Det er ikke for sent å male huset i høst

Var det for varmt eller var det andre årsaker til at du ikke fikk malt huset i sommer? Fortvil ikke - det er fortsatt ikke for sent!

– Du får gjort mye i løpet av en helg med finvær, spesielt om du allerede har malingen hjemme, sier Mentz Holmen ved Askim & Mysen Rør avd. Maling og interiør.

Unngå kveldsarbeid.

Dugg er et vanlig fenomen på formiddager- og høstkvelder. Kommer det dugg på en fuktig eller halvtørr maling, vil det kunne oppstå matte skjolder.

– Derfor bør du male tidlig på dagen, og avslutte arbeidet tidsnok til at malingen rekker å bli godt skinntørr, og vel så det, før duggen kommer, sier han.

Malingens tørketid, er angitt på boksen eller i faktabladet som hører med produktet. 

For den som må ta ettermiddagene i bruk, er vanntynnbare akrylprodukter å anbefale.

Moderne akrylmalinger og beiser kan bli tilstrekkelig tørre på noen timer, mens en tradisjonell oljemaling, tjærebeis eller oljebeis bruker lang tid på å tørke på veggen.

– Akrylmalinger tørker rask, så da har du mer tid å male på. Dessuten er de miljøvennlige og overlegne når det kommer til holdbarhet for farge, glans og malingfilm, sier Holmen. 

Mal på tørt tre

Fuktmåler er et svært viktig hjelpemiddel hvis du skal male om høsten. Den hjelper deg med å finne ut om treverket er tørt nok før du setter i gang. 

En fuktmåler er en kjærkommen hjelper om du skal male huset i høst. Foto: Chera Westman/ifi.no 

Kledningens relative fuktighet skal ikke overstige 15-18 prosent. Mål på flere steder, gjerne på de mest fuktutsatte delene av veggen rundt vinduer, ved endeveden og de minst solutsatte veggene for å få et rettferdig resultat.

– Inne i treverket skal det ikke være fukt, men med et vanntynnet produkt er det ikke helt krise om overflaten ikke er knusktørr når du begynner. Malingen inneholder jo vann i seg selv, og er det kommet litt dugg på flaten på formiddagen, kan du fint male over det, dersom det er tørt innenfor, sier Holmen.

Vær obs på vær og temperatur

Vanntynnbare malinger og beiser skal imidlertid ikke brukes når det er kaldere enn 5 grader ute.

Her er de oljebaserte produktene dog litt mer fleksible, da flere av disse kan brukes også når gradestokken bikker under null. Men husk da på at malingen kan bli litt tykk og tung å jobbe med i kulda, og du blir fort kald om fingrene.

– Når det kommer til oljemalinger fryser maleren ofte lenge før malingen gjør det, sier Mentz Holmen.

Den lengre tørketiden gir økt risiko for duggmatning, og du må slutte tidligere om kvelden enn ved bruk av akrylprodukter.

En fare med å beise eller male på nedfrosset underlag er at også den naturlige fukten i materialet er frosset. Når dette vannet i kledningen så tiner opp, vil får du flassing.

Den store fordelen med oljeproduktene er at boksene faktisk kan oppbevares på hytta eller i garasjen over vinteren.

Å male i regnvær gir dårlige resultater. 

Fersk maling som utsettes for regnvann får stygge skjolder, og en vanntynnet maling kan i verste fall renne av veggen.  

 Må du likevel male når det er utrygt for regn, kan du skjerme veggen ved å henge en presenning utenpå stillaset, eller ned fra taket dersom det stikker litt utenfor veggen.

Best er dog å følge med på væremeldingen og velge en dag med oppholdsvær og gode temperaturer til høstens malearbeid.  

– Det bør i det minste være oppholdsvær mens malingen tørker. Det er ikke like farlig hvis det kommer regn når malingen er rukket å bli skinntørr, avslutter Mentz Holmen. 

Kilde: ifi.no