Behandle trefasader

Skal du vedlikeholde en vegg som har vært behandlet tidligere, må du ta hensyn til hva den er behandlet med.


Vask:

malingspann_liten.jpgTørk: Hvis du har brukt høytrykksspyler skal veggen tørke ca. 1 uke før du legger på 1-2 strøk beis. Med for mye beis blir filmen for tett. Det er spesielt viktig hvis det er tømmervegger. Uansett overflatebehandling vil fuktigheten trenge inn i slike vegger. Derfor må den komme ut igjen så lett som mulig.

Lei av fargen?
Med beis kan du gå fra lyse til mørkere farger, men ikke omvendt. Med en kraftig farge under, vil du ikke få nøyaktig den kuløren du finner på fargekartet.

For å skifte til lysere toner, eller til ny farge, må du legge på en dekkende behandling – dekkbeis eller maling. Det krever et større grunnarbeid enn om du skal beise på nytt. Hovedårsaken til de mange råteskadene på 1980-tallet var at det ble lagt dekkbeis rett på et værslitt underlag.

Skal du male eller dekkbeise må alle løse og værslitte fibrer i overflaten bort. Deretter bruker du et soppdrepende middel før veggen grunnes med en tyntflytende grunningsolje med soppdreper. Husk å behandle endeveden så mange ganger at den er mettet med grunning.

Vindusomramninger som står ned mot vannbrett, er svært utsatte. Det er en fordel om disse kappes en cm over beslaget og behandles på samme måten som annen endeved. Erfaringene viser at det har det vært mindre råteskader med oljebaserte produkter enn med de vannfortynnbare.