasjen, gjør du det med kontrast i farger eller med lys/mørk-kontrast, sier Sørensen.

Mørke hull i fasaden
Når du skal male husvegger og staffasje, skal du ikke glemme effekten av vinduene. Det er fort gjort å tenke at vinduene er nøytrale og gjennomsiktige, men sett fra utsiden i dagslys fremstår glassrutene som svarte og blir derfor som mørke hull i fasaden. Vil du understreke denne effekten, eller foretrekker du å få vinduene til å virke mindre utenfra? Fargevalget på staffasjen kan hjelpe deg.

– Hvitt er en vanlig farge på staffasjen, men kontrasten mellom de mørke vinduene og den hvite staffasjen får faktisk vinduene til å se større ut. Hvis du derimot kjører samme farge på hele huset, vil de se mindre ut. Også lyst hus med lys omramming vil ha en forminskende effekt, sier Sørensen.

Sprosser til glede eller irritasjon?
Når vi snakker om vinduer, skal vi ikke glemme sprosser. Mange har sprosser på vinduer, en detalj som var spesielt populær for noen tiår tilbake. Har du blitt lei av sprossene, kan du ”gjemme! dem bort med riktig malingsfarge. I motsatt fall kan du velge å fremheve dem.

– Du kan redusere inntrykket av sprossene ved å male dem mørke. Hvite sprosser vil derimot stykke opp vinduene.

Mer kunnskap blant folk
I følge Sørensen har det i de senere år vokst frem en større bevissthet omkring dette med fargevalg og detaljer på huset.
– Vi ser mer og mer at folk blir bevisste på de utvendige detaljene, som for eksempel takrenner. Hvorfor bryte fasaden med ei stygg takrenne når du i stedet kan velge ei renne som går i samme farge som fasaden?

Nordmenn våger nå å gå bort fra sedvaner i fargevalg og ta valg basert på det enkelte hus og ønsket effekt.
– I alle år er det blitt brukt hvitt på grunnmurene, men hvitt får grunnmuren til å virke mye større. Nå er folk blitt mer bevisst på å avstemme grunnmuren mot resten av huset, sier Sørensen.

Skulle du likevel synes at det er vanskelig å velge farge selv, kan du be om råd i din lokale fargehandel.

Fire tommelfingerregler til fargevalget:

  • Mørke vindusrammer på lyse vegger får vinduene til å virke større.
  • Mørke rammer på mørke vegger reduserer kontrasten.
  • Lyse vindusrammer på lyse vegger får vinduene til å virke mindre.
  • Lyse rammer på mørke vegger markerer vindusomrammingen.

(Kilde: Vakre Hjem )