Bruker du for lite maling risikerer du råteskader og avflassing

Det lønner seg ikke å være gjerrig på malingen når du skal male huset. Følg produsentens anvisninger, er ekspertenes råd. 

Maler du huset for tynt risikerer du nemlig råteskader og avflassing. Reklamasjonsretten gjelder heller ikke du maler tynnere enn produsentens anbefalinger.

– Mange er ikke klar over hvor viktig det er å legge på nok maling. Når huset skal males, er det helt avgjørende at man følger leverandørens bruksanvisning, sier seniorrådgiver Mari Sand Austigard i rådgivningsselskapet Mycoteam til Newswire. 

Mycoteam får ofte tilsendt og analyserer prøver fra folk som er misfornøyd med malingen på huset. Selskapet analyserer prøvene for å finne ut om det er noe galt med malingen eller for å se om malingslaget er for tynt. Hvis det viser seg at malingslaget er for tynt har huseier en dårlig sak. 

Følg bruksanvisningen

Maling av huset er en vanlig sommeraktivitet for norske huseiere – men hvordan vet man om det påføres nok maling?

– For å sikre at man bruker nok maling, det vi kaller riktig filmtykkelse, kan man enkelt og greit forholde seg til bruksanvisningen på selve spannet, sier markedssjef Mette Dahl i malingsprodusenten Nordsjö til Newswire.

Anbefalt forbruk er oppgitt i antall kvadratmeter én liter maling skal holde til. Maler man flere kvadratmeter enn dette, har man malt for tynt. 

Maler du feil eller for tynt kan malingen flasse av. Foto: Mycoteam

Anbefaler rulle

– Det kan likevel være vanskelig å beregne malingsmengden mens man maler. Vi anbefaler derfor å bruke en rulle når man maler huset, og så stryke over med en pensel etterpå. Da er det lettere å få på riktig mengde maling, sier hun.

Det holder somregel med to strøk.

– Hvis man sørger for et godt forarbeid, skal det ikke oppstå problemer med malingen. Vår tommelfingerregel er at det skal være rent, fast og tørt. Panelet skal alltid vaskes først med en egen husvask. Alt løst må være skrapt av, og bare flekker grunnes. Det må ikke ha regnet i tiden før man maler, sier Dahl.

Treverket skal ha en maks fuktighet på 16 prosent. Det enkleste og beste er å bruke en fuktmåler for å finne ut hvor mye fuktighet det er i veggen før du setter i gang. 

Du kan fint male huset på en solskinnsdag, men du bør begynne med veggene som ligger i skyggen slik at du ikke står i solsteiken. Grunnen til det er at hvis det skulle skje noe feil, så er det en fordel at malingen ikke tørker så fort. Da blir det lettere å rette opp. 

Følg godt med

Hvis du leier inn profesjonelle til å male huset ditt bør du alltid sjekke referanser og følge godt med når arbeidet utføres. Hos Mycoteam ser de ofte eksempler på slette malejobber fra såkalt profesjonelle malere. 

– Dessverre er det mange useriøse aktører i bransjen, og mange ufaglærte kaller seg malere. For noen er det nok fristende å spare en slant på å bruke for lite maling.

– Er malejobben gjort som anvist fra leverandøren, har man også reklamasjonsrett hvis det skulle oppstå en feil, sier Sand Austigard i Mycoteam.

Kilde: Newswire