Beise eller male utvendig panel?

Hva skal man velge av beis eller maling? I tillegg til at overflatebehandlingen skal gi ønsket farge og glans, skal den også forlenge materialets levetid. Kledningen bør derfor overflatebehandles så snart som mulig etter oppsetting - gjerne før oppsetting! Jo lenger tid den står ubehandlet, jo dårligere feste gir den for beis og maling.

I tillegg til at overflatebehandlingen skal gi ønsket farge og glans, skal den også forlenge materialets levetid.
Beis er en overflatebehandling som trenger godt inn i veden men lar treets struktur og overflate være synlig. Dette gir overflaten liv og variasjon og fremhever treets egenart. En beiset vegg vil alltid “puste” uansett hvor mange ganger du beiser. Med et uhøvlet panel er beis et naturlig valg, blant annet fordi den trenger så godt inn i treverket. Beisen er lettere å vedlikeholde, men slites raskere ned enn dekkbeis og maling. Vær oppmerksom på at beisen slites ujevnt, på grunn av vær- og vindbelastning, derfor må normalt sør- og vestveggen beiset oftere enn nordveggen. En beiset overflate kan ikke skifte farge til en lysere beiset tone. Å skifte til en mørkere fargetone er mulig (men resultatet vil nok ikke stemme med fargekartet). For å kunne skifte til en lysere farge må du over til en dekkbeis eller maling.

Dekkbeis
Dekkbeis er et forsøk på å beholde beisens gode egenskaper og samtidig oppnå malingens gode holdbarhet. I forhold til maling danner dekkbeisen en tynnere film og slites derfor også litt raskere ned. Dekkbeis vil på lik linje med maling kunne flake/flasse av, og den krever like mye forarbeid som maling. De fleste dekkbeiser er i dag oljebaserte.

Maling
Maling danner en tykkere film og glattere overflate enn dekkbeis. Den beskytter derfor bedre og holder lengre. På værharde steder bør man bruke maling fordi den tetter godt på utsiden og reduserer fuktopptaket i kledningen ved slagregn og i langvarige nedbørsperioder. Malte hus må skrapes eller pusses før de påføres et nytt lag med maling. Skrapingen er faktisk mer arbeid enn selve malejobben. Oljebaserte produkter (olje eller alkyd) trenger bedre inn i treet og er sikrere å bruke på værutsatte underlag og der det regner mye. Oljebaserte produkter må ikke brukes oppå tidligere vannbaserte malinger. Vannbasert produkter som lateks- og akrylmalinger bør unngåes utendørs, da denne malingstypen er mer diffusjonsåpen enn oljemalingene. Vannbaserte malinger kan ikke brukes på tidligere oljemalte overflater, men må allikevel ha oljebeis som grunning.

Tips ved maling
Når?
Det beste maleværet en en overskyet tørr sommerdag. Maling i sterk sol kan føre til at malingen begynner å blære. Er det sol er det beste å male etter at solen har varmet opp veggen, men ikke lenger har direkte solstråling.
Husk endeveden.
Har du stående panel må du huske å male endeveden, da det er den som suger opp mest fuktighet.

Maling som blærer
Dette sees særlig på eldre hus, og skyldes ofte at det er brukt for fet og dårlig oljemaling tidligere. Ettersom huset får flere og flere malingslag, får den underste malingen ”åndenød”, spesielt på sør- og vestsiden der solen varmer mest. Det kan hjelpe å bruke en lys farge, som vil redusere soloppvarmingen, og bruke en akrylmaling som er mer åpen og ”puster” derfor bedre enn oljemaling.