Eventyrhus med fargerik fasade

Vårlyset kan avsløre mye, blant annet at husets yttervegger trenger et nytt strøk maling. Kanskje frister en frisk farge på ytterveggene, slik som “eventyrhuset” på Senja?

Gjennomført helhet: Husets hageside vender ut mot den ene av i alt tre sjøsider. Trappegelender på balkongen er malt i grønt. Alle foto: Thomas Floyd

– Hvitmalt panel kan være stilrent, men her i Nord-Norge hvor vinteren er lengre enn andre steder i landet, ønsket vi å lyse opp med klare, sterke farger som vi finner i naturen og som sjeldent ses på bygninger, sier huseierne Astrid B. Klevstul og Bjørn T. Jensen.

¤fotoserie¤

– Mange av landets småsteder og byer ville blitt triveligere dersom vi hadde våget å male de mange pregløse bygningene fra grått, brunt og beige til et spekter av klare, rene farger.
– Sortland i Vesterålen er et fint eksempel, der mange mindre pene bygninger ble totalt forvandlet og malt i arktiske blåfarger. Dessverre protesterte flere av arkitektene som på 1970- og 1980-tallet hadde tegnet bygningene med brunfarger.
– Hovedfargene på huset er bestemt av min mann, sier Klevstul.
Vi prøvde oss frem med flere ulike nyanser før vi til slutt fant frem til rett valør. Jeg løp ut og inn av Malerstua på Finnsnes med 1 prosent mer brekkfarge på en plankebit for å teste i sollyset, smiler Astrid Klevstul.

Fjernet sort pigment
I de aller fleste utvendige malingsresepter inngår sort som en bestanddel. Ved å fjerne det sorte pigmentet helt eller delvis og fullpigmentere med farger, blir resultatet betraktelig klarere og renere.
Ekteparet har valgt å gjøre dette selv om de fikk informasjon fra malingesleverandør om at malingen får mindre dekkevne og kan bli mindre motstandsdyktig mot solbleking uten sort pigment.
– Det er en grense per liter for hvor mange fargeenheter som kan tilsettes. Da vi studerte fargereseptene fra leverandør, så vi at resepten manglet opptil 50 prosent av brekkfargene, noe som selvsagt gjør at fargen blekes raskere over tid. Vi fullpigmenterte malingen opp til maks fargetilsetning. Resultatet etter åtte år med fullpigmentert maling uten sort tilsetning, er at fargen fremdeles er like klar i sør, hvor solen er sterk, som i nord og vest. Fordi sort er utelatt, måtte vi ha flere tynne strøk enn normalt for å oppnå full fargedybde og dekk-kraft.
– Vi har prøvd forskjellige malingsprodusenter. Jotun kommer best ut når det gjelder holdbarhet. Vi valgte Demidekk maling på veggene for å få lengst fargebestandighet over tid. Huset står på et luftig sted uten store nedbørsmengder. Demidekk, som er alkydbasert, anbefales ikke i regnvåte strøk. Her er den oljebaserte Drygolin/Drygolin Ekstrem å foretrekke.

Gunstig med linolje
– Det mest miljøvennlige produktet for utvendig treverk er linoljemaling, som både kan brukes på panel og vindusomramming. Her er utvalget av farger mindre, og fargebestandigheten kortere, men fargene oppnår en fin patina over tid. Til hus i lyse farger er linoljemaling suveren. Hvis man har et gammelt hus som flasser av etter kort tid med ny maling, kan det være at linolje eller tranmaling er brukt originalt. Se etter gulfarge på treverket, det tyder på at linolje er brukt som grunning. Da er det bare å skrape, børste og spyle vekk alt som er løst, tørke godt og male strøk på strøk med linoljemaling. Husk at har man først begynt med linoljemaling, kan man ikke male med olje- eller alkydmaling over.
– Grunnarbeidet er selvfølgelig avgjørende for resultatet, sier ekteparet. – Her må anvisningen følges nøye, grunning av bart treverk er helt nødvendig før påføring av olje- og alkydmaling. På høvlet treverk, vindusomramming og glatt, profilert panel, er dette særlig viktig.
Husets arkitektur i sveitserstil med håndskårne detaljer forsterkes av fargene, som understreker husets dramaturgi. Boligen er bygget rundt et gammelt tømmerhus fra 1850, som i sin tid sto på Finnsnes og som nå er flyttet ut til eiendommen på Skognes.Huset er i hovedsak tegnet av eierne selv. Utskjæringer er utført av snekker Johansen, som er nærmeste nabo til ekteparet.
– Han har mye av æren for at resultatet er blitt så særpreget. Vi kan ikke få rost ham nok for den krevende jobben han har utført med prima resultat, sier Klevstul.

Mer informasjon:
Malerstua, 9300 Finnsnes: tlf. 778-46090
Beckers, herregård linoljemaling, 9300 Finnses:tlf.  778-40323
Jotun,tlf. 33 45 70 00.
Se www.riksantikvaren.no for informasjon om maling av gamle hus.