Brukererfaring med ny maling

Nye EU-direktiver har fått malingsprodusentene til å utvikle nye malingstyper til utendørsbruk for å tilfredsstille kravene. Men hvordan er de egentlig i bruk?

Både Gjøco og Butinox-variantene av vannløselig utendørsmaling holder mål.
Både Gjøco og Butinox-variantene av vannløselig utendørsmaling holder mål.

For mange høres begrepet vannløselig utendørsmaling som et paradoks. Kan en vannløselig maling holde i vårt klima, og hvordan er de egentlig å arbeide med?

Vi i Villa har tatt for seg to av variantene som finnes i handelen for å se hvordan de fungerer i praksis.

Dette er ingen fullverdig test som gir svar på alle spørsmål i forhold til slitasje og holdbarhet, men en ren brukserfaring ved førstegangs påføring.

Huset
Huset malingene skulle prøves på var tidligere behandlet med hvit oljemaling og oljedekkbeis. Dette gjorde at det ikke var nødvendig med grunning av veggene. Men svertesoppen hadde satt sine spor i løpet av den milde og fuktige vinteren, og veggene måtte derfor få en omgang med husvask, skrubb og spyling før malingen kunne iverksettes. Deretter måtte veggen få anledning til å tørke opp for et optimalt resultat.

 

Erfaringer
I utgangspunktet så malingene like ut. De var begge helhvite. Da lokkene ble fjernet var det ingen antydning til at noen av malingene hadde skilt seg. De fikk likevel en omgang med rørepinne før påføringen kunne begynne. Det ble brukt pensel og rull til påføringen. Temperaturen lå på 14 grader, og det var lettskyet oppholdsvær.

Begge malingene viste seg å være greie å påføre. Gjøcos variant hadde bedre flyt og en viskositet som gjorde den lettere å påføre, mens Butinoxen hadde bedre dekkevne. Begge malingene var drøye i bruk, og dekket mer per m2 enn det spesifikasjonene lover. Gjøcos maling var støvtørr i løpet av kort tid, uten at det bød på noen problemer for påføringen. Det tok heller ikke lang tid før Butinox-varianten var støvtørr.

Da redskapene skulle rengjøres, var det en enkel sak for begge, selv om Gjøcos variant var den mest vaskevennlige. Såpe og vann er definitivt enklere å forholde seg til en white spirit.

Det kan også anføres at begge malingstypene ble utsatt for et kraftig regnskyll noen timer etter påføring, uten at malingen forsvant fra veggen.

Totalt sett er brukererfaringene positive for begge de to variantenes vedkommende. Nå gjenstår det å se om holdbarheten står i forhold til garantiene.

 

Produsentenes opplysninger

De nye vannløselige utendørsmalingene skal ikke stå noe tilbake for de vi kjenner fra tidligere kvalitetsmessig.

De nye vannløselige utendørsmalingene skal ikke stå noe tilbake for de vi kjenner fra tidligere kvalitetsmessig.

Emulsjonsmaling basert på ren akryl og vanntynnbar akryl.

Inneholder filmbeskyttende midler mot svertesopp. En slitesterk og glansstabil høykvalitetsmaling som gir treverket god beskyttelse mot værpåvirkning og sollysets nedbryting.

Kan brukes på utvendig, nytt, gammelt, beiset, malt eller trykkimpregnert trevirke. Nytt treverk må behandles med oljegrunning.

Påføringsmetode: Pensel, rull eller sprøyte

Tynner/rengjøring: Vann, alt verktøy vaskes med såpe og vann

Forbruk:

Fra 7-12 m2/liter
Støvtørr: ½ time
Overmalbar: 2 timer

 

  • Butinox Futura (www.scanox.no tlf. 32 24 43 00)

    En alkydmodifisert maling for utvendig bruk. Basert på bindemidler som gir god værbestandighet og lang holdbarhet.Teknologien sikrer en fleksibel film som er meget farge- og glansbestandig og gir god dekkevne. Inneholder sopp- og algehindrende middel.

    Nytt treverk må behandles med oljegrunning.

    Påføringsmetode: Pensel, rull eller sprøyte
    Tynner/rengjøring: Vann/ verktøy vaskes med vann og litt såpe
    Forbruk: Fra 6-10 m2/liter
    Overmalbar: 4-6 timer
    Brukstørr: Ca.12 timer